joi, 1 noiembrie 2012

Cremă de dovleac

În capu' meu dovleacul plăcintar pansează zile de iarnă grea, atunci casa-i bună de  aiurit cu mirosuri de dovleac copt şi scorţişoară.
Amu-i toamnă şi io nu prestez incantaţii dovleaco-geroase:)
Deci, doar l-am sotat în tigaia făr de niciunele ş-un praf de sare.


Îmi doream o cremă dulce  de dovleac dar din teama că n-o voi putea desprinde din forma de copt i-am adăugat o foaie de aluat fraged.

Pentru aluat:
- un gălbenuş
- 50 ml lapte
- 70 gr zahăr pudră, nu-i musai, merge şi grunjosu
- 125 gr unt
- 250 gr făină

Încorporăm gălbenuşul în zahăr,  mă rog pe cât e posibilă asta, apoi adăugăm laptele şi amestecăm pân la topirea zahărului.
Separat untul rece dat pe răzătoare îl frământăm cu făina, se obţin nişte firimituri untoaso-făinoase, e de bine!
Peste amestecul acesta îl turnăm pe cel din lapte-gălbenuş-zahăr şi le omogenizăm , instant obţinem un aluat nelipicios.Îl întindem iî tava de copt, îl înţepăm cu furculiţa şi-l dăm la rece cât să pregătim umplutura.


Iniţial, mă gândisem la tava de copt mare a aragazului şi am ţinut la frigider aluatul în vasul de frământare. Apoi, n-am putut întinde bine foaia pe tava cea mare şi am folosit vasul rotund termorezistent de 27 cm acoperit cu hârtie de copt. Aluatul a fost suficient pentru tapetat fundul şi pereţii vasului, dar tot mai bine ar fi fost în tava mare.


Umplutura:
- 500 gr doveac plăcintar
- 3 ouă+albuşul de la aluat
- 200 ml smântână grasă
- 90 gr făină
- 150 gr zahăr
- sare
Am ras dovleacul curăţat de coajă pe răzătoarea mare şi l-am perpelit pân la înmuiere 10 minute la foc mic doar cu un praf de sare.
L-am lăsat 5 minute să se răcoarească, timp în care am pus toate celelalte ingrediente la blender.
După amestecarea lor am adăugat dovleacul să-l paseze şi toată această compoziţie am turnat-o peste aluat.

Am copt 60 de minute la foc mic în partea de sus a cuptorului. Nu se umflă, deci făr de griji de e plină forma în care o coaceţi! Doar că marginile de aluat care nu sunt acoperite de umplutură ar trebui îndepărtate, asta ca să nu le ardeţi ca mine.

De aveam frişcă îi puneam moţ la servire or seminţe uscate de dovleac, da' l-am cumpărat făr de ele,   n-am avut decât dovleac ras sotat şi scorţişoară.


Am avut eu pofte dulci, ar fi fost minunat făr de zahăr!

2 comentarii:

  1. Mai da ce bine arata!!!
    Eu nu sunt fan dovleac dar parca din placinta asta a ta as manca si eu o portie :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu iubeam dovleacul copt cu scortisoara si apoi trecut prin miere, acesta a fost atat de bun far de ele ca abia acum mi-am dat seama ca nu le-a avut. Din pacate n-am habar sa-i aleg la piata, ii aleg in functie de cine-i vinde, nu cred ca-i criteriul cel bun:))

    RăspundețiȘtergere