duminică, 8 decembrie 2013
Prăjitură cu pişcoturi pentru Virtual Hug
Aveam prin dulapuri un pachet cu pişcoturi de şampanie. Îmi plac grozav secţiunile de torturi ce-s cu pişcoturi! Pentru asta le cumpăr, dară mă vindec repede de visat secţiuni straşnice când pişcoturile îmi dispar făr de urmă printre creme.
Crisa o lansat o provocare. Cum e prima lună şi e musai să nu lipsesc de la defilare ( am un proiect emoţionant potrivit mănuşă pe provocarea asta, dar nu fu gata pân pe 15 ăsta), m-am tot gândit către cine să îndrept mulţumesc-ul meu prim. Am trecut de la "să fie o reţetă nouă de pe un blog necunoscut mie" prin "să fie pentru un comentator zambetan", ajunsesem cu gânditu' chiar la "ia să mă muştruluiesc io public cu ce nu-mi place pe zambetania" pân la urmă am ajuns la Ramona. Şi asta pentru că la un moment dat mi-a împărtăşit o bucurie uriaşă taman când eu eram şi făr de zâmbet şi făr de energie. Am pornit căutarile pe blogul ei în minte cu pişcoturile mele de pe stoc. Iaca ce-am găsit!
Reţeta era pentru tava mare a cuptorului. Io am pregătit-o-ntr-una pe trei sferturi (22x32 cm) din aceleaşi cantităţi.
Blatul cu pişcoturi:
- 5 albuşuri
- 150 gr zahăr
- 50 ml ulei
- 100 ml lapte
- 135 gr făină
- 25 gr cacao
- un plic praf de copt
- 9 pişcoturi în tava mare e nevoie de 12
Albuşurile bătute spumă c-un praf de sare, apoi cu zahărul adăugat treptat pân la dizolvarea totală a acestuia. În spuma tare se mixează şi uleiul, apoi laptele. La final, făr de mixer ci c-o paletă or lingură se încorporează şi prafurile cernute: cacao, făina, praf de copt.
Compoziţia se toarnă în tava acoperită cu hârtie. Se aşează pişcoturile (se împing pe jumătate în aluat) şi se coace. Eu am lăsat-o 30 de minute la foc mic pân nu s-o mai lipit de scobitoare.
Cât se coace blatul se începe fabricatu cremei pentru care e nevoie de :
1. -100 ciocolată albă - eu am avut 90 Primola
-150 ml frişcă lichidă
-1 plic gelatină
2. -5 gălbenuşuri
- 200 zahăr
- 300 ml lapte
- 30 gr amidon
3. - 300 ml frişcă lichidă - am folosit 350, restul de la cutia de 500
1. Ciocolata se pune pe baie de aburi la topit cu frişca. După topire şi răcire se lasă la frigider un ceas.
2. Se amestecă bine gălbenuşurile cu zahărul, apoi cu amidonul şi se adaugă laptele. Se omogenizează, se strecoară pentru a evita aglomerările în crema finală şi se pune la foc mic amestecînd continuu pân se-ngroaşă. Se lasă la răcit.
3.Frişca lichidă se mixează.
Siropul pentru blat:
- 200 ml apă
- 30 gr zahăr
- 25 gr nesquick
+ esenţă de rom
Se fierb apa cu zahărul şi nesquick. După răcire se adaugă esenţa.
Pentru însiropare nu am putut îndepărta suprafaţa lucioasă a blatului răcit din cauza pişcoturilor, motiv pentru care am făcut câteva tăieturi în blat - aşa ne-o învăţat la curs. Din teama de a nu umezi prea tare pişcoturile, ceea ce s-a şi întâmplat pe ici, pe colo am turnat siropul pe părţile laterale şi cât am putut printre pişcoturi.
Pentru finalizat crema se hidratează gelatina cu 80 ml apă. După 5 minute am ţinut-o într-un vas cu apă caldă până la dizolvarea completă.
Ciocolata şi frişca ce-au stat la frigider se mixează bine, apoi se adaugă gelatina şi se continuă baterea adăugînd câte o lingură din budinca gălbenuşurilor. După încorporarea completă a gălbenuşurilor se adaugă şi frişca bătută.
Toate acestea se toarnă peste blatul însiropat şi se nivelează bine. Se lasă la rece vro 3 ceasuri.
Eu pentru decorarea finală am pudrat cu nesquick şi am folosit fulgi de nea din ciocolată albă şi cocos (am ras ciocolata- 45 gr, am pus-o-ntr-o pungă bine legată, punga am lăsat-o în apă caldă, apoi odată ciocolata topită am tăiat un colţ de pungă - trebuie cât mai mic, eu l-am tăiat cam mare şi mi-au ieşit grosolani şi astfel am desenat fulgii pe hârtie de copt, am presărat cocos şi i-am lăsat la întărit- vro 15 bucăţi am avut de diferite mărimi, oricum ciocolata se întăreşte repede în pungă, trebe lucrat cu viteză şi mai bine în cantităţi mai mici, de mai multe ori).
E tare interesantă crema, nu-i doar ciocolatoasă şi nici doar grea ca la cea cu unt şi gălbenuşuri. Eu am combinat la câteva torturi strat de ciocolatoasă, strat cu unt, dar nu mi-o trecut prin cap să le combin în aceeaşi cremă. Poate aş folosi mai puţină frişcă bătută. Şi-s tare curioasă ce gust are cea cu ciocolată amară. Iară blatul acesta din albuşuri, de ar fi înlocuită puţină făină cu pesmet şi ceva mai multă cacao plus esenţă de rom aduce foarte tare la gust cu blatul Kinder, ăl mai bun blat colorat dintre toate - la gust, nu şi ca porozitate.
Se face mult mai repede decât lasă să se priceapă postarea mea kilometrică şi este foarte spornică, probabil peste 1,5 kg prăjitură finală.
Ramona, să creşti împreună cu tortuloasele ce le meştereşti pân la ceruri şi-napoi!
Şi nici nu-i greu şi nici nu eşti prea departe atâta vreme cât clipele dulci ţi-s cârmuite cu bucurie şi emoţie şi drag.
Crisa, Provocarea să-ţi crească şi să dăinuie! Că de fericit destinatarii îmbrăţişărilor virtuale cu siguranţă o va face.
Sper să revin pân pe 15 ianuarie cu postarea pentru lady L.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce bucurie imi faci tu mie (are si rima), sa vad eu o reteta de-a mea la tine pe blog.Multumesc de urari. Esti o dulce. Te pup
RăspundețiȘtergereAmu intrasem aci sa copii linku si sa ti-l trimit pe mail. Faceam asta ca asa o zis Crisa, io stiam ca ma citesti:))) O sa mai fac prajituri'torturi de la tine si far de imbratisarea cea virtuala. O sa vezi!
ȘtergereNo, la surpriza asta nu ma steptam, mai ales ca ai zis ca abia pe 18 esti gata :D Merci! :* Mi-am incept ziua si saptamana bine :D
ȘtergereCea gata pe 18 va fi pentru ianuarie, am o mie de emotii deja!
ȘtergereDraga Maria,
RăspundețiȘtergereEu sunt Andreea Dianu, creatoarea acestei prajituri atat de apreciate. Inteleg ca ai gasit-o la altcineva, dar acesata imi apartine, chiar daca a aparut intr-opublicatie. Atat revista cat si alte bloguri au postat reteta cu mult timp dupa ce am publicat-o eu, adica in luna a 10-a 2013. Te rog amabil sa schimbi surs: http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro/2011/10/prajitura-cu-mousse-de-ciocolata-alba.html
Multumesc!
Bun venit pe zambetania, Andreea! Cititorii mei vor afla din comentariul tău cine a inventat prăjitura. Eu nu am a rectifica, sursa mea de inspiraţie a fost Ramona, cea care scrie la rândul său blogul unde a văzut-o. Probabil pe firul acesta, la capăt se ajunge la tine. Este o reţetă minunată, felicitări!
ȘtergereRectific primul mesaj: "ce bucurie imi faci tu mie ca m-ai mentionat". Din graba am scris o "reteta de-a mea". Chiar a fost fara intentia de a-mi asuma drepturi care nu mi se cuvin.
RăspundețiȘtergereReteta de-a mea e folosita in limbajul comun nu cu sensul de drepturi de autor, ci doar am facut-o si e grozava Eu am retete de ale mamei, mama le are de la bunica si pe linia aceasta posibil sa se ajunga la Eva. Pentru mine sunt retetele mamei!
Ștergeremarie de ziua mea o sa incerc aceasta prajitura cu fulgi de nea ,mersi de inspiratie ,turta dulce am facuto si a esit super buna ,pupici
RăspundețiȘtergereBre da nu va mai identific de o semnati toti anonima:) Este o prajitura grozava, ai facut o alegere foarte buna! Si eu iubesc turta aceea dulce, dar exista niste biscuiti decorati la Paste din turta dulce+martipan care-s mult peste reteta initiala de turta dulce. Sa-ti fie cu la multi ani si cu sarbatori fericite zilele ce se nasc festive!
ȘtergereCraciun Fericit Marie. Sa ai tot ce ti doresti langa cine iti doresti!
RăspundețiȘtergeredanu
Mulţumesc, Danu! Sărbătorile-n tihnă şi gânduri bune să vă fie!
ȘtergereUN Craciun minunat!!!!!!!TE PUP!
RăspundețiȘtergereUn an mai bun, Tori! Să ne recitim cu veşti minunate! Îs făr de net, îs bini, bini di tăt:)
Ștergeremarie anonima is eu mirela-belgia ,maine incerc tortul sa-l fac,sarbatori fericite mirela belgia
RăspundețiȘtergereLa mulţi ani pentru astăzi 30, la mulţi ani pentru 2014, la mulţi ani Ionului tău! Îs făr de net, daţ să-ţi notezi reţetele ce vor apare la torturile de Crăciun pentru mihaili viitori:)
Ștergere