miercuri, 26 martie 2014

Turte cu mălai, brânză şi cartofi





Întrerup seria dulciurilor cu unele dintre cele mai grozave turte zambetane. Asta ca să nu spui drept că la un tort pregătit în 3 ore am nevoie de o săptămână pentru postare.
De multă vreme gătesc  piadinele Laurei, care pentru mine au un singur cusur: după răcire se întăresc, de eu una a doua zi  nu le mai pot mânca decât în lapte. Ca să evit aşa neajuns le sfârşesc pe toate cât îs calde. Sâmbătă mă tot gândeam cum să le păstrez mâncabile pentru duminică. Le-am adăugat brânză şi cartofi. Duminică tot cu lapte au sfârşit cele reci, dar măcar amu am două soiuri care se-ntăresc. Am scris cele reci, pentru că mai fură şi unele calde duminică. Asta-i rezolvarea ce-am găsit-o neajunsului.

Deci:  
- mămăligă rece
- cartofi fierti şi răciţi
- brânză - telemea foarte sărată fu la mine
- făină de grâu

De e să observ vro regulă aceasta ţine de cantităţi aproximativ egale mămăligă rece cu făină de grâu.
Io la 10 turte cât palma am avut 200 gr mămăligă, 200 gr făină, 150 gr telemea, 2 cartofi.

Se frământă toate cele într-un aluat omogen (pân la desprinderea acestuia de vasul în care se meştereşte).
Se rup bucăţi din aluat,  care bucăţi se înfăinează şi  se întind în foaie subţire cu sucitorul. Se  coc în antiaderenta făr de niciunele.





Pentru că duminică eram în plin proces turtos când o vinit oaminii pentru tortul de post am descoperit că de-s întinse şi nu-s coapte imediat se zvântă şi  se perpelesc cu mare greutate.

Oricum în juma de ceas îs făcute si lichidate, nu-i risc de timpi morţi.

Tot ca o concluzie a multor încercări: de mămăliga îi  vârtoasă e nevoie de puţină apă la frământarea şi obţinerea aluatului.

Cel mai mult îmi plac goale, calde, dar duminică m-am jucat cu guacamole (avocado, ardei iute, ceapă verde, usturoi, roşie) şi  cu dulceaţă.


De câte ori mă minunez ce grozăvii se ascund în lucrurile simple, despre mămăligă şi făină zic aci, îmi amintesc cât ma uluia pofta cu care în urmă cu 10 ani, elevii la care făceam hrănire  mâncau mămăliguţă  cu pâine. Amu-i înţeleg bine, e o delicatesă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu