luni, 5 iulie 2010

Tortul nr. 5 - Tort gradina - Tort cu migdale si crema de cafea




1. Blat cu nuca reteta Lissei,  adaptată la “fără zahăr/sare şi puţină nucă"

• Ingredientele:
- 250 gr nuci/alune/migdale prajite si macinate
- 250 gr faina
- 1 praf de copt – musai
- 6 linguri lapte dulce
- 6 linguri miere de albine
- 2 oua

• Modul de pregatire :
- toate ingredientele se amesteca si se obtine un aluat lipicios, care se framanta bine pana la omogenizarea totala;
- aluatul acoperit cu folie se tine peste noapte la rece;
- a doua zi se imparte in 4 bucati, fiecare bucata se intinde cu sucitorul in forma tortului ce se doreste obtinut, fiecare foaie se coace pe dosul tavii de aragaz peste care s-a presarat faina;

2. Crema

• Ingredientele:
- 500 gr frisca lichida
- 100 gr ciocolata capucino
- 3 galbenusuri
- alune/migdale/nuci prajite si macinate
- 1 plic gelatina
- ness/cafea
- esenta de rom

• Modul de pregatire
- la bain-marie se pun la topit 50 gr frisca lichida cu 3 galbenusuri si ciocolata pana cand compozitia fierbe, apoi se lasa la racit;
- restul de 450 gr frisca se bate ;
- cand crema s-a racit se adauga gelatina pregatita conform indicatiilor de pe plic, frisca batuta, nucile/alunele/migdalele macinate, nessul/cafeaua, romul.

3. Fondantul si decoratiile
Fondantul care acopera tortul este pasta de marshmallow cu aroma de mar, florile si funda sunt din pasta de lapte praf, iar gardutul este din royal icing.


ASAMBLARE
- intr-o tava detasabila se pune o foaie de tort peste care se toarna un sfert din crema, apoi a doua foaie si al doilea sfert de crema, a treia foaie si ultima parte de crema peste care se aseaza a patra foaie;
- se lasa la rece 5 ore ;
- se unge tot tortul cu un strat fin de gem si se aseaza fondantul acoperitor;
- se decoreaza cu flori si gardulet

Povestea tortului gradina

• CE AM GRESIT?
- nu am cumparat tava pe care am asezat tortul decat dupa ce tortul era cu crema la rece, in momentul “confruntarii” tavii cu tortul a trebuit sa tai bine din margini sa-l pot incadra pe tava ingusta, rezultatul fiind un tort mult prea mic pentru stocul meu mare de flori;
- nu am avut praf de copt si foile, care oricum sunt uscate si au nevoie de timp pentru a se inmuia cu crema, au fost si subtiri si uscate!(facusem cu o saptamana inainte de proba si au fost absolut grozave);
- foile trebuie doar coapte, se coc extrem de repede, eu am ars una de a trebuit sa renunt la ea;
- pasta de marshmallow a avut aroma de mere, nu prea a fost compatibila cu crema de capucino si ness, dar am folosit-o pentru ca are culoarea verde;
- royal icingul a fost din 2 albusuri, am avut 14 bucati de gardulet, toate s-au rupt!(tortul a fost transportat 80 km cu trenul, am gresit la modul lor de impachetare);
- nu am respectat programul: o zi facut aluatul si lasat peste noapte la rece, a doua zi copt foile si asamblat cu crema, a treia zi fondantul si florile, le-am facut in aceeasi zi pe toate si foile nu au fost suficient inmuiate;
- am facut (ca intotdeauna!) florile cu o saptamana inainte fara sa stiu ce dimensiune va avea tortul, ce forma, ce tema, situatie in care m-am trezit cu prea multe flori pentru un tort asa de mic;

• CE A FOST BINE?
- foile cu nuca si crema cu capucino sunt o combinatie absolut delicioasa ;
- gemul acrisor de zarzare cu care am uns tortul sa nu alunece fondantul acoperitor a picat taman foarte bine si el ;
- si cel mai important dintre toate, mama sarbatorita s-a bucurat, nu scriu aci ca s-ar fi bucurat si de inmuiam cu zahar o paine. La multi ani, mama!(peste zece ani cand te vom aniversa si eu voi fi la tortul nr. 500, amu fui la nr. 5, o sa am o lista doar cu ce a fost bine si o poza de excelenta care nu va avea nevoie de cuvinte)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu