marți, 2 noiembrie 2010

Film REGELE PESCAR

The fisher king (1991)
Un film ca o poveste, nu doar pentru că, pe undeva, există basmul regelui pescar despre un tanăr prinţ, care pentru a primi tronul, trebuie să petreacă o noapte singur in padure spre a-şi dovedi curajul. Noapte în care are viziunea Sfantului Graal în interiorul unui foc cu misiunea de a fi instrument de tratament în vindecarea sufletelor oamenilor. Dar cu visuri de măreţie şi putere, nu doar că naşte dispariţia Graalului, dar se alege şi cu o rană adancă din foc. Prinţul trăieşte singur doar spre a muri, fără prieteni, fără a iubi şi a fi iubit, pană-n ziua în care un nebun îi intră în palat, şi-l vede pe el, omul de dincolo de rang. Prietenia vindecătoare de răni crunte şi născătoare de vise împlinite într-o poveste minunată!
Basmul în film nu are ponderea pe care deja i-am dat-o eu a'ci, dar era prea frumos să-l cioparţesc!
În film Jeff Bridges este DJ la radio şi Robbin Williams este nebunul Perry. DJ-ul Jack Lucas la un moment dat, într-o emisiune, răspunde unuia dintre ascultatori, răspunsul declanşează în acesta(un psihopat) o reacţie finalizată cu multe curmări de vieţi. Plin de remuşcări renunţă la activitatea de la radio şi-ntr-una dintre nopţi este subiectul unui incident cu riscuri de pierdut viaţa. Este noaptea în care-l întalneşte pe nebunul Perry şi de aici începe făurirea basmului. Nu mai povestesc, dar actorii aceştia sunt uriaşi în film!
Există o secvenţă emoţionantă, în care nebunul gol puşcă dansează în ploaie pentru a elibera energii indepărtatoare de nori sub privirile ironice ale domnului în toate minţile. Ce de bariere prabuşeşte nebunia sau mai bine ce de piedici construieşte luciditatea! Şi există şi reversul secvenţei cand raţionalul împărtăşeşte credinţa în puterea minţii deplasatoare de nori, pentru ca nebunul vindecat să o nege.
Frumos pană dincolo de lacrimi filmul acesta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu