luni, 26 septembrie 2016

Prăjitură cu îndulcitor




Povesteam la propunerea pentru Cutia misterelor de zilele trecute, cât de mult mi-o plăcut crema de vanilie cu brânză dulce și cât de potrivită tre să fie cu blat pufos, în multiple straturi. Cum s-o ivit ocazia unui dar dulce, am ales să-ncerc pofta ce-am poftit.

Îndulcitorul naște la mine cel mai oribil dintre gusturile existente, deci n-aș ști să  zic decât ceea ce mi s-o transmis e o prăjitură minunată. O refac peste o lună în varianta cu zahăr, am încredere deplină că-i desăvârșită. Să mai scriu că îndulcitorul folosit de mine este Clio pudră. Am înțeles de la Crisa că ăsta chiar e îngrozitor, dar că există unele grozave.



Prăjitura a avut 1 kilogram ș-am montat-o într-o casoletă de 12x17  centimetri.

BLAT CU FĂINĂ ÎNTEGRALĂ ȘI FRUCTE DE PĂDURE
L-am copt în tava mare a cuptorului și l-am tăiat în două pe orizontală și apoi pe verticală, de-am avut la final 4 bucăți.
Ingrediente:
- 400 grame fructe de pădure congelate, cumpărate de  la Kaufland, mix  fructe de pădure Kclassic zicea pe ambalaj (coacăze, zmeură, mure, coacăze roșii, negre)
- 5 grame îndulcitor
- 15 grame unt
- 4 ouă, albușurile separate de gălbenușuri
- 6 grame îndulcitor
- 90 grame făină integrală de grâu
- un praf de sare
- 3 grame praf de copt
- 2 linguri de ulei
- coajă de lămâie
- vanilină

1. Am pregătit fructele.
Le-am lăsat o zi în frigider să se dezghețe, ceea ce nu prea s-o-ntâmplat. Le-am așezat pe hârtie de copt în tava mare, am presărat 5 grame îndulcitor ș-am aruncat peste ele 15 grame de unt tăiat cubulețe. Am băgat tava 10 minute la cuptor cât să se-nmoaie fructele.



 Pentru că s-o adunat foarte mult sirop, am scos fructele pe o sită (am păstrat siropul separat)  și le-am întins pe o nouă hârtie de copt. De știam că voi păți asta le pregăteam într-o cratiță. N-am avut habar! În capul meu fructele pline de gheață la cuptor se transformă-n gem, ha!



2. Am amestecat într-un castronel gălbenușurile, uleiul, aromele.
3. Cu mixerul la viteză mare am bătut spumă albușurile cu sarea, apoi am adăugat treptat cele 6 grame de îndulcitor și am continuat mixarea pân am obținut o bezea fermă, lucioasă.
4. Am adăugat gălbenușurile ușor peste albușuri și le-am încorporat cu mixerul la viteză mică.
5. Am presărat făina cernută cu praful de copt în ploaie peste ouă și am omogenizat amestecul c-o spatulă.
6. Am turnat compoziția în tava de copt peste fructele de pădure făr de sirop.



7. Am copt blatul 10 minute la foc mediu pân o trecut testul scobitorii.



8. L-am răsturnat pe o altă hârtie de copt.



9. L-am acoperit cu siropul păstrat la pasul 1.



9. După răcire l-am tăiat în 4 bucăți.
Mi-aș fi dorit un blat ușor mai înalt, dar pân la capăt prăjitura a avut mare succes ș-am uitat neajunsu ăsta.

CREMĂ DE VANILIE CU BRÂNZĂ DULCE
Am respecat rețeta originală de la Cutie, de AICI, doar am înlocuit zahărul cu îndulcitor. Pentru 450 grame cremă am folosit:
- 150 mililitri lapte
- 2 gălbenușuri
- 12 grame amidon
- 100 mililitri frișcă lichidă
- 200 grame brânză dulce, a mea s-o acrit ușor, știind  cum o fost cea cu brânza dulce, am sesizat o diferență mare între cele 2 creme finale
- 5 grame îndulcitor
- 1 păstaie vanilie
- 6 grame gelatină + 30 mililitri apă
- un praf de sare



1. Granulele de gelatină le-am acoperit cu apă și le-am lăsat la înmuiat.
2. Brânza dulce trebuia pasată. Mie-mi fu lene și apoi n-am mai reușit să obțin o cremă fină. Se blendurește cu  puțină frișcă lichidă sau lapte.
3. Amidonul, îndulcitorul, sarea, vanilia, laptele, gălbenușurile se amestecă bine și se pun pe foc mic pân se-ngroașă când se îndepărtează păstaia.
4. În budinca fierbinte de la pasul 3. am pus gelatina și brânza ș-am blendurit totul cât să obțin o cremă fină și să topesc gelatina. De cocoloșii de brânză n-am mai reușit să scap.
5. Am lăsat crema de vanilie să ajungă la temperatura camerei.
6. Am bătut frișca.
7. Am adăugat 2 linguri de frișcă în cremă, am amestecat-o și apoi turnat-o peste restul de frișcă și omogenizat cu spatula.
Cât am mai bibilit eu blatul înainte de montare, crema am âinut-o la frigider.

GLAZURA DE LAPTE PRAF
Este ASTA de la Crisa, este minunată, o voi folosi în loc de ciocolată mai des. Întreaga ruladă am credința că este delicioasă, doar nu era darul potrivit pentru omul meu. Am pregătit-o după asamblarea prăjiturii.
- 30 grame lapte praf
- 2 grame îndulcitor
- 60 grame lapte rece
Le-am amestecat bine cât să nu mai existe bulgărași de lapte praf.

DECORARE
- fructe de pădure congelate



ASAMBLAREA
- am așezat în casoleta acoperită cu folie prima bucată de blat cu partea însiropată în sus
- am acoperit-o cu 150 grame cremă
- la fel am procedat pân am terminat crema și blaturile
- peste ultimul blat am întins glazura



- am lăsat totul o noapte la frigider
- în momentul porționării am adăugat decorul (se taie foarte bine, cu un cuțit ușor trecut prin apă caldă am reușit să tai felii de 2x7 centimetri)



Chiar cred că am făcut o treabă grozavă, atât de grozavă încât mai revin ziceam.  O voi abuza și io pân o nouă fixație mă va lua-n stăpânire.
În teorie, 3 săpătămâni nu mai intru în bucătărie pentru dulcegării. În practică, om vedea cum mi-oi struni năzăririle.

4 comentarii:

  1. Arată tare frumoasa prăjitura ta....culorile sunt splendide.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prăjitura asta e una dintre excepțiile dulcegăriilor mele, nu-i doar frumoasă, Ana, e și delicioasă :) Ultima dată când am văzut eu un rest de prăjitură, la vro 4 zile de la facere, culorile erau de o nuanță mult mai deschisă, un mov-lila pal. Vreau să o refac cu zmeură tot pentru culorile ce le presimt :)

      Ștergere
  2. Arata super ♥♥♥
    Eu il urasc pe Clio! Nici sa ma uit la el nu-mi vine, mai ales ca dieta ce o urmam ma obliga sa-l folosesc in loc de zahar. Cand am descoperit insa eritritolul, am aruncat ambele borcane de Clio deja cumparate :D
    PS Cautam articolul cu pachetelele... Nu l-ai postat sau nu-l gasesc eu? :D

    RăspundețiȘtergere