vineri, 9 iunie 2017

CUM SE CURĂȚĂ URMELE DE ADEZIV DE PE OBIECTEAm foarte multe obsesii legate de casă: fiecare lucru să fie pe locul lui, chiuveta de la bucătărie să nu aibă vase murdare,  coșul de rufe pentru spălat să nu fie supraplin. De aici am dezvoltat o serie de alte idei fixe: obiectele de același fel depozitate în același spațiu au o anumită ordine și oricare alta îmi activează butonul de pornit aranjatu, cel mai înspăimântător exemplu e probabil aliniatu pe culori a cârligelor pe culme. Grav pentru dat un diagnostic, căci pentru mine e relaxare și bucurie să le văz grupate pe familii de culori. 

Dintre toate fixațiile una este cea care mă agresează ori de câte ori se petrece: etichetele pe borcane, vase, cutii cu varianta mult mai urâtă, cea a urmelor rămase după încercări eșuate de îndepărtare a acestora.

Din 2011, de când am aterizat în casa cea nouă, am avut o continuă luptă cu etichetele de pe obiectele sanitare și electrocasnice. În 2017, la predarea apartamentului, nu câștigasem decât foarte puține bătălii pe direcția aceasta. 

Chinu naibi fu anu ăsta să curăț urmele de adeziv de pe obiectele scoase la vânzare. Încercările mele repetate au lăsat pe ghivece, farfurii, vaze, obiecte decorative urme de adeziv care de care mai urâte. Am încercat cu spălătorul de sârmă, acetonă, spirt. După vro 3 luni de efort făr de rezultate, l-am întrebat pe Google. Ce-o fi fost în capu meu de am făcut asta atât de târziu, n-am habar a spune. Domnul Știetot m-o trimis ACI și m-o salvat. 

Știți momentul ăla din Mr. Bean când  la examen o oră nu rezolvă nimic pentru că habar n-are și-n ultimu minut întoarce pagina din greșeală, găseșete alte probleme și-ncepe a scrie rezolvări cu două pixuri și două mâini? Apăi așa eram eu, mai aveam câteva zile în casa cea nouă și o grămadă de situații de rezolvat cu soluția Laurei. Nu le-am salvat pe toate, că nu mai fu vreme, dar am lăsat bilet toate etichetele și urmele de etichete se șterg cu ulei alimentar.

Câteva dintre obiectele curățate, au fost mai multe, mult mai multe:
 • CENTRALA - este cea care mi-o mâncat sufletu în anii ăștia și care mi-o scos câte un Offf! din toată inima la fiecare vedere. Avea un clei întărit pe două suprafețe foarte mari ale feței. Am încercat cu detergent de vase, burete abraziv, pân la urmă am reușit să o zgârii cu un cuțitaș și m-am lecuit în a mai încerca. 


 • ARAGAZUL - tot cu buretele umed de vase am încercat de câteva ori pân să abandonez. 


 • Tot din categoria aceasta o fost frigiderul. Da, toate obiectele din casă au fost noi, deci etichetate. N-am reușit să-i fac poze pentru că n-am avut habar cum să focalizez aparatul. Și pentru cele de sus fu chinu naibi să obțin fotografia de după.
 • Tot făr de poze îs toate obiectele sanitare. Aveau un adeziv aplicat în strat gros, după ce cu apă am curățat hârtia o rămas el. Am verificat doar pe un picior de chiuvetă și am văzut că funcționează soluția Laurei.
 • La un moment dat, din prea multă inspirație, am lipit ușițele de la apometre cu scotch. Să mai zic ce urme au rămas după ce am încercat să le curăț c-un burete abraziv verde? Le-o salvat uleiul.
 • GHIVECE - sunt cele cărora le datorez găsirea metodei. De n-ar fi fost ele atât de îndărătnice, n-aș fi ajuns la exasperare. În poze sunt cele de plastic, dar identic le-am curățat și pe cele ceramice.
 • O mai fost testate marginile astea de parchet, care la rândul lor aveau zgârieturi de burete sârmos. 

 • N-am testat urmele de Super Glue, aveam  pe parchet și pe termopanul ferestrelor. 
 • CUTIA METALICĂ - am făcut poza de după înainte de a o fi curățat perfect. 


