duminică, 12 august 2012

Foi de scorţişoară cu mentă



După jeleurile din sirop de brad, aceasta este cea de a doua postare planificată a fi publicată în zilele-n care lipsesc. Teoretic,  l-am împachetat pe Bebi şi suntem în drum spre bunica, practic,  Soarele cu mila.




Ştiu, e post, da’ zic că-i un păcat mai mare împingerea spre expirare a juma de kil cu  lapte praf! 


Pentru foi:
- 100 gr miere+100 gr unt
- 100 gr lapte praf+140 ml zeamă de portocale
- 100 gr făină + 10 gr praf de scorţişoară


Pentru cremă:
- 150 gr iaurt, fu Oly cu  5% grăsime
- lapte condensat din 200 gr lapte praf + 75 gr miere + 150 ml  apă clocotită + 6 linguri unt topit
- frunze de mentă

Fabricarea:
-         în untul încălzit am topit mierea;
-         laptele praf l-am dizolvat în zeama de portocale;
-         peste lapte am adăugat untul cu mierea, făina şi scorţişoara, le-am omogenizat;
-         am întins foaie subţire în tava mare de aragaz acoperită cu hârtie de copt;
-         am copt 5 minute, scobitoarea cu care am înţepat foaia a rămas curată;

*** Da, ştiu,  mierea la + 40 ºC îşi pierde proprietăţile terapeutice, da’ io n-am vrut decât să lichidez stocul de  laptele praf!

Dacă la tortul cu unt de castane nu mi-a ieşit laptele condensat, amu,  folosind doar jumătate din cantitatea de apă,  o ieşit perfect.  Alea de le scrisei mai sus la ingrediente pentru lapte condensat le-am blendurit pân' o ieşit o spumă cremoasă minunată. Am adăugat o mână de mentă proaspătă şi am mărunţit-o  cu blenderul în laptele condensat. Când s-o răcit l-am amestecat cu iaurtul.

Foaia am tăiat-o în 3, crema am împărţit-o în două, am umplut foile şi am lăsat-o la rece.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu