marți, 27 ianuarie 2015

Fursecuri cu ciocolată

       



       Pe anul ăsta mi-am propus să testez mai mult reţete din cărţile ce le tot adun. Anu' trecut n-am reuşit deloc gândul ăsta. Prima barieră ţine de faptul că reţetele tipărite la mine au 99% grad de ratare. 
        În ziua aia taman ce citisem că şi praful de copt face parte din categoria otrăvurilor şi tare încântată am fost de reţeta mea cu drojdie. Între timp nici drojdia nu se simte prea bine, cam îi şade a condamnare. 

Aci reţeta 

M-am oprit la reţeta de fursecuri cu ciocolată pentru că iubesc crinkleşii, dar îs mult prea zaharoşi.   De 3 ori am încercat reţeta din carte, mai bine testam crinkleşii cu mai puţin zahăr!
Cartea se numeşte Dulciuri,  e din colecţia Adevărul Delicii în bucătărie.


Ingredientele pentru 20 de fursecuri:


- 100 gr ciocolată neagră - acolo zice de menaj, eu de două ori am avut Kandia 75% cacao şi o dată ceva de la Billa 45% - n-aş zice că o contat esenţial
- 40 gr unt - în carte-s 60 din care 10 îi foloseşte la tavă, apoi tava apare cu hârtie de copt, naiba să-i înţeleagă! eu întâia dată am folosit 50 şi fu prea mult 
- 55 gr zahăr
- 1 ou
- 110 gr făină - erau 120 cu 10 folosite la tavă
- 15 gr cacao
- 2 gr drojdie uscată - două dăţi am folosit un gram, că-n carte era un vârf de cuţit, nu mi-au crăpat în niciuna dintre situaţii
- 25 gr zahăr pudră pentru tăvălit 
- esenşă de rom - era de vanilie la ei
- un praf de sare

Facerea

- am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi
- în carte zicea să adaug apoi zahărul şi să amestec pân se dizolvă - am amestecat pân mi s-o răcit ciocolata şi dizolvat n-o mai fost - aşa că următoarele  2 ture am bătut uşor cu telul oul, romul şi zahărul
- am cernut făina, drojdia, sare, cacao
- peste ciocolată am turnat oul bătut, apoi prafurile cernute  şi am amestecat cu telul, apoi cu mâna până pereţii vasului au rămas curaţi, repede se ajunge la asta


- am cântărit bucăţi de 20 grame şi le-am rotunjit între palme - am avut între 20 şi 22 biluţe


- pentru că prima dată mi s-au caramelizat fundurile trecute prin zahăr, am tăvălit prin zahăr pudră doar câte o jumătate de biluţă (le-am îndepărtat tot surplusul de zahăr) şi le-am turtit uşor după două ture care au ieşit complet tari


- le-am copt 15 minute în cuptorul preîncins, le-am lăsat 5 minute în tavă, apoi încă 5 pe un grătar şi le-am închis într-o cutie de tablă - primele 40 de furecuri au ieşit tari după coacere, iară după răcire erau beton

A treia coacere, turtite şi cu foarte puţin zahăr
Aşa arătau la mama lor
Aşa arătau la eu mama


Prima dată când mi-au ieşit prăjite în unt şi caramelizate pe toate feţele

A doua oară când mi-au ieşit ghiulele


Nu-s moi ca modelul lor superior, nici cu interior umed, da-s ciocolatoase, mai dure, dar ciocolatoase. De le-aş găsi un leac să crape,  atunci chiar ar ajunge în lista de preferate.





8 comentarii:

  1. Nu mai bine te rezumi tu la retete culese de pe bloguri? Acolo macar le vezi incercate de altcineva :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să le public şi pe ratatele de pe bloguri:)))))

      Ștergere
  2. Maria, daca le mai faci, pune mai multe oua si tine compozitia in frigider cel putin 3-4 ore inainte de a face bilutele. Pate iti ies asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1 ou la o tabletă ciocolatoasă e şi la crinkles. Mi-o trecut şi mie prin cap şezutu la rece, d-am presupus că pe motiv de drojdie lipseşte. Săru mâna!

    RăspundețiȘtergere
  4. DRadga Maria din tot ce am primit pe imail numai nr 8 si 9 am putut sa le vad restul nu se pot deschide (nu sunt albastre)si nici celelalte de pe primele 2 imail-uri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tori, te rezolv cu toate pisicile roz din lume! Acus!

      Ștergere
  5. Bun, eu crinckles nu am incercat. Mi-au tras ele cu ochiul de multa vreme si mi-am promis ca le incerc dar inca nu le-a vanit vremea, poate prin luna decembrie o sa ma incumet :)
    Fursecurile cu ciocolata se prezinta bine pe interior si probabil si gustul e tare bun.
    Si eu am prezentat azi o reteta de fursecuri cu ciocolata pe blog, numai ca le-am inmuiat putin in dulceata de visine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur c-am văzut fursecurile tale, ai unul dintre blogurile pe care intru cu teamă: oi, să nu fie o poză care să mă bage direct în bucătărie la-ncercat:)))

      Ștergere