Că fu tortul tatei
şi că l-am botezat Anei, e făr de contradicţie pentru mine.
Că-s uşor
depresivă, ca să fiu blândă în diagnostice, am tot scris şi oi mai face-o la
cărţi pe îndelete. Ceea ce se traduce,
minideprimarea adică, prin nechef pentru
meşterit fondantu'. Că pentru 25 mai şi 7
ani de Ştefănuţ mi-am asumat un tort complicat, ţine doar de propria-mi
suceală. Astea-s premisele de la care mi-o pornit dragostea pentru torturile
nedecorate, pe care le găsesc absolut spectaculoase, nu ale mele desigur, făr
să presupună chinurile facerii de la fondant.
- C., tu ai mai intrat anu' ăsta pe zambetania să vezi cât mi-s de pozoasă amuş?!
- Mdea, pot zice că-s mai frumoase doar de le faci tot cu săpuniera, dar de ai schimbat aparatul foto să ştii că drumul e lung..
- Tot cu ăla fac, mă gândesc să-i sun pe ăia de la Provident să-mi urmez pasiunea ca-n reclamă, cine ştie poate că mă chemi să-ţi fac pozele de nuntă....
- Mdea, pot zice că-s mai frumoase doar de le faci tot cu săpuniera, dar de ai schimbat aparatul foto să ştii că drumul e lung..
- Tot cu ăla fac, mă gândesc să-i sun pe ăia de la Provident să-mi urmez pasiunea ca-n reclamă, cine ştie poate că mă chemi să-ţi fac pozele de nuntă....
În mintea mea, ziua
tatei era ocazia potrivită pentru testat blaturi şi creme noi, pân la urmă s-o
nimerit doar o cremă ne-ncercată, crema
caramel, dar am aplicat câteva sfaturi nou nouţe de la Ana şi mi-s tare mândră de
rezultate.
Tortul o fost
montat în detaşabila rotundă de 16 centimetri, o avut tot 16 înălţime şi fix 2 kilograme. E o
combinaţie blat nedulce, pufos, uşor umed – caramel – vanilie – ciocolată pe care ai mei au plăcut-o mult. Ştefănuţ îl vrea pe Fulger fix în combinaţia
asta. Da, în anul Domnului 7, pentru domnişoru tot Fulger e vedeta, ca şi acu 2
ani, ca şi acu 3 ani, ca ş-acu 4, pentru 5 şi 6 n-aş putea jura că am dreptate.
Am copt 3 blaturi Tuxedo – pentru că
sunt o grozavă din 3 doze identice am avut un blat de 3,5 cm grosime, unu' de 4
şi ultimul de 4,5 cm. Identice în sensu' că ăla la care se cam găta plicul ori
cu praf de copt or cu bicarbonat primea toată cantitatea că doară nu era să mai
plimb câte un gram iară la dulap. Reţeta
este aci şi aci pe zambetania, de astă dată am diminuat cantităţile
proporţional pentru 2/3.
Am
obţinut blaturi drepte, regulate, cum nu prea o văzut zambetania decât din
greşeală în anii ăştia, motivele au fost:
-
Ana mi-o desenat cum să îmbrac
tava în hârtie - este extrem de simplu şi foarte eficient în comparaţie cu ce
rezultate aveam când foloseam o singură bucată mare de hârtie - am adăugat o schiţă la care Ana ulterior o venit şi cu varianta corectă, dar e relevantă pentru ce am io aci de demonstrat, cu legenda care-i aparţine cu tot.
-
după ce blatul s-o copt l-am
răsturnat cu partea ce o stat pe fundul tăvii în sus – mi-am amintit că aşa se
făcea la laborator şi atunci partea bombată de nu dispare, măcar se reduce
semnificativ.
-
tot Ana o găsit leac pentru
incapacitatea mea de a tăia blaturile pe orizontală – am măsurat înălţimea
blatului, 2 le-am tăiat în două pe verticală, cele de 4, respectiv 4,5 cm, iar
cel de 3.5 cm l-am folosit ca prim strat al tortului final, deci am măsaurat cu
linia fix la jumătatea înălţimii, am pus scobitori din loc în loc şi am tăiat
perfect pe deasupra lor cu un cuţit
lung.
Că linia la 2 cm avea mai mult de atât prin prisma capătului care nu e
luat în calcule nu m’o dus mintea decât atunci când le-am descoperit că deşi
tăiate la 2 cm unul dintre straturi era mai inalt cu juma de cm – diferenţa
este insesizabilă în tortul final
Dacă pentru un blat de 16 cm am avut nevoie de 8 scobitori, de câte am nevoie la cel de 30 cm?! |
După tăierea blatului în două fix pe deasupra scobitorilor înfipte în lateral |
Crema caramel - Ana m-o trimis la reţeta
Lissei, aci, io m-am dus numai că nu prea m-am dumirit să iau 2/3 din lingura de
amidon, am o problemă cu unităţile astea de măsură – un vârf de lingură, o
lingură făr de vârf, o lingură plină. Pentru o cremă ratată de 2 ori, am fost
extrem de mulţumită cu ce ieşi.
Ingrediente:
-
150 gr zahăr
-
20 gr amidon – când scriu reţeta
asta şi tortul de la tata nu mai există,
iară jumătatea pentru dăruit e la frigider aşteptând pozarea, mi-o trimis Ana o
ştire senzaţională: 1 lingură are 12 grame, io trebea să folosesc 2/3, şi o
linguriţă 3 grame de amidon – io am folosit 10 la jumătatea de tort, din mărinimie desigur, am luat la cunoştinţă pentru viitor, săru’
mâna!
-
2 gălbenuşuri
-
5 gr gelatină
- 150 gr frişcă
- 45 gr caramele – astea le-am
adăugat că le aveam – sunt de la
Auchan cumpărate la vrac, le-o identificat soră mea în tortul final ca
fiind „ caramele de alea bune, de pe
timpuri”
Am
ars cele 150 grame zahăr în ceaunel pân s-o caramelizat şi le-am adăugat 100
din laptele fiert. Am lăsat pe foc mic pân s-o topit zahărul, care la contactul
cu laptele s-o-ntărit. Separat am amestecat amidonul cu 25 de lapte şi
gălbenuşurile, gelatina am lăsat-o la
înmuiat cu restul de 25.
Peste
laptele caramel am adăugat amidonul, caramelele tăiate şi am continuat pe foc
mic pân s-o îngroşat. Ceea ce la mine nu s-o prea întâmplat. Între timp m-o lămurit Ana că ăst caramel nu tre să arate ca o mămăligă după cum îmi îmchipuiam eu. Apoi, am oprit
focul, am adăugat gelatina, am omogenizat bine şi am lăsat la răcit.
Timp
în care teoretic am bătut frişca. În fapt, era smântână Dorna, am avut ceva
aproape lichid, am băgat-o la congelator, dar pân s-o răcit budinca nu şi-o
revenit prea bine. Oricum, am încorporat-o în caramel ş-am lăsat-o vrun ceas să prindă puteri. Când am acoperit blaturile era foarte curgătoare
încă, dar tortul nu s-o prăbuşit.
Crema de vanilie - Ana m-o trimis pe zambetania, aci, tot la o reţetă de-a Lissei, cea a
prăjiturii cu mac. De astă dată am folosit 2/3 din cantităţi şi tot fu loc
pentru acoperit şi 5 brioşe, ratate şi alea într-un mare fel. Aşa că data
viitoare voi folosi ¼.
Crema cu marshmallows – pe zambetania tot unde-s blaturile. Dar io am folosit poza Anei cu 2/3 din cantităţi - varianta B - şi bine am
făcut, am descoperit că-n cele 2 experienţe anterioare am sărit apa din reţeta
originală.
Pentru
asamblare tort:
-
blatul cel înalt l-am acoperit cu
jumătate din crema caramel
-
identic şi unul din restul de
patru
-
două blaturi le-am acoperit cu
câte jumătate din crema de vanilie
-
ultimul cu marşmaloasa
Întâi am făcut
crema caramel, convinsă fiind c-o voi repeta, habar n-având că budinca de aci
nu-i ţapănă ca aia cu amidon de-o ştiu io de la cremele cu unt, că se întăreşte
prin răcire şi am acoperit două blaturi. Apoi simultan am făcut celelalte două
creme şi am acoperit restul de 3 blaturi.
După juma de ceas le-am asamblat. Ana mă sfătuise să păstrez câte două linguri din fiecare cremă şi la asamblare să întind uşor peste crema deja întărită aşa încât blatul să adere la cremă şi să nu se prăbuşească tortul cum am păţit deja la cel cu spanac şi 7 ciocolate. Cum mi s-o părut tare fragil turnul i-am înfipt un băţ de frigăruie şi l-am lăsat la frigider pân la pozare – o zi şi o noapte – nici n-am verificat de s-o prăbuşit, doar nu era să-mi stric ziua cu neimportane d' astea. La mama o stat vro 5 zile la congelator şi o fost scos în frigider c-o noapte înainte de consum. Arăta identic momentului în care l-am avut gata, exact cum îmi garantase Ana că va fi.
După juma de ceas le-am asamblat. Ana mă sfătuise să păstrez câte două linguri din fiecare cremă şi la asamblare să întind uşor peste crema deja întărită aşa încât blatul să adere la cremă şi să nu se prăbuşească tortul cum am păţit deja la cel cu spanac şi 7 ciocolate. Cum mi s-o părut tare fragil turnul i-am înfipt un băţ de frigăruie şi l-am lăsat la frigider pân la pozare – o zi şi o noapte – nici n-am verificat de s-o prăbuşit, doar nu era să-mi stric ziua cu neimportane d' astea. La mama o stat vro 5 zile la congelator şi o fost scos în frigider c-o noapte înainte de consum. Arăta identic momentului în care l-am avut gata, exact cum îmi garantase Ana că va fi.
L-am decorat cu
felii de marshmallow şi bucăţi de caramele cât o stat la frigider, că-mi fu teamă să-l congelez cu cifrele din fondant. Abia acuş la poze am văzut că l-am
făcut pe 6 invers, tot timpul am avut senzaţia că e ceva în neregulă, dar nu
m-am dumirit nici când l-am avut 2 ceasuri în faţa ochilor, căci atât dură să
ne strângem la masă şi să sufle Teo-Ştefan de câte 5 ori în lumânare.
L-am refăcut o
săptămână mai târziu, pe jumătate, pentru că n-am vrut s-o sperii pe mama cu o
şedinţă foto de secţiune în două ceasuri, deci n-aveam poze şi apoi pentru că
era o dulcegărie ce merita dăruită, chiar pe juma de cerc aşa, numa' că de astă dată am ratat de 2 ori crema de vanilie, deci poze cu secţiunea, de-o exista un Doamne doamne al secţiunilor, voi avea de la tortul pentru Ştefănuţ.
Ştiu că nu mai am
spaţiu pe blog şi că am scris de o sută de ori Ana, dar tre să mai zic şi asta
căci desigur am avut o revelaţie:
-
o iubesc pe Ana pentru că-mi
aminteşte de mine dintr-o altă viaţă. Cândva, de eram întrebată cum se face ursuleţul intram
în bucătărie şi făceam un tutorial, chiar de programul îmi era altul, chiar de
nu aveam ce face apoi cu ursuleţul. Cândva Irina mă întreba cum să facă o
gentuţă, o am şi acuş la colecţia de nefolosite. Cât să folosesc Maria din doza asta a ta pentru tava mare? N-am habar,
dar testez sâmbătă şi de nu-i târziu îţi scriu. Cred că Ana mi-a fost dăruită ca să-mi primesc răsplata
pentru toate acele fapte. Nu-mi scrie doar 10 grame
apă fiartă, îmi trimite o poză cu apa pe cântarul indicând 10. Nu scrie reţete,
merge la Lidl
unde ştie că are smântâna aia de-o foloseşte zăpăcita, deşi ea cumpăra vrac
pentru frişcă, îmi trimite poze cu ciocolata şi mă trimite pe raftul de la Billa unde-s chipsurile din
ciocolată. Nu adoarme în noaptea în care ameţita ratează 3 ture de biscuiţi cu
lapte praf şi 3 ture de brioşe pân nu află că tortul e pe picioarele lui. De ce
face toate astea n-am habar, de ce le face gratuit pentru un om pe care nu-l
cunoaşte iar nu am habar. Dar de-i ca Maria aia de ziceam de ea că-i dusă,
bucuria reuşitei ăsteia ce i se
datorează deşi nu-i a ei, o fericeşte poate înzecit. Nu ştiu ce au zânele în fişa postului, dar Ana, care-i mama lor face d' astea: se gândeşte cum aş putea io câştiga bani, îmi expediază pentru vindecat tristeţi SMSuri, îmi trimite sfaturi despre două gălbenuşuri ce pot fi înlocuite cu un ou întreg şi două blaturi ce pot fi suprapuse şi coapte într-o singură tavă, se amuză că io românizez toate marşmaloasele, mă corectează că nu se roşteşte Ma-la-ga sacadat şi accentuat, ci moale şi continuu Malaga...
Îţi mulţumesc om
bun cum niciodată cuvintele mele nu vor
putea-o face!
În
ziua şedinţei foto am mers la piaţă pentru flori, oare ce-aş putea cumpăra să dăruiesc virtual Anei, probabil nu voi găsi decât narcise şi garofiţe. Şi le-am
zărit şi am ştiut că există ş-un dumnezeu al gândului bun făr de credinţă.
Sfârşit.
Taman astăzi a trebuit sa beau cafeaua mai târziu, când o fata dragă scrie atât de frumos despre mine.
RăspundețiȘtergereAm învățat ca pot irosi timpul dar nu pot irosi sufletul. ...cu tine n-am irosit nimic....
Mulțumesc pentru flori, sunt preferatele mele.
Combinația cremelor e foarte bună cu acest tip de blat. Ana
Ana, presimt deja ca tortul lui Ştefănuţ va fi tot despre tine :))) ]Îmi pare rău că n-am arătat cititorilor mei niciunul dintre torturile tale, dar vor mai fi ocazii festive:)
ȘtergereSa-ti traiasca Ana si multi ani de acum inainte sa-ti ramana la suflet! Oamenii buni sunt rari, chiar foarte rari. Tu esti o norocoasa ca ai intalnit un astfel de om :D
RăspundețiȘtergereEu nu sunt atat de strcta la gramaje. Inca folosesc "la ochi" , "un varf de lingura" si "doi pumni" :D
Io-s la gram cu fiecare, tocmai pentru că le ratez adesea şi apoi îmi dau cu presupusu care le-o fi cauza..... He, he, he, am o colecţie de ane deja de te pui doar pe tine la socoteală:)
ȘtergereMaria, cu sufletul, e la generatia ,,COOL'' si crede ca daca nu-i iese reteta de vina e gramul acela in plus sau minus......incetisor o sa creasca si ea ca vointa are cat carul....important e sa stii sa ,,repari'' o reteta .Ana
RăspundețiȘtergereAna, am dat o grămadă de bani pe cântar, tre să-l folosesc de toţi:)) Din păcate, la mine să repar înseamnă să refac identic şi uneori cu aceleaşi rezultate catastrofice.
ȘtergereDaca nu ai fi tu,Ana......si restul lumii de incercatori,noi nu am avea dupa cine sa ne luam sa facem atitea minuni .....Te pup cu drag!Am de facut un tort mare majorat-baiat-cu masina,(cu transport la 55km)printre navete, pregatiri de titular. si multe alte treburi.......
RăspundețiȘtergerePentru mine Tori asta deja e o lege tortuloasă: când am mult de lucru, eventual un tort ştefănuţesc îmi mai apare o comandă pe care să n-o pot onora, în rest e linişte deplină şi câte 3-4 luni.
Ștergere