3/31 ➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.
La-nceput de septembrie mă jucam cu ingredientele pentru rețeta de-o public întârziată. Dacă tot am izbutit atunci să imortalizez momentul în cuvinte, zic să-l las nemodificat.
Acuș, când povestesc, îi frig. Zice pe televizor că la munte o nins, la noi plouă continuu (blânduț, nu catastrofic) de aproape 24 de ore. Dar rețeta mea de iarnă n-o pornit de la gradele împuținate, ci de la stocurile din debara. Deși toată vara am folosit la compoturi anason și scorțișoară, încă mai am disponibile cantități considerabile.
Mai adevărat este că aveam în frigider coji confiate de portocală, abia apoi m-am gândit să le combin cu ale mele condimente preferate pentru când dogorește soba. N-am habar care-i motivul, probabil vinul fiert, dar asociez întotdeauna sfânta treime: scorțișoară, portocală, anason cu anotimpul rece. Chiar și vara, când îmi ies în cale, tot la nas înghețat și ferestre aburite-mi zboară simțurile.
INGREDIENTE (1.55 kilograme salam de biscuiți)
- 450 grame biscuiți populari
- 100 grame coajă confiată de portocale
- 200 grame mix de nuci (caju, migdale, alune de pădure, arahide) și stafide
- 450 grame apă
- 25 grame cacao
- 100 grame ciocolată de lapte
- 100 grame unt
- 150 grame zahăr brun
- pudră de scorțișoară și anason
- esență de rom și vanilie
- în plus, pentru tăvălit: 150 grame biscuiți măcinați, fulgi de cocos, pesmet de pandișpan, nuci măcinate
Preparare salam de biscuiți
1. Pentru că e nevoie de sirop rece, am început cu el.
Într-o crăticioară am cântărit zahărul brun, cacao, unt, ciocolata năsturei. Am adăugat și condimentele, un vârf de linguriță de anason măcinat și două lingurițe de scorțișoară.
Peste aceste ingrediente am turnat apa. Am fiert siropul până s-au topit ciocolata, untul și zahărul. L-am lăsat la răcit. În siropul rece am adăugat romul și vanilia.
2. Mixul de nuci l-am tocat mare.
3. Separat am tăiat/rupt biscuiții în bucăți mici.
4. Peste biscuiți am adăugat nucile tocate și stafidele, coaja de portocale.
5. Am vărsat o parte din sirop peste biscuiți. Am amestecat cu atenție, lejer, pentru a nu strivi biscuiții. Am completat treptat cu sirop până am obținut o compoziție legată. Dacă este prea moale se mai adaugă biscuiți.
MONTARE SALAM DE BISCUIȚI
Am tăiat folie alimentară pentru rulat salamul.
Am întins în strat subțire pesmetul de pandișpan cu cacao.
Am așezat compoziție de biscuiți în mijlocul ei, încercând cu mâna să-i dau forma de baton. Am folosit 1/4 din amestecul de biscuiți pentru fiecare sul în parte.
Am procedat identic pentru restul de compoziție. Pentru două batoane am folosit fulgi de cocos la montat.
Am obținut 4 batoane de aproximativ 400 de grame fiecare și 20 centimetri. Cum de-am pierdut unul în poză, n-am idee.
Este un preparat pe care îl pregătesc în cantitate mai mare pentru a-l congela. Când apare ocazia și nu-i vreme pentru dulcegării, îl dezgheț la temperatura frigiderului. De urgența este maximă, îl scot direct la temperatura camerei.
Deși băieții mei nu-s fani zahăr, salamul de biscuiți este primul care dispare din farfurie, oricâte alte deserturi l-ar însoți.
Este foarte aromat și se simte deplin calitatea produselor. Cred că de aceea îl și iubesc. Legendele spun că este un produs ieftin, ceea ce se și poate întâmpla, uneori însă ascunde surprize delicioase.
ALTE MENȚIUNI
- Am pornit de la rețeta salamului de biscuiți cu ciocolată publicată în 2023, ACEASTA;
- Am avut la-ndemână pandișpan cu cacao. De câte ori pregătesc blaturi pentru tort folosesc tăvi mai mari, decupez dimensiunea necesară și marginile le păstrez la congelator. Apoi le usuc la cuptor, le macin și pesmetul astfel obținut îl folosesc pentru bomboane. Fie amestec blatul pulbere cu gem sau cremă de unt sau orice altă cremă rămasă de la torturi, rahat.
- AICI sunt adunate toate rețetele de bomboane și multe dintre ele sunt versiuni ale bazei cu pandișpan.
- În arhivă - AICI - sunt adunate alte câteva idei pentru salamul de biscuiți: figurine mari pentru tort, bomboane, rulade, blat la tort.
🎀🎍🎄 Edițiile 31 de povești pentru 31 de zile :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu