luni, 8 aprilie 2024

BISCUIȚI DE POST CU MĂLAI

A doua rețetă publicată în 2024 este și a doua testată din volumul 100 de prăjituri și deserturi de post. Și dacă-s prea puțini de doi în prima propoziție, mai zic și că am repetat până acum  biscuiții cu mălai de, surpriză,  două ori în două zile. 

La final am atașat o poză cu rețeta originală, pe care am modificat-o conform năzăririlor mele. Am înlocuit apa cu  zeamă de portocale și o parte din mălai cu făină de grâu. Am ales pentru aromatizare vanilie și esență de portocale. Mi-a plăcut foarte mult ce am obținut. Un produs care nici nu zici că-i făr de lapte, ouă. 


Ingrediente pentru o tavă de biscuiți (700 grame):

  • 150 grame mălai
  • 250 grame făină
  • 90 grame zahăr
  • 10 grame zahăr vanilat
  • 100 grame ulei
  • 100 grame zeamă de portocale
  • 3 grame sare
  • 3 grame bicarbonat stins în 5 grame de oțet
  • esență de portocale
  • opțional,  pentru decorare: inimioare de ciocolată


Preparare biscuiți cu mălai

1. Amestecăm toate ingredientele până obținem aluatul, zice cartea. Eu am amestecat lichidele cu zahărul tos, bicarbonatul stins,  sarea, esența, zahărul vanilat. Am încorporat treptat făina cernută cu mălaiul. Am obținut un aluat omogen, moale, nelipicios. 

2. L-am lăsat la odihnit, la temperatura camerei,  30 de minute acoperit cu folie. 10-15 minute erau recomandate la sursă pentru înmuierea mălaiului. 


3. Apoi am întins aluatul în foaie cu grosimea de 1 centimetru. Nu am folosit făină pe blatul de lucru, am întins aluatul cu sucitorul și nu s-a lipit. Cu forma pătrată de 4.5 centimetri am decupat biscuiți. 



4. I-am așezat în tava de copt tapetată cu hârtie cerată. Pentru că nu știam cum se vor comporta inimioarele de ciocolată la copt, am folosit doar câteva pentru decorarea biscuiților. 




5. I-am copt la 180 de grade în cuptorul preîncins până s-au rumenit ușor, 20 de minute. Timpul în carte era prevăzut între 20-30 minute pentru coacerea biscuiților. 



6. După scoaterea de la cuptor, biscuiții se lasă la răcorit acoperiți cu un ștergar. A trebuit să sar pasul acesta pentru că ciocolata era încă moale. 

7. Pentru cine rezistă, se recomandă servirea biscuiților reci. 

Se păstrează în loc răcoros, în cutii cu capac.   



ALTE MENȚIUNI

  • Rețeta de la care am pornit schimbările:

  • Când am încercat prima dată rețeta, am respectat cantitățile și am obținut un aluat foarte moale. Am suplimentat atunci făina de grâu cu 50 de grame. Am avut biscuiți după coacere tari ca piatra. Deși i-am lăsat la răcorit, conform recomandărilor, acoperiți cu ștergar nu s-or prea înmuiat. I-am aruncat într-o caserolă cu capac după răcirea completă ș-am fost uimită a doua zi cât de grozavi erau. Am folosit scorțișoară și nucșoară pentru aromatizare și aveau nu doar textura ci și aroma  turtei dulci. O parte i-am tăvălit calzi prin zahăr pudră. S-a nimerit atunci să am la masă un om care adoră deserturile cu mălai, dar pentru mine parcă fu prea mult de crănțănit. De aceea astăzi față de rețeta originală am redus cantitatea de mălai. 

  • Pentru că diferă atât de mult tipurile de făină și mălai comercializate, sfatul meu este să se adauge treptat și să se țină cont de faptul că după cele 30 de minute de odihnă aluatul se mai întărește puțin datorită mălaiului care se hidratează. Nu adăugăm de la început făină/mălai pentru o compoziție tare. Se vede în poza cu aluatul cum acesta  a păstrat urma degetelor, este o cocă molcuță mai degrabă. 
  • Biscuiții nu sunt dulci. De aceea sunt potriviți și pentru pudrarea cu zahăr și pentru decorarea cu ciocolată. Pentru un gust dulce mai pronunțat este nevoie de creșterea cantității de zahăr folosite la obținerea aluatului. 
  • Pentru decorare se pot folosi și jumătăți de miez de nucă. Sau se topește ciocolata de post cu puțin ulei pe baie de aburi și se scufundă biscuiții pe jumătate. 
  • În oricare dintre cele două variante este o rețetă care a avut un mare succes în bucătăria mea. Deja mă inspiră pentru noi versiuni. Am și experimentat o variantă cu fulgi de cocos, pe care o voi publica în zilele ce vin.  Biscuiții se pregătesc extrem de rapid, dar vor dispărea și mai repede de pe masă. Recomand dublarea cantităților de la început pentru a asigura satisfacerea poftitorilor.
  • Alte zeci de rețete pentru deserturi de post sunt adunate sub eticheta ACEASTA:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu