Dintotdeauna mi-am dorit să fac torturi cu burţi or cu funduri, sigur că dintotdeauna ăsta s-o născut când o apărut pdz şi zambetania în viaţa mea, un dintotdeauna mai recent.
- Maria, îmi faci un tort cu …
- Nu mai bine unu c-un fund or nişte ţâţe?!
- Oi, nuuuuuu!
Deci, d’aia nu fui io mulţumită de ce ieşi pân la capăt. Pe blog există două torturi bombate (montate în acelaşi castron), care au fost mult mai frumoase decât burta asta.
Tort Insula Comorilor |
Tort pălărie |
Tare m-ar fi ajutat pentru burtă bombată un blat copt în tava rotundă. Cu atât mai mult cu cât, după cum se vede la brioşe, e o compoziţie care creşte ca nebuna. Nu am văzut nebune crescînd, dar blatul acesta îşi dublează volumul cel puţin.
Ingrediente pentru o foaie de blat cu morcov:
- 225 gr morcov răzărit mic
- 135 gr zahăr
- 275 gr făină
- 5 gr praf de copt
- 3 gr bicarbonat de sodiu
- 3 gr scorţişoară praf + nucşoară
- 50 gr miez de nucă - tăiat grosier
- 50 gr iaurt
- 2 ouă
- 100 ml ulei
- 50 ml lapte
- un praf de sare
Am mixat uşor ouăle cu zahărul, am adăugat alternativ când lichidele, când prafurile cernute împreună. La final am pus morcovul şi nuca. Compoziţia astfel obţinută am turnat-o în tava de copt acoperită cu hârtie. Am copt foaia 35 - 40 de minute în cuptorul preîncins anterior.
Identic am făcut foaia a doua.
Identic, din jumătatea cantităţilor de la foaie, am făcut 2 brioşe.
Blaturile le-am făcut cu 2 zile înainte de asamblarea tortului şi le-am ţinut înfoliate în frigider.
La îmbrăcarea castronului cu foaia, 21x8 cm îs diametrul şi înălţimea lui, am tăiat un dreptunghi cu care i-am acoperit mijlocul interior şi apoi un cerc pe care l-am tăiat în două şi am acoperit lateralele rămase goale.
Am mai decupat din a doua foaie un capac după gura castronului. Resturile de foaie rămase le-am firimiţat pentru straturile interioare de blat.
Cum am procedat la brioşe am povestit.
Pentru crema de ciocolată cu
lapte şi piure de castane – cantităţi pentru burtă şi sâni:
- 140 gr ciocolată cu lapte
- 100 gr smântână pentru
frişcă
- 80 gr frişcă bătută
- 3 gr gelatină
- 145 gr piure de castane
Eu am pornit la crema asta (cu gelatină) cu cantităţi diferite faţă de prăjitură pentru că testând pentru prima dată îmi
fu teamă să nu se prăbuşească totul şi atunci am mers pe reţeta tortului cu 3
ciocolate pe care am verificat-o de multe ori, d’ aia par aiuritoare, dar nu-s !
La asta se adaugă faptul c-am umplut 4 brioşe şi amu o trebuit să scad 2. Sigur
că pot fi rotunjite la două tablete de ciocolată ş-un borcan cu piure de
castane toate gramele alea.
Am topit
pe aburi smântâna cu ciocolata. Am acoperit cu apă gelatina granulată pentru înmuiere într-un pahar, apoi am
lăsat-o la dizolvat cu paharul în apă caldă şi am adăugat-o în ciocolata topită. Piureul l-am amestecat cu ciocolata şi apoi, uşor, l-am
încorporat în frişca bătută. Am acoperit fundurile brioşelor pe sfert şi restul
de cremă l-am pus pe blatul din castron.
Cât am pregătit crema cu brânză, foile cu crema de
ciocolată au stat la rece. După întărire am presărat din abundenţă firimituri
din resturile de blat.
Pentru crema cu brânză:
- 250 gr cremă de brânză
- 120 gr unt 82% grăsime
- 80 gr zahăr pudră + 1 plic zahăr
vanilat
Am mixat untul moale cu
zahărurile, am adăugat treptat în spuma de unt câte o lingură de brânză.
Am umplut brioşele până sus şi
restul de cremă l-am turnat în castron, peste firimituri.
Am lăsat vasul la rece cât am pregătit ultima cremă. Peste stratul doi de cremă cu brânză am presat uşor firimituri.
Pentru crema de ciocolată
amară şi piure de castane:
- 130 gr ciocolată amară
- 100 gr frişcă lichidă
- 85 gr frişcă bătută
- 145 gr piure de castane
- 3 gr gelatină
Am pregătit-o identic celei
ce-o avut ciocolată cu lapte.
Pentru că-n brioşe nu mai fu
loc pentru ea, la cele ce n-au avut misiune de sâni am folosit-o la decorarea
capacelor, toată crema am turnat-o peste blatul din firimituri. L-am lăsat 10 minute la rece pe castron, apoi am aşezat şi
capacul din foaia decupată.
A doua zi am răsturnat şi brioşe şi castron pe suport,
le-am îmbrăcat în unt şi apoi în pdz.
Florile şi fulgii sunt din
fondant, restul e pdz. Fără unt şi pdz tortul o avut 2,6 kg, apoi nu l-am mai
putut cântări făr de eroare, o depăşit 5 kg. Suportul avea şi el 1 kg, pdz fu
cca 1,5 kg. Am muncit la el vro doişpe ceasuri.
N-am o secţiune de la tort, dar teoretic nu poate fi foarte diferită de brioşă decât prin stratul 3 de cremă |
Ce-am greşit:
- pentru lateral trebuia foaie
subţire de pandişpan, nu d’ asta groasă crăpătoare
- aveam nevoie şi de un
lighean cu fund mai rotund
- am încercat să-l fac uşor
bombat cu pdz, n-am reuşit decât să-i mai adaug vro juma de kil în plus şi
nişte multe denivelări ale urmelor deştelor – parţial ascunse de rochiţă, dar
oricum cam înspăimântătoare la privit
- din dorinţa de a nu rămâne
cu pdz, de la un tort oricum foarte costisitor, n-am reuşit prea bine a îmbrăca
suportul cu pdz albăstrie
- de ce mi s-o făcut tuciurii toate bucăţile de nucă din blat ţine de domnul din ceruri şi de ăl de mi le-o vândut în piaţă
-
Tăticule, închide ochii, nu
vreau să vezi tortul dinainte!
Şi când io deschis, i-am citit surpriza şi dragul în ochi înrouraţi.
-
Nu-l duc acasă acum, nu vreau ca ea să
vadă tortul dinainte!
Nu mă mai satur de clipele astea, aş
putea trăi doar pentru ele!
Vineri, episod comun de Cutia misterelor şi Virtual hug.
Un pic patrata burtica ta, dar pentru o prima incercare merge :D
RăspundețiȘtergereDaca musteriul a fost multumit, atunci fii si tu multumita :D Cresti tu mare si o sa tot faci burti, tate si funduri rotunde :D
Io m-am bucurat că nu fură şi ţîţele pătrate:) Pe de altă parte, am fost cumplit de dezamăgită, nu atât că nu fu rotund, ci mai mult că i-am găsit o soluţie care şi mai mult l-o urîţit. Bine ca nu-s toate detaliile fotogenice:)))
ȘtergereNu te-ai gandit sa faci dambuletul ala in forma de piciorus, ca si cum ar lovi burtica sa anunte ca este acolo si este treaz :D
ȘtergereDaca ochii taticului au fost inrourati....ti-a mangaiat sufletul.Greselile oricum ti le-ai asumat.Ana
RăspundețiȘtergereSufletul îmi şede bine, oricât de mare îi eşecul, am io griji să-l hrănesc cu emoţii. Din păcate, mă tot îndepărtez de momentul în care să mă pot baza pe mine că reuşesc o comandă 100%...
ȘtergereNu m-am gândit că mi-ai zis tu de torturile alea înspăimântătaore cu secţiuni de picioruş, dar ar fi fost o soluţie bună aci:))))
ȘtergereDaca blatul este putin patratos, ,,ciopleste-l'' dupa dupa ce-l scoti din cuptor ,de sus in jos pana are forma potrivita, iar resturile din blat le folosesti deasupra pentru ,,forma'' burticii (ca o jumatate de minge) >este valabil pentru blatul rotund, inalt.Cand folosesti blatul subtire copt in tava de aragaz , taie blatul in 4 si apoi fiecare dreptunghi (patrat) in 2 (din centru spre margini )=astfel taiat nu se va rupe pus intr-un castron rotund si mai coci doar capacul intr-o tava rotunda in functie de diametrul castronului.La urmatoarea comanda o sa vezi ca va fi bine.Ana
RăspundețiȘtergereVăzusem la Crisa cu fâşii dar îmi fu teamă că se vor vedea sub pdz. Oricum, blatul meu numa subţire nu fu:)))) Ana, tu faci dulcegării?! Pari expertă. Trimite-mi şi mie o reţetă grozavă, te rog!
ȘtergereCu floricelele ai salvat tot(imi plac f mult) !!!!!!!!!!Asa ca felicitari!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereNu m-am mai lungit şi cu povestea florilor, Tori! 7 le-am avut făcut cu vro două săptămâni înainte şi m-am trezit, când să-l împachetez, că mi-ar mai trebui 4, pe care le-am aplicat şi neuscate şi cu alte nuanţe de roz.
ȘtergereLasam dupa 6 februarie ? E un hobby,deci nu sant experta....Cat am stat ( 1 an ) in CM cand puteam citeam site-uri culinare...asa am citit tot culinarul apoi arta culinara etc...Pe culinar, la inceputurile lui afli multe tips-uri ,era asa un fel de intr-ajutorare virtuala....apoi au aparut blogurile, afacerile si informatia aproape a disparut.Ca sa nu fii suparata pe tortul acesta,uitate pe culinar ( 2011)la primul tort de graviduta a Lissei =comparatia strict pentru acest tort.Pe aceeasi pagina este primul tort al V.Dinu.Talentul lor este urias, dar fiecare are un inceput....un segment de piata caruia sa I se adreseze.Ana
RăspundețiȘtergereŞi eu tot de pe culinar m-am "educat", am şi acum mii de ciorne de la decoraţiuni şi torturi. Bine, de te uiţi la primele torturi zambetane din 2010 şi le compari fie şi cu ratatu ăsta, tot talent cu caru:))))) Chiar mă uitat la torturile Dorei de la început şi mă minunam cât de mult pot creşte unii oameni. Eu n-am însă exerciţiu la cele 10 torturi ale mele pe an
Ștergere