luni, 19 decembrie 2016

Tort cu vin și clementine la Cutia misterelor



E tare frumoasă lista Provocării misterioase luna asta! Gazda, Anca, o propus ACI:
- carne, salată (valeriană/spanac/verdețuri), legume proaspete (roșii/ castraveți/ ardei), ouăquinoa, ciocolatănuci (migdale/caju/alune/arahide), cartofi, vinbrânzeturi, cu vedetă, CLEMENTINA. Bilanțul meu,  5/11, iară am uitat de nuci. 

M-am tot sucit cum să fac tortul, inițial vroiam să mă complic c-o secțiune spectaculoasă, deh, mă-ntorceam din vacanță, apoi m-o luat lenea, pentru ca-n final să fi muncit la ceva ce-n plan era extrem de simplu, exact o zi întreagă, de sâmbătă, nici măcar una cu ore și de birou.



BLATURI CU VIN ROȘU - 4 bucăți la 16 centimetri
Am pornit de la un alt tort inspirat de Cutia misterelor și de vinul roșu, ACESTA. Acum am sucit ingredientele conform listei noi. Mi-au ieșit mai grozave ca-n varianta originală, ceea ce o picat taman bine ca să mai dreagă restu ratărilor. 



Ingrediente:
-          120 grame făină albă
-         150 grame zahăr + 50 pentru vin, dar blaturile au ieșit exagerat de dulci, data viitoare sar suplimentarea
-        150 grame ciocolată neagră, , nu aveam în listă dezlegare la cacao și am înlocuit-o tot cu ciocolată
-         2 grame praf de copt
-         4 grame bicarbonat de sodiu
-         un praf de sare
-         2 ouă
-         extract de vanilie
-         50 grame ulei
-      200 mililitri vin roșu, am crescut cantitatea pentru a înlocui și laptele bătut din rețeta originală
Am avut vin de țară, cu iz de butoi, nu recomand. La sursă se cerea vin roșu dulce.



Întâi am dat vinul într-un clocot cu cele 50 grame de zahăr. Nu știu ce-o fi fost în capul meu de l-am adăugat.  Când am oprit focul am pus ciocolata bucăţele. Am amestecat bine să se topească.
 Am cernut făina,  praful de copt şi bicarbonatul peste zahăr și sare. 
Am bătut uşor oul cu extractul, uleiul, apoi i-am adăugat vinul,  amestecând uşor am turnat şi ingredientele uscate.

În tava acoperită cu hârtie am turnat 1/4 din compoziție ( 800 grame a avut în total).  
În cuptorul preîncins am copt blatul la 200 grade Celsius, timp de  20 minute. La fel am procedat și cu următoarele 3.
Am montat tortul în aceeași zi, imediat după răcirea blaturilor și ratarea a vro 4 creme.

SIROP
L-am folosit pe cel de la negresă, când am fiert 100 de mililitri de apă cu 100 grame de zahăr și apoi am lăsat în sirop pentru câteva clocote 100 grame clementine felii. Am obținut un sirop gros cu care am umezit toate blaturile, deși din naștere se obțin umede, au schimbat ușor întreaga consistență și aromă.


CREMĂ DE BRÂNZĂ CU GEM DE CLEMENTINE
Am pregătit-o în momentul asamblării tortului.


 
- 150 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
- 100 grame zahăr pudră
- 300 grame cremă de brânză, fu Frisha de la Billa
- vanilină
- 2 linguri cu vârf gem de clementine - am povestit la negresă, AICI, cum l-am făcut.


Am mixat spumă untul moale cu zahărul, după care am adăugat crema de brânză și la final gemul. 

GLAZURA
Am vrut ca ultimul strat să fie o bezea, pe care o testam pentru un personaj al tortului de Sfântu Ștefănuț. Am ratat-o în vro 4 feluri. De aș reface tortul acesta, aș împărți crema în 4 și nu aș adăuga glazură de ciocolată pe un tort cu blaturi de ciocolată. Adaosul de vin a fost interesant. 
- 90 grame ciocolată cu lapte
- 15 grame unt
- 2 linguri vin roșu
- 1 lingură ulei

Am topit pe baie de aburi ciocolata cu untul și vinul. La final am amestecat totul cu uleiul.

CLEMENTINE CONFIATE PENTRU DECOR
- AICI am povestit facerea.

ASAMBLARE TORT 
- în forma în care am copt blaturile am așezat folie și primul blat peste care am turnat 1/4 din siropul gros
- am întins 1/3 cremă
- apoi blat, sirop, cremă până am terminat crema și blaturile



- a doua zi, după ce a stat la frigider, în situație de criză ziceam,  l-am glazurat
- jumătate l-am congelat pentru dăruit, restul a fost savurat de Ale, singurul care o comentat că-i exagerat de dulce, Ștefănuț a cerut porție suplimentară, soră-mii i-o plăcut, a fost foarte bun, crema este surprinzătoare prin adaos de clementine.



Că proiectul acesta al Ceraselei este minunat, am tot zis. Am avut încă un an incitant, plin de satisfacții. În curând aniversăm episodul 36. Pentru mine 2017 nu va mai fi atât de disponibil bucătărelii și dulcegărelilor, dar mă voi strădui să ajung măcar cu propunerea misterioasă.


Meritul este al fetelor care lună de lună reușesc prin eforturile lor să mențină în viață Provocarea Cutia misterelor. 
- Domnelor, mă-nclin! Sărbători fericite!

4 comentarii:

  1. ce tort frumos , va multumesc de participare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îți mulțumesc nu doar pentru că ai acceptat să ne fii gazdă, dar și pentru că ai oferit o listă minunată! Sărbători fericite, Anca și bun venit pe Zambetania!

      Ștergere
  2. Minunat si delicios tort! Sarbatori fericite!:-*

    RăspundețiȘtergere
  3. Sărbători fericite ș-un 2017 inspiricios mistericios:)

    RăspundețiȘtergere