Îs tot cu net de
prin vecini căci Telekomu de pe 25 martie pân acuş nu reuşi să-mi încarce cei 7 euro. Cică-i trebe 30 de zile.
Motiv pentru care o voi preschimba pe magenta
în roşu or portocaliu cât de
curând.
Că macaronşii îs
restanţi pe zambetania de multă vreme o ştiu toţi cei care urmăresc pagina de
facebook unde mi-i mai simplu să mă laud. Că în ultimii vro trei ani i-am ratat
de vro zece ori, iară am avut grijă să
mă tot văicăresc p’ aci.
Cum n-am mai avut
ocazii pentru care să-i reîncerc, nu-s deloc printre preferaţii mei, n-am habar de chiar le-am descoperit toate
secretele. Deci, scriu ce şi cum am
făcut doar pentru că a fost un mare succes pe care-l datorez, pe partea de macarons, Ramonei, iar pe cea de
fotografie, lu’ dom profesor.
Iubesc concursurile
culinare, nu cele cu tragere la sorţi şi inventare de like, ci alea cu jurii şi
note. Când doamna Laura Laurenţiu o lansat concursul de fotografie culinară,
mi-am imaginat că n-am nicio şansă să-l câştig, motiv pentru care mi-am ales reţeta
de macarons ca-n eventualitatea în care nu-i mai ratez, a unşpea oară, să am şi
un caştig în toată pierderea. Întâmplarea a făcut ca dom profesor de fotografie
să fie în vremea aia disponibil proiectului
meu şi astfel fotografia o pierdut doar
din cauza mea un mare premiu (probabil prin redimensionare i-am afectat
claritatea, încă nu m-am lămurit, deşi am încercat ). Oricum, G. o calculat c-o luat locul trei, io
pricepusem menţiune, ceea ce n-aş fi reuşit de una singură în o mie de vieţi.
Aci regulamentul pe blogul Crisei |
Şi acuş repede să
scriu şi pentru Îmbrăţişarea virtuală a cărei gazdă de aprilie e Cerasela.
Ramona e prima care
începe lista destinatarilor către care trimit a doua îmbrăţişare, o voi mai
face curând şi către alţi beneficiri ai episoadelor anterioare. Aci e primul
mulţumesc.
-
Mariaaaa, sunt atât de fericită, i-am reuşit pe macaronşiiiii!
Şi
m-am bucurat mult pentru fericirea ei. Şi am continuat să nu cred că aş putea
vrodată să-i nimeresc pe pretenţioşii ăştia. Nu mi-i la îndemână să verific de
câtă vreme am cu Ramona în corespondenţă subiectul macarons, dar aş paria că-i
mai mult d-un an. Vreme în care mi-o tot repetat ce să fac cu ouăle, cu
migdalele, cu zahărul, cu domnul cuptor.
Eu a trebuit să fac
reţeta doamnei Laura Laurenţiu, aşa era regulamentul concursului.
Am avut 32 de
bezele, deci 16 macarons, din:
-
37 grame
făină de migdale
-
30 grame
albuş de ou
-
57 grame
zahăr pudră
-
25 grame
zahăr tos
-
un praf de
sare
Ramona mi-o zis albuşul să-l pun într-un recipient pe care să-l acopăr
cu folie, pe care s-o găuresc, şi să-l ţin cel puţin o noapte astfel la
frigider. Doamna Laura Laurenţiu zice că nu contează de albuşul e proaspăt
separat or ba. Io n-am habar.
Tot cu vro două zile înainte mi-am făcut făina de migdale. Am opărit
migdalele cu coajă în apă clocotită, apoi astfel le-am îndepărtat foarte uşor
pieliţa. Le-am lăsat la uscat
într-o tavă pe calorifer şi le-am măcinat în râşniţa de seminţe pe cât de fin
am putut. După măcinare şi cernere prin sită fină le-am amestecat cu zahărul
pudră şi iară le-am râşnit şi cernut cu grija de a resprecta identic
cantităţile reţetei.
Albuşul înfoliat l-am scos din frigider cu vro două ore înainte de
pregătirea macaronşilor. L-am mixat spumă tare şi apoi am adăugat treptat
zahărul tos. L-am mixat într-un vas pe care l-am degresat cu zeamă de lămâie. Doamna
Laura zice că mixat la viteză mică spumă moale şi adăugat zahărul. Io am făcut
cum am zis: bezea tare şi apoi zahărul.
