Pentru o primă reţetă am ales chifteluţele din ton.
De planetele rămân în şir indian cât să-mi reuşească darurile de Sf Mihail şi cursul de modelaj, pân' la începutul postului m-am programat cu vro 5 reţete de la ea, acestea erau pe lista cu "musai de încercat" şi pe care de nu le testez pentru concurs mai trec vro 5 ani pân să le vină rându'.
Ingrediente
* Pentru pasta de ton:
- 2 conserve de ton în ulei, în suc propriu fură ale mele
- o ceapă mică, 4 fire de ceapă verde am folosit eu - amu văd că printre ingredientele ei nu este ceapa mică, nu ştiu din ce altă reţetă am luat-o, probabil de la flanul cu ton:))
- 2 linguriţe de muştar, cu hrean al meu
- 2 linguri de smântână groasă, am avut doar iaurt
- 100 gr unt moale
- mărar o linguriţă, eu într-un final tot gustînd şi adaugînd am ajuns la o mână de mărar tocat
- 2 linguriţe zeamă lămâie
- sare, piper - le-am sărit că le avea muştarul
* Pentru tăvalit chifteluţe:
- 50 gr de mac
- mărar şi cozi de ceapă verde
* Eu am folosit un morcov fiert tăiat rondele pentru interiorul chifteluţelor, asta cu riscul de a nu respecta principiul neprelucrării termice din reţeta originală. Mi-am dorit ouă de prepeliţă pentru asta, dar taman amu n-am găsit!
Ingineria
Eu am împărţit pasta de ton în două, jumătate pentru chifteluţe cu mac/mărar/cozi de ceapă şi restul pentru o ruladă cu cremă de brânză, pe care o voi posta în zilele ce vin.
Pentru compoziţia cu ton:
- tonul scurs bine, foarte bine, se amestecă împreună cu untul moale, foarte moale (fie lăsat o vreme la temperatura camerei, fie dat pe răzătoare), muştarul, ceapa şi mărarul tocate mărunt, iaurtul şi zeama de lămâie;
- pasta asta se lasă peste noapte bine înfoliată la frigider, noapte în care de n-aş fi visat cât de frumos va fi cursul de modelaj jucării din pastă de zahăr, cu siguranţă aş fi visat premii la concursul culinar:)
Le-am tăvălit prin mac.
Se lasă la frigider 2 ceasuri or 15 minute la congelator.
De soarele e la post să însoţească şedinta foto e de bine, de nu, se eliberează cel de la întrerupătoare şi se imortalizează repede toate cele, asta desigur de există apucături pozoase, nu de alta dar deja pofticioşii leşină pe capete.
Pasta e bună pentru umplut legume, n-am în cap amu decât ardei, roşii, ciuperci, dovlecel, ultimele două pentru cei ce le iubesc crude sau chiar jumătăţi de lămâie scobită or de ouă fierte. Musai de testat!
Tre să-i găsesc un corespondent pentru zilele de post cu dezlegare la peşte, chiar e minunată reţeta!
Mulţumesc, Crisa!
Fata, ti-au iesit mortal de frumoase si m-ai dat pe spate cu laudele :D
RăspundețiȘtergereMultumesc ca partici la concurs! Pana acum nu prea s-a inghesuit lumea, deci s-ar putea sa te trezesti ca esti castigatoarea tuturor premiilor :D Timpul insa nu este trecut si tare ma bucur ca cineva a spart gheata :D Si mai tare ma bucur ca tu ai fost prima :D
Te imbratisez cu drag si-ti doresc o zi minunata! :*
Cu mare drag particip, şi chiar nu-i pentru vrunul dintre premii în mod special, îmi doresc foarte tare să încerc unele dintre reţetele tale şi amu îs toate cele favorabile în bucataria mea pentru asta:))Baftă multă cu domnul concurs!
RăspundețiȘtergere