METODĂ PENTRU CURĂȚAT URMELE DE ADEZIV DE PE OBIECTE

 1. Se unge suprafața de curățat cu ulei alimentar.
 2. Se umezește o cârpă cu ulei, eu am folosit discuri demachiante.
 3. Se freacă ușor cu discul urmele ce urmează a fi eliminate.
Unele dintre urme dispar foarte ușor, altele mai greu. Pentru cele dificile am lăsat un timp uleiul să acționeze și apoi fie am frecat cu forță, fie am repetat operațiunea până am obținut rezultatul dorit. Din câte îmi amintesc cele mai mari bătăi de cap le-am avut cu niște etichete de borcane. 

Sper să vă fie de folos această soluție, chiar de nu suferiți de boala zeroetichete. 

Mai există o soluție care o salvat multe dintre obiectele scoase la vânzare și care o făcut și ceva pagube colaterale. Când voi ajunge să o refolosesc, revin cu imagini și vorbe. 
18 comentarii:

 1. Eu n-am nicio problema cu etichetele de pe borcane. Le refolosesc oricum :D
  M-am chinuit si eu cu adezivul de cateva ori si cele mai bune rezultate le aveam cu Cif crema si burete abraziv de vase (partea abraziva a buretelui). O sa tin minte chestia asta cu uleiul si o incerc si eu la urmatoarea batalie cu lipiciul negricios :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce bine ți-o fi cu nepăsarea, io am o obsesie atât de cruntă că-mi vine și prin beciurile vecinilor să scot etichetele :)

   Ștergere
  2. Pai te bagam la mine in beci, dar daca ai contramandat...

   Ștergere
  3. Doamnă, pregătește-te de oaspeți!

   Ștergere
  4. Hai ca am probat solutia asta "uleioasa" :D Mai, merge! Si inca foarte bine! Chiar si pe lipici vechi de nu stiu cand exact :D
   Merci de pont!

   Ștergere
  5. Și eu o testez pe diverse obiecte doar ca să o verific :))))

   Ștergere
 2. https://www.dedeman.ro/ro/solutie-pentru-curatare-resturi-de-adeziv-0-25l/p/5008116

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru recomandare, pare de luat în seamă. Bine ai venit pe Zambetania!

   Ștergere
 3. E cam scump la ddmn 40 si ceva de lei un recipient cam mititel.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am găsit cu 10 lei la Lidl.

   Ștergere
  2. Compozitie material: amestec de hidrocarburi, surfactanti, glicol eter

   Hidrocarburi inseamna uleiuri sau grasimi, iar glicol eter e probabil vreo forma de dizolvant de oja ca sa dizolve urmele de ulei ramase.
   Nu imi permit dar nici nu m-a lovit trasnetul sa dau 34 lei la dedeman si nici la 10 lei la lidl. Multumesc de articol, m-a ajutat sa scap de urmele de lipici de pe un ghiveci de flori. La inceput am incercat cu hartie igienica si ulei si nu se curata dar cum am folosit o bucata de carpa imediat a inceput sa se curete.
   Ar trebui sa monetizati blogul dna Maria, daca nu stiti cum atunci cereti sfatul pe clubptc.net e un forum cu romani pentru castigat bani online.

   Ștergere
  3. Mulțumesc pentru comentariu, Cristi! Încă nu am folosit sprayul de la Lidl, tot pe varianta cu ulei alimentar merg. Pentru sfaturi blogăristice am specialistul acasă, chiar dacă nu se vede pe Zambetania asta :)

   Ștergere
  4. Multumesc din suflet ptr.idee draguta,pe plastic a fuctionat nemaipomenit,dar pe lemn nu a mai functionat tot la fel😥dar daca mai ai si alt secret tot asa de miraculos te rog spunemi si mie.Multumesc din suflet caci ptr.plastic am gasit solutia.Multe idei si ganduri bune.😘

   Ștergere
  5. Sfatul meu e să ai răbdare cu lemnul, poate nu are efect la fel de rapid ca pe obiectele din plastic, dar va funcționa cu siguranță. Aștept vești.

   Ștergere
 4. LOOL CHAIAR A MERS MULTUMESC MULT TE APRECIEZ ENORM

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar acum am incercat si este adevarat chiar merge cu ulei ms mult de pont

  RăspundețiȘtergere