joi, 8 septembrie 2016

Tort cu portocale și ciocolată, tort rulat vertical



De mulți ani îi pe lista cu musai de-ncercat un astfel de tort.  I-o venit sorocu, gata! 

Voi scrie mult și vor fi poze grămadă. Nu-i un tort complicat, dar e musai de făcut cap-coadă, ceea ce presupune timp. Pentru mine, Mocăilă, 3 ceasuri fură doar la blaturi și pân la urmă l-am terminat în două zile. 
Când l-am întrebat pe Google de tort rulat vertical m-o trimis la ăl mai perfect dintre toate, ĂSTA. Inițial mă gândisem că-n veci nu-l voi reuși (decât cum izbutesc io ades, prin ratare) și cu riscul ăsta asumat l-am încercat. Cam se adeveri profeția mea cu ratarea și truda.

Tortul are la origine pentru ruladă 2 blaturi dreptunghiulare ciocolatoase și unul de portocale, alte două blaturi negre rotunde pentru bază și capac unite prin glazura de portocale, tortul este  îmbrăcat cu glazură de ciocolată. Eu le-am făcut pe toate astea, dar n-am mai ajuns cu ele toate pe tortul final. Voi scrie la fiecare pas ce am ratat și cum am dres. Îs tare mândră de inspirația de am avut-o la reparat pocinoguri.



BLAT  CU PORTOCALE dreptunghiular (33x30 centimetri)  - 1 bucată
La sursă o-nceput cu cele negre, eu cu ăsta ca să pot apoi folosi aceleași vase la blaturile cu cacao. Deși tava mea a fost mai mare, în rețeta Licuței tava era de 30x28, am mers pe aceleași proporții.



Ingrediente:
- 50 grame unt topit și răcit
- 5 ouă medii cu albușurile separate de gălbenușuri (erau 4 mari la sursă)
- coaja și zeama de la o portocală (80 mililitri) 
- 4 linguri de lapte (fu nevoie de ele pentru completarea sucului de portocale)
- 110 grame făină
- 100 grame zahăr
- extract de vanilie
- un praf de sare

Am amestecat untul cu făina. Separat sucul de portocală cu laptele,  gălbenușurile,   coaja și vanilia, apoi am adăugat făina și untul. Am obținut un amestec gros, curgător, ca de waffe. Așa zicea să fac, așa am făcut. Dar la fiecare separat de ăsta o auzeam pe G. le-am amestecat deodată pe toate.
Albușurile cu praful de sare  le-am bătut cu mixerul spumă  și apoi cu zahărul adăugat treptat pân la nivelul de bezea fermă. Cu o spatulă am încorporat ușor prima compoziție a gălbenușurilor în albușuri.



Am turnat aluatul în tava acoperită cu hârtie de copt și în cuptorul anterior încins am copt 13 minute la foc mediu, penultima treaptă (la 180 de grade zice teoria). După coacere l-am răsturnat pe o hârtie de copt  presărată foarte puțin cu  zahăr pudră (așa ar fi trebuit să fac), am îndepărtat hârtia pe care s-a copt și l-am acoperit c-un prosop umed. L-am lăsat la răcit cât am terminat cele 4 blaturi negre și crema de portocale.


BLAT DE CIOCOLATĂ dreptunghiular (33X30 centimetri) - 2 bucăți
Le-am copt pe rând căci am o singură tavă, asta-nseamnă că am făcut cele două compoziții separat.

Pentru 2 blaturi ingredientele sunt:
- 100 grame unt topit și răcit
- 10 ouă medii cu albușurile separate de gălbenușuri (8 mari la sursă)
- 160 mililitri lapte
- 80 grame cacao
- 80 grame făină
- 200 grame zahăr
- extract de vanilie
- un praf de sare



Pentru un singur blat am folosit jumătate din aceste cantități. Facerea este identică celui cu portocale, cu diferența că am amestecat cu unt făina și cacao, iară gălbenușurile le-am bătut cu laptele și vanilia.



Tot 13 minute l-am copt (10-15 minute la 180 de grade zice la rețetă). Asemeni blatului alb, după coacere,  l-am răsturnat pe hârtie cu zahăr pudră și l-am acoperit cu prosop. 

Cel de al doilea blat l-am pregătit identic acestuia cu cealaltă jumătate de ingrediente.

BLAT DE CIOCOLATĂ rotund (19 centimetri ) - 2 bucăți
La fel facerea ca la blaturile dreptunghiulare ciocolatoase. Le-am copt într-o cratiță de 19 centimetri, mi-au ieșit cam înalte deși am folosit cantitățile  Licuței pentru tava de 18 centimetri. După ce a stat rulada pe unul dintre ele,   o rămas de înălțimea potrivită. Nu mi-am notat cât le-am copt, dar pare să fi fost mai multe minute decât la cele dreptunghiulare.

Pentru 2 blaturi ingredientele sunt:
- 50 grame unt topit și răcit
- 5 ouă medii cu albușurile separate de gălbenușuri - erau 4 mari la sursă, am folosit câte 2 jumătate la fiecare blat, nu cred că era năcaz de mergeam pe 4 la 2 blaturi
- 80 mililitri lapte
- 40 grame cacao
- 40 grame făină
- 100 grame zahăr
- extract de vanilie
- un praf de sare

GLAZURA DE PORTOCALE 
-  300 grame unt  la temperatura camerei, scria nesărat, eu am avut 82% grăsime cu sare. L-am văzut pe nesărat la Auchan dar ar fi fost mai mulți bani pentru un gust care urma a fi dominat de ciocolată și portocală
- 400 grame zahăr pudră cernut
- coaja și zeama de la o portocală (100 mililitri)
 Toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură. Le-am mixat spumă. Inițial mi s-o părut că s-o tăiat crema, dar cât o mai stat pe la frigider și-o revenit. Licuța atrage atenția ca mixarea să fie scurtă pentru a evita tăierea. Este o cremă foarte dulce, dar în combinație cu blaturile este potrivită.
Am făcut glazura după ce am copt ultimul blat și cât am pregătit benzile, glazura a stat la frigider. Înainte de a acoperi cu ea fâșiile de blat, am mai mixat-o ușor o dată.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ (500 grame). Din cauza necazurilor de la asamblare, am folosit doar 50 de grame la tort. Scriu cantitatea rețetei originale.
- 60 grame unt tot nesărat cerea
- 120 grame zahăr pudră
- 60 grame cacao
- 80 grame ciocolată neagră tocată
- 200 grame frișcă lichidă
- extract de vanilie
Toate ingredientele au șezut pe baie de aburi într-o crăticioară în care le-am  amestecat lejer pân o rezultat un sos lucios și omogen.



FACEREA TORTULUI

- am îndreptat marginile blaturilor dreptunghiulare și am tăiat fâșii cu înălțimea de 7.5 centimetri ( de 7 or 8 centimetri zicea la carte);
- am uns fâșiile cu glazură de portocale



- am suprapus peste blat alb, blat negru și am rulat. Blatul negru este așezat la mică distanță (2 centimetri) de capătul celui alb pentru a putea obține mijlocul;



Când s-a terminat o fâșie am completat cu alta de aceeași culoare. Când am terminat cele 3 benzi albe am rulat pân la capăt restul de bandă neagră și m-am oprit.  Pe o scurtă porțiune am avut astfel o singură bandă, cea neagră;



- am întors rulada la orizontală (după ce am terminat fâșiile albe și am oprit rulatul) și am lipit bandă neagră unsă cu glazură de portocale așa încât să am o formă regulată și lateralul să fie integral ciocolatos;

Poza este de a doua zi, de aceea apare farfuria
-  am turnat jumătate din restul de glazură cu portocale (din ce o rămas după ungerea benzilor) peste partea superioară a ruladei, am nivelat untul, am așezat și  presat ușor unul dintre blaturile rotunde;



- am așezat tortul pe o farfurie cu primul blat rotund ca bază și am acoperit rulada cu cealaltă jumătate de la glazura  rămasă, peste care iară am lipit blat rotund;



- l-am dat la rece o noapte, ostenisem,  deși ar fi trebuit să întind glazura imediat;
- a doua zi, pentru că blaturile mele rotunde s-au strâns după coacere și am avut cu un centimetru mai puțin față de tort am tăiat capacul. Blatul rotund care a fost bază, deși mai mic, nu a stricat forma tortului cum ar fi făcut-o cel de al doilea, capacul;



- am întins pe margini câte puțină glazură topită pe baie de aburi



CE AȘ FACE DIFERIT
- musai de cernut cacao, făina, zahărul pudră, îmi fu lene pentru detalii de astea și am avut cocoloașe și la blaturi și la glazuri;
- musai de pudrat ușor hârtia de copt pe care se răstoarnă blaturile, eu am pus cu kilu și s-o umezit tare toate blaturile;
- mi-a rămas o fâșie de la blaturile ciocolatoase pe care am uns-o imediat cu glazură de portocale și am rulat-o, asta aș repeta identic;



- blaturile sunt perfect rulabile după răcire, nu există riscul ruperii. Nu sunt pufoase, ci dense, ceea ce mie nu-mi place la o prăjitură;
- blatul rotund trebe  copt într-o formă cu 2 centimetri mai mare decât tortul sau benzile se rulează doar cât poate acoperi blatul rotund;
- am început să iubesc rețetele care au la ingrediente gramajul ouălor. Acum scria ouă mari, am presupus XL 73 grame, ale mele erau M 53 grame și în loc de 4 am folosit 5. Totuși din ce se vede în secțiunea Licuței, blaturile ei au fost ușor pufoase, cum ale mele nu sunt. Nu voi mai adăuga oul numărul 5;
- pentru culoarea blatului cu portocale ar fi fost necesare ouă de țară;
- glazura de portocale este foarte multă, aș reface cu 75%. Am pus toată cantitatea la tort, asta înseamnă strat gros pe benzi, apoi  între ruladă și blaturile rotunde. După stat la frigider crema de unt se întărește, e musai de scos înainte de servire pentru revenit la consistență gustoasă;
- capacul pe care l-am îndepărtat de tort și restul de glazură le voi folosi la bomboane de astă dată, dar de-l repet merg pe un singur blat rotund (sau poate rulez cât trebe pentru acoperit cu diametrul blatului);
- musai după rularea verticală de așezat pe farfurie. Al meu s-a lipit de planșeta din lemn și l-am stricat la mutare, de aceea nu e vertical ci mai mult diagonalo-câș. Rularea se poate face direct pe verticală, mi s-a părut mai ușor la orizontală;
- de rulat cu atenție benzile nu e greu, trebuie urmărit ca la unirea a două benzi identice prin rulare acestea să nu se depărteze și rularea să se facă strâns. Abia la poze am văzut că după ce am format mijlocul din bandă albă nu am mai lipit corect banda neagră. Pentru asta ar trebui unse toate benzile cu glazura de unt și abia apoi începută rularea, ceea ce eu nu am făcut desigur.



Este un tort foarte aromat, combinația ciocolată-portocală nu mai trebuie să o laud, o cunoașteți. Datorită untului și a celor opt straturi de blat este un tort foarte sățios, porțiile le recomand mici. Se taie foarte ușor, secțiunile rămân perfecte. Tortul meu de 19 centimetri,  făr de capacul de 500 grame și făr de glazură 500 grame o avut 1.75 kilograme, probabil că al Licuței de 18  o ajuns spre 3 kile.

Eu l-am congelat o săptămână. După decongelare la temperatura frigiderului, arăta crema ca-n prima zi.

L-aș reface la nivel de minitort, glazurat integral. 

2 comentarii:

  1. Mda... Ce sa compar eu tortul meu inalt si cu bucle cu asta perfect rotund si fain? :D Ti-a fost mult pana te-ai urnit, ca pana la urma i-ai dat de cap Mocaila :D
    Foaia si mie mi se pare ca ti-a iesit densa tare si nu cred ca as fi apreciat-o. Pufosenie caut si eu in cazul torturilor :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe gustul meu o fost doar aroma, nici crema de unt n-o prefer, blatul ăsta nici atât. Dar a avut mare, mare succes, ceea ce a meritat efortul. Nu l-aș mai reface în varianta asta. Blatul îl retestez pentru o ruladă curând spre dumirire.

      Ștergere