miercuri, 4 ianuarie 2023

FURSECURI CU NUCI - DECORATE GLOBULEȚ


2022 fu sfâșietor prin moartea de-o trimis-o-n rândurile oamenilor noștri dragi.  

Pentru 4 ani de băiețel blond, cu ochi albaștri trudeam în 2021 Tortul cu Mickey - ĂSTA.

După un an, la 5 ani de bălai dară, pe 31 decembrie, doliul o-mpiedicat tortulitul, dar tare mi-am dorit -l îndulcesc.  Și cică am izbutit.


Mi-am întrebat arhiva ce pot încropi în mare grabă. M-o trimis la niște fursecuri cu untură, de care uitasem complet, ASTEA. Pentru rezervele de porc de la mama le-am cam lichidat, am experimentat combinația cu unt. Va urma și o continuare, căci și când îs r de timpi, tot mă complic.  

 


Am obținut fursecuri delicioase, fragede, cu aromă intensă de unt, rom și nuci.  

 


INGREDIENTE pentru 70 fursecuri (800 grame): 

Aluatul

  • 75 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
  • 75 grame untură moale
  • 100 grame zahăr tos 
  • 1 plic zahăr vanilat 
  • 1 ou
  • rom
  • 275 grame făină
  • 10 grame zeamă de lămâie 
  • grame bicarbonat 
  • 75 grame nuci măcinate după ce au fost ușor prăjite
  • 3 grame sare


Pentru decorare 

  • 50 grame ciocolată albă 
  • ornamente diverse din zahăr 



Preparare fursecuri cu nuci 

  1. 1. Untura și untul la temperatura camerei împreună cu zahărul vanilat și cel tos le-am amestecat cu mixerul s-or transformat într-o compoziție cremoasă, aerată.  

  1. 2. Am adăugat oul, o linguriță de rom și sarea continuând scurt baterea.  

  1. 3. Am stins bicarbonatul în zeama de lămâie. 

  1. 4. Am cernut peste compoziție o parte din făină și am adăugat bicarbonatul stins. Am mixat iară doar cât le-ncorporez. 

  1. 5. Am cernut și restul de făină, am adăugat nuca tocată și tot cu ajutorul mixerului am obținut un aluat omogen, ușor lipicios.  

  1. 6. L-am înfoliat și lăsat la rece două ore. 



  1. 7. Înainte de a începe decuparea fursecurilor, am aprins cuptorul la 180° C.

  2. 8. După perioada de repaus aluatul s-a mai întărit și am putut -l modelez ușor. Pe blatul de lucru am presărat foarte puțină făină și cu sucitorul am întins aluatul într-o foaie cu grosimea de 1 centimetru. 



  1. 9. Cu forma globuleț de 4 centimetri am decupat 70 de fursecuri. Resturile le-am tot reîntins până am folosit tot aluatul.

  1. 10. Am așezat fursecurile în tava de copt tapetată cu hârtie cerată. Nu este nevoie de spațiu mare între ele pentru că la copt nu se lățesc.



  1. 11. În cuptorul preîncins, la 180° C am copt fursecurile 12 minute până au început li se rumenească ușor marginile. Se vor întări de vor sta la copt mai mult. Vor fi crocanți, nu fragezi.



  1. 12. Am scos pe grătar la răcit fursecurile după coacere. Nu sunt fragile fierbinți. 

  1. 13. După răcire le-am decorat.

  2.  

DECORARE FURSECURI GLOBULEȚ 

  1. Pentru ornarea fursecurilor am ras ciocolata pe ochiurile mari ale răzătorii. 

  1. Am pus-o într-un poș (se poate folosi o pungă), pe care l-am legat imediat unde se termina ciocolata. 

  1. Am scufundat poșul în apă caldă până s-a topit ciocolata. Pentru că ciocolata este mărunțită, se topește uniform și repede. Atenție! De apa este fierbinte, ciocolata se arde (are aspect brânzit). 

  1. Am tăiat poșul 1 milimetru la vârf și am mâzgălit cu ciocolată topită fursecurile, doar pe partea cu modelul imprimat de formă. Nu și pe latura care a stat pe tavă la copt. Cu o racletă am întins imediat ciocolata. Am dorit ca ciocolata să fie doar elementul de lipire a ornamentelor, nu să-mi suplimenteze zahărul.  

  2. Ce fain era de le decoram invers. Pe o parte modelul imprimat, pe de cealaltă ornamentele.

  1. Apoi fursecul uns l-am scufundat în ornamentele amestecate într-un bol.  

  1. Pentru ciocolata se întărește foarte repede, se lucrează doar cu 2, 3 biscuiți odată. Se ung cu ciocolată, se lipesc decorațiunile, se lasă la uscat.



  1. După ce ornamentele sunt lipite bine de ciocolata întărită, fursecurile se depozitează suprapuse în cutii cu capac.  

  1. După o săptămână, când public rețeta, încă sunt fragede și aromate.



  2. Și pentru că-n timpul pozării  cineva mic, cu coadă s-o băgat în farfuriile mele, am decis s-o pârăsc. Se numește Mini. Este cel mai mic pisoi dintre toți pisicii lumii. Și cel mai iubit. B. o alintă Micro.

 

ALTE MENȚIUNI 

  • În rețeta de la care am pornit erau folosite 150 grame zahăr pudră. Le-am înlocuit cu 100 grame zahăr tos și plicul vanilat. Fursecurile nedecorate nu sunt foarte dulci, dar suficient.
  • În loc de 350 grame făină, am folosit 275 grame făină și 75 grame nuci.  
  • Cele 150 grame untură le-am împărțit în 75 grame untură și 75 grame unt.  
  • Pentru că în rețeta originală fursecurile erau turnate imediat  cu seringa, aluatul nu a mai stat la rece. 
  • Fursecurile cu untură nu erau decorate. Am pus atunci, în 2019,  pe o parte cireșe confiate.  Le-am pudrat cu zahăr când erau călduțe.
  • Am utilizat poșul pentru că e ușor de folosit. La fel de bine puteam rupe ciocolata într-o crăticioară, o topeam pe baie de aburi și o turnam și întindeam  pe biscuiți cu o linguriță. 
  • Fursecurile pot fi decorate în variante făr de număr. Una dintre soluții  este ACEASTA folosită în 2014,  la biscuiții cu marțipan. 

  • Fursecurile biscuiți sunt grozave și făr de decorare însă. Eu am făcut-o doar pentru a impresiona pruncii și am cam reușit. Pân la urmă, pentru că am copt vreo 200, am ajuns cu ei și la fetița ce-am tortulit-o mov pentru 14 ani și la cea de pe uliță. Au fost încântate. 


  • Am primit de la prietena mea Crisa o sticlă de rom Stroh 40 % alcool la 700 mililitri. Știu n-o voi epuiza pân la pensie, dar tot mi se pare o investiție grozavă față de esențele de rom ce se găsesc la sticluțe, fie ele și de 38 mililitri.  

  • Mi-am cumpărat decupatorul în vară cu 2 lei dintr-un magazin de chilipiruri.  Este cu ejector și-i mult mai ușor de folosit decât cel simplu. În iarna aceasta l-am văzut  în Pepco. Parcă 6 lei costa setul cu 4 forme diferite (omuleț turtă dulce, brad, om de zăpadă, glob). 
  • Ornamentele le adun de prin toate magazinele prin care ajung. Am stocuri impresionante deja! Se găsesc la raionul cu praf de copt, semințe de susan, fulgi de cocos etc. 
  •  Celelalte rețete de fursecuri, peste 30 de le-o fi numărat arhiva pe toate, sunt adunate sub ACEASTĂ etichetă.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu