duminică, 22 ianuarie 2023

FURSECURI BRĂDUȚ CU NUCĂ DE COCOS


  • Rețeta de duminică.  Dacă mi-o ieși proiectul ăsta nou-nouț, mare bucurie-mi va fi. Mă deznădăjduiesc propriile texte kilometrice, dar așa-s dulcegăriile astea grozave,  cu mulți pași și tone de cuvinte.  

O ajuns și la noi prima zăpadă. Nici n-am zis că nu public brăduții la 35 de grade. Din fericire e doar temperatura de lângă teracotă, nu și cea din livadă. 


Ingrediente pentru fursecuri cu fulgi de cocos: 
(70 brăduți de 5 centimetri, 800 grame)

➤ Aluatul

  • 90 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
  • 60 grame untură moale
  • 100 grame zahăr tos 
  • plic zahăr vanilat 
  • 1 ou
  • coajă de lămâie
  • 200 grame făină
  • 10 grame zeamă de lămâie 
  • grame bicarbonat 
  • 50 grame fulgi de cocos
  • 3 grame sare


➤ Decorarea 

  • 50 grame ciocolată albă 
  • ornamente diverse din zahăr 
  • bomboane colorate din ciocolată
  • fulgi de cocos verzi




Preparare fursecuri cu fulgi de cocos

  1. 1. Untura și untul la temperatura camerei împreună cu zahărul vanilat și cel tos le-am amestecat cu mixerul s-or transformat într-o compoziție cremoasă, aerată.  

  1. 2. Am adăugat oul, coaja de lămâie și sarea continuând scurt baterea.

  1. 3. Am stins bicarbonatul în zeama de lămâie. 

  1. 4. Am cernut peste compoziție o parte din făină și am adăugat bicarbonatul stins. Am mixat iară doar cât le-ncorporez. 

  1. 5. Am cernut și restul de făină, am adăugat fulgii de cocos și tot cu ajutorul mixerului am obținut un aluat omogen, ușor lipicios.  

  1. 6. L-am înfoliat și lăsat la rece două ore. 



    1. 7. Înainte de a începe decuparea fursecurilor, am aprins cuptorul la 180° C.

    2. 8. După perioada de repaus aluatul s-a mai întărit și am putut -l modelez ușor. Pe blatul de lucru am presărat foarte puțină făină și cu sucitorul am întins aluatul într-o foaie cu grosimea de 1 centimetru. 



      1. 9. Cu forma brad de 5 centimetri am decupat 70 de fursecuri. Resturile le-am tot reîntins până am folosit tot aluatul.

      1. 10. Am așezat fursecurile în tava de copt tapetată cu hârtie cerată. Nu este nevoie de spațiu mare între ele pentru că la copt nu se lățesc.



      2. 11. În cuptorul preîncins, la 180° C am copt fursecurile 12 minute până au început li se rumenească ușor marginile. Se vor întări de vor sta la copt mai mult. Vor fi crocanți, nu fragezi.

        1. 12. Am scos pe grătar la răcit fursecurile după coacere. Nu sunt fragile fierbinți. 



        1. 13. După răcire le-am decorat.



          DECORARE FURSECURI BRĂDUȚ


          Pentru ornarea fursecurilor am ras ciocolata pe ochiurile mari ale răzătorii. Am pus-o într-un poș (se poate folosi o pungă), pe care l-am legat imediat unde se termina ciocolata.

          Am scufundat poșul în apă caldă până s-a topit ciocolata. Pentru că ciocolata este mărunțită, se topește uniform și repede. Atenție! De apa este fierbinte, ciocolata se arde (se brânzește).

          Am tăiat poșul 1 milimetru la vârf și am mâzgălit cu ciocolată topită fursecurile, doar pe o parte.  Cu o racletă am întins imediat ciocolata. Am dorit ca ciocolata să fie doar elementul de lipire a ornamentelor, nu să-mi suplimenteze zahărul.

          Mai simplu, mie-mi place să mă complic: Ciocolata se poate topi și pe baie de aburi într-o crăticioară. Brăduții pot fi unși cu ciocolată folosind dosul unei lingurițe sau un cuțit pentru unt. 

          Apoi fursecul uns l-am scufundat în fulgi de cocos sau ornamente diverse. Pe unii dintre brăduți am lipit cu ciocolată bomboane colorate. Pe alții cu poșul am desenat crenguțe, pe care apoi le-am decorat. 

          Pentru că ciocolata se întărește foarte repede, se lucrează doar cu 2, 3 biscuiți odată. Se ung cu ciocolată, se lipesc decorațiunile, se lasă la uscat.



          După ce ornamentele sunt lipite bine de ciocolata întărită, fursecurile se depozitează suprapuse în cutii cu capac.




ALTE MENȚIUNI
  • Am mai folosit același aluat pentru fursecurile globuleț, ACESTEA. Doar am înlocuit acum nucile măcinate cu fulgi de cocos. 

  • Într-un borcan din plastic cu capac, tre să nimeresc pe undeva  din sticlă, ultimele fursecuri au rămas vreo 15 zile. Le-am păstrat în debara, la rece. Deși s-au uscat ușor, au fost încă foarte gustoase.
  • Pe 31 decembrie fu ziua unui băiețel blond. O-mplinit 5 ani. Nu fu cu tort zambetan aniversarea căci tatăl la care era în plasament murise cu nici o lună în urmă. Mi-am dorit însă pentru el daruri dulci și vesele. Pân la urmă pentru că am bibilit fursecuri făr de număr (activitatea  mea favorită migălitu') am ajuns cu daruri colorate la încă vreo 5 pofticioși. 

  • Exact cu 10 ani în urmă  publicam  - AICI - rețeta brăduților  din turtă  dulce. 

Mi-am amintit de ea abia acum, când scriu, din păcate. Tare ar mai fi plăcut copiilor brăduți d'ăștia 3D. 
  • Tot daruri de iarnă au fost și brioșele cu ornamente din hârtie - ASTEA - or cele cu decorațiuni din ciocolată - ACESTEA

  • Alte rețete de fursecuri, peste 35,  sunt adunate sub ACEASTĂ etichetă. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu