luni, 11 aprilie 2016

Negresă cu banane și sfeclă - rețetă de post




Din pachetul cu dulcegării surpriză pentru aniversarea soră-mii o făcut parte și negresa asta, pe care  am ratat-o pe motiv că m-o pălit genialitatea taman când nu era cazu.
Am pornit de la rețeta Lenei, ACEASTA.



Prima dată am gândit din checul Lenei un guguluf cu inimi de griș. După  30 de minute de copt, partea superioară a gugulufului era arsă. Am înfipt un băț de frigăruie într-o margine, v-am zis c-am fost deșteaptă, bățul o ieșit curat. La răsturnare,   tot  conținutul interior o erupt. Era integral crud. Mi-am jurat atunci că n-o  refac în viața asta.  A doua zi însă marginile erau atat de aromate, umede, colorate grozav în grena încât  am luat-o de la capăt numai pentru a nu pierde minune de rețetă.


A doua oară, tot pentru ceas festiv sorămesc ziceam, am colorat inimile de griș cu sfeclă. Am schimbat forma de guguluf din teama că-mi va purta ghinion iară. Ha! Nu am habar ce am făcut greșit, am folosit bomboanele cu griș la  multe deserturi de post, de astă dată au ieșit găurite, albe deși la facere erau roz și mai ales uscate cauciucat.
A treia oară am făcut prăjitura făr de inimi pentru bunica. N-am mai stricat nimic de astă dată, decât vro 200 de poze în vro 5 decoruri.
Am schimbat de la prima-ncercare unitatea de măsură a ingredientelor. Lena a folosit paharul de 250 mililitri, eu pe cel de 200. Am redus cantitatea de zahăr ( ca urmare a sfaturilor cititorilor ei ). Am înlocuit 1/3 din sfeclă cu banane ( aroma grozavă a  bananei în coptura finală m-o și determinat s-o iau de la capăt cu-ncercatu ).

Am copt negresa în tava de 26 centimetri și am folosit:
- 100 grame banane coapte
- 200 grame sfeclă coaptă - Lena o fiert-o
- 100 mililitri ulei
- 185 grame zahăr
- 50 grame ciocolată neagră
- vanilină
- 225 grame făină
- 8 grame praf de copt
- 1 gram bicarbonat
- 15 grame cacao
- sare
- am adăugat o linguriță zeamă de lămâie

0. Am dat foc cuptorului.
1. Ciocolata am tăiat-o bucăți mici.
2. Am blendurit/pasat cu uleiul sfecla și banana.
3. Peste piure am adăugat zahărul, am amestecat ușor c-un tel pară, am pus ciocolata și am cernut făina, praful de copt și bicarbonatul, sarea, vanilina, cacao. Am omogenizat amestecurile.



4. În tava acoperită cu hârtie am turnat compoziția.
5. Ziceam că la prima testare, după 30 de minute o ieșit crudă. A doua oară am copt-o pe nivelul de sus,  la foc mic, 70 de minute. Ultima dată la mijlocul cuptorului, la foc mediu, 60 minute. În rețeta originală coaptă în tava de chec la 200 de grade o avut nevoie de 45 minute.



6. După răcirea completă am pudrat-o cu zahăr.




Asta-i de la varianta doi, când am pus matrița invers 

Se face mult mai repede decât am scris eu  rețeta. Este exact cum am început a zice:  umedă, ciocolatoasă, pufoasă, aromată. Brioșele tre să fie grozave din compoziția asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu