Iubesc gogoşile (pentru că le mănânc foarte rar)!
Ultima dată , la-nceput de decembrie, fulgii cădeau cu găleata, le-am cumpărat de la chioşcul din colţul pieţei, îl aud şi amu pe Bebe rostind cu poftă: Maria, îs tare delicioase gogoşile acestea cu zăpadă!
Pe aste baze, când Crisa postează gogoşi, în capul meu dau năvală toate poftele lumii gogoşoase şi variante pentru a mă înfrupta făr a le gogoşi. Am pornit de la cele cu varză, am trecut pe la mâncărica de varza cu sfeclă şi aş fi vrut să mă opresc la cozonacul ei de post pentru astă ruladă.
Dar, cum duminică am mâncat la G. o delicioasă ruladă cu ghebe, am modificat punctul de plecare pentru foaie.
Îs multe vorbe şi făr de poze. Nimic complicat, asta-i sigur!
Umplutura:
- o varză mică
- sfeclă roşie
- praz
- ardei iute
- pătrunjel
- vin alb
Crisa o făcut varza asta pe jumate la cuptor, pe jumate în tigaie, când am făcut o cantitate mai mare (3 kg prima dată, da' fu atât de bună că n-o mai rămas pentru ruladă - eu am făcut-o cu ciuperci, Crisa o are cu pulpe) am respectat şi eu modalitatea aceasta de pregătire. Amu, când am făcut o mână (500 gr) pentru umplut ruladă, fu totul la tigaie.
Eu, de regulă, folosesc foarte puţin ulei, adaug o lingură, două, când mâncarea e gata. De astă dată, pe motiv de unt şi caşcaval, l-am sărit cu totul. Şi condimentele îs lipsă la mine, fiecare cum pofteşte!
Am fiert prazul tăiat rondele cu o ceşcuţă de apă, am adăugat sfecla trecută prin răzătoarea mare, apoi ardeiul iute tăiat mărunt, varza tocată (am dat-o pe răzătoare) şi scursă de zeamă. Am turnat vinul, am completat cu puţină apă şi le-am lăsat să se toropească şi să se-mpreuneze bine. La final am presărat pătrunjelul tăiat mărunt.
De se răceşte până-i vine rândul să şadă pe foaie, se reînfierbântă.
Reţeta aluatului este a Gabrielei Cara , eu doar am redus,
Pentru o foaie coaptă în tava mare a cuptorului:
* 140 gr unt - eu 100
* 130 gr făină - 110 eu
* 300 ml lapte rece
* 5 ouă
* sare
- se topeşte untul într-o tigaie, peste el se adaugă în bloc făina şi se amestecă bine (tigaia este în continuare pe foc)
- se adaugă laptele rece, se amestecă până când se îngroaşă şi se deslipeşte aluatul de fundul tigăii - se obţine un aluat identic celui opărit pentru eclere - se lasă la răcit
- se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare
- gălbenuşurile se adaugă, pe rând, peste aluatul răcit şi se omogenizează bine după fiecare
- peste compoziţie se adaugă albuşurile şi se amestecă
- se întinde aluatul uniform în tava acoperită cu hârtie de copt.
(când o voi repeta, înainte de coacere, voi presăra pe foaie rondele de ardei iute)
Gabi scrie că se coace 10 minute la 190-200 °C apoi la 180 şi că-n primele 20 de minute nu se deschide uşa cuptorului. Cuptorul meu n-are habar de grade, aşa că am copt 20 de minute la foc mediu şi asta o fost tot! Se vede limpede c-am fost departe de coptul optim, da' zău că n-o contat!
Când s-o aurit se scoate fierbinte, se aşează cu hârtia de copt pe un ştergar, nu trebe umed. Eu am întors-o cu partea ce o stat pe tavă în sus, am presărat 100 gr caşcaval ras prin ochiurile mari, am întins peste varza fierbinte şi iară strat de caşcaval (100 gr). Am rulat-o cât de strâns m-am priceput, apoi am învelit-o în prosop şi am lăsat-o să se răcească.
Foarte frumos se taie în felii subţiri făr a se desface.
Abia aştept s-o refac, la sfârşitul săptămânii, probabil cuburi, cu brânză de burduf!
În aste zile voi merge cu zambetania la un interviu, de n-ar conta foarte tare că nu-i ştiu a scrie pozele:))
Să ne recitim sănătoşi!
Şi, Crisa, inspiraţia mea, săru' mâna!
Chiar a iesit bine, cu tot cu experientele de la rulada si cu 'gradele' cuptorului. Arata pofticios de bine :)
RăspundețiȘtergerePaula, e si pofticios de buna! Abia astept sa o refac intr-o varianta cu branza or ba:)Sigur, nu se compara cu baconatele tale din aste zile:))
RăspundețiȘtergereFata draga, arata minunat rulada asta! Bravo! Pana la urma n-ai avut treba cu zeama, nu? :)
RăspundețiȘtergereMult succes cu proiectul ce l-ai inceput! :*
De te-ai pornit cu comentatu' sa inteleg ca am reusit sa elimin oprelistile?!:) Crisa, multumesc, cat nici nu-tiimaginezi, pentru tot!
Ștergere