În bezeaua tare am încorporat făina de migdale ce deja era amestecată cu
zahărul pudră. Compoziţia tre să curgă ca o panglică groasă. Io nu pricep ce
înseamnă asta. Cred ca e etapa în
care i-am ratat pe restul, îmi era o teamă cumplită că perturb aerul din ele,
panglica, dracu, lacu. În
perioada aceea am văzut un filmuleţ c-un francez care încorpora făina de
migdale cu braţele, exact cum frământ io cozonacii. Mi-am amintit că aşa se făceau şi
pandişpanurile în laboratorul unde am făcut practica de cofetar. Deci, am
amestecat făr de milă migdalele în bezea c-o spatulă şi din când în când puneam
compoziţie în poş şi apoi testam cum cade pe hârtia de copt. De rămânea moţ, făr să se niveleze, iară o
luam la spatulă.
Pe hârtia de copt mi-am desenat cu creionul cercuri de 4 centimetri, am pus
în tavă hârtia cu partea desenată în jos şi cu poşul am încercat să torn
compoziţie aşa încât să respect marginile desenate. Am folosit şi tava de
silicon specială pentru macarons, pentru a testa mitul cum că le strică
picioruşele. La mine s-au format identic celor de pe hârtia de copt. După ce am
turnat compoziţia am lovit bine tava de pat, aşa o zis Ramona, aşa am făcut,
de-o ieşit bulele de aer şi compoziţia s-a aşezat netedă.
Am lăsat bezelele astea la uscat în bucătărie unde era foarte cald, de vro
cinci ceasuri coceam. Aşa mi-o zis Ramona : fă
mâncarea c-o zi înainte să nu ai pic de aburi şi în ziua macaronşilor
rezervă-ţi să ai ce coace vro şase ceasuri ca să preîncingi cuptoru. Io m-am
luat cu trebile ş-am uitat complet de bezele. Adevărul este că n-am crezut
nicio secundă că le voi reuşi. Trebe lăsate la uscat până când deasupra se formează o pojghiţă subţire şi de
sunt atinse cu degetul nu se lipeşte compoziţie. Asta depinde de atât de mulţi
factori, temperatură, apa din albuş, încât nu există un timp standard.
Io le-am copt fix
12 minute la foc mic, sus în cuptorul folosit juma de zi anterior coacerii
macaronşilor. Am copt vro 3 ture, siliconata o stat 13 minute şi s-o ars uşor.
Pentru cremă:
-
150 grame zmeură cu două linguri
de zahăr am dat-o într-un clocot şi blendurit-o, apoi strecurat-o de seminţe
printr-o sită.
-
50 gr ciocolată albă am topit-o la
bain marie
-
30 gr frişcă bătută
Am amestecat astea
toate uşor. N-aş zice că fu cea mai indicată cremă. Bezelele sunt extrem de
dulci şi în combinaţie cu ciocolata io nu le-am putut decât gusta. Drept pentru
care nici nu le-aş mai repeta vrodată doar de dragu de a mânca dulcegării
d’astea. Mai mult mi-au plăcut unele ratate pe care le-am umplut cândva cu ciocolată neagră şi scorţişoară.
Nu ştiu de mi-o
ieşit ce trebe, n-am găsit la doamna Laura Laurenţiu secţiune şi io făr de
secţiune n-am habar ce trebe să iasă.
Desigur, pozele
mele departe de cele ale profesionistului:
Meritul meu la poza
câştigătoare:
-
Nu-mi place că se vede
scrisul pe tavă!
-
Nu-mi place albastrul, nu-mi place
portocaliul!
Ş-apoi,
mi s-o tăiat respiraţia, mi s-o făcut pielea de găină şi mi s-o umplut ochii de
lacrimi: era cea mai frumoasă poză ce avea să ajungă pe zambetania şi la
concurs.
Încă
o dată mulţumesc, dom profesor, pentru o fotografie mult mai frumoasă decât tot
ce mi-aş fi putut imagina că va ieşi alăturând o draperie, o aţă alb-roşie şi
nişte fursecuri exagerat de dulci!
Încă o dată un mulţumesc, Ramona, fată minunată, pentru răbdare, generozitate şi drag!
Multumesc, esti o draguta. Felicitari, au iesit tare frumusei macaronsii tai. Am incercat din nou, nu de mult si n-a fost nevoie sa mearga cuptorul chiar jumate de zi :-)). Cam dupa 45 minute i-am bagat in cuptor si au iesit frumos.
RăspundețiȘtergereSunt foarte arătoși! Acum,ca ti-au ieșit, ai scăpat de un hop��.Eu i-am făcut de câteva ori,mi-au ieșit de fiecare dată, dar nu sunt preferații mei.Ana
RăspundețiȘtergereNu-mi plac deloc la gust pe motiv de supradulci, dar ca aspect mi se par nişte mişi ai fursecurilor şi nu doar pentru că am io câteva poze excelente de astă dată:)
ȘtergerePăi, io deja îl încing juma de zi pentru orice, deci să mă resetez zici:)))
RăspundețiȘtergere