În Farmacistul de la Auschwitz Patricia Posner prezintă povestea adevărată și puțin cunoscută a lui Victor Capesius, un cetățean de origine română care a devenit farmacist-șef la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Capesius era înainte de război un important reprezentat de vânzări la Bayer, compania farmaceutică. S-a născut în 1907 în Miercurea Sibiului, fiind de etnie germană (sas). La Universitatea din Cluj a studiat farmacia, apoi la cea din Viena. În 1933 a obținut doctoratul în farmacologie. În România, în vremuri de pace, a cunoscut și a socializat cu mulți evrei.
Victor Capesius s-a alăturat naziștilor din SS în 1943 (a devenit membru al partidului), la vârsta de 35 de ani și a instituit un regim de teroare în lagăr. În foarte scurtă vreme a devenit farmacist-șef. A fost aproape de Mengele, a participat la selecțiile pentru camerele de gazare și la experimentele genetice pe cobai umani. Tot el a păzit depozitele cu gazul Zyklon B folosit la exterminare și a furnizat doctorilor medicamentele și substanțele destinate oribilelor experimente pe femei însărcinate și copii. Pe întreaga perioadă a războiului a furat din aurul extras de la mii de victime.
Lucrarea descrie amănunțit activitatea odioasă din lagăr, cum acesta a scăpat de justiție după război și cum, în final, un procuror curajos și răbdător (Fritz Bauer) a reușit să-l aducă în fața judecătorilor pentru a fi acuzat de crimele comise.
La fel de importantă precum cariera farmacistului și activitatea de la Auschwitz este pentru Patricia Posner reconstituirea procesului criminalilor naziști (1963-1965). Mai mult decât atât, accentul cade pe viața călăilor după infimele condamnări. Capesius își deschide farmacie în Germania, devine membru aplaudat al comunității. N-a făcut decât să respecte ordinele superiorilor devine mantra sa și a celor apropiați, or ba. Nu-s iertate de către autoare nici cele mai mari companii farmaceutice din Germania care s-au îmbogățit pe perioada războiului producând armele de care naziștii aveau atât de mare nevoie.
Înainte de Farmacistul... Posner a publicat împreună cu soțul său un volum dedicat lui Josef Mengele. Pe când se întâlnea cu unicul fiu al acestuia, Rolf Mengele, a aflat despre prietenul bun din lagăr al tatăl său, farmacistul Victor Capesius. Ea însăși Posner are origini evreiești. Din fericire, bunicii îi emigraseră în Marea Britanie la începutul secolului XX. După 31 de ani de la întâlnirea cu Rolf Mengele și sămânța sădită atunci, a apărut povestea unică, tulburătoare a farmacistului de la Auschwitz.
...prin aceste tăgăduiri, posteritatea a ajuns să-l înfiereze nu doar ca pe un asasin condamnat pentru faptele sale și ca pe un profanator de morminte, ci ca pe un om lipsit de caracter, incapabil să-și asume răspunderea acțiunilor săvârșite la Auschwitz. Capesius era cu adevărat un om de rând, așa cum îi plăcea să se erijeze în public. Dar a fost capabil, ca mulți naziști, să comită crime abominabile. În final, a ales calea lașității, preferând să trăiască și să moară în tăgăduire. Spre rușinea-i eternă.
- Farmacistul de la Auschwitz: Adevărata istorie a lui Victor Capesius, traducere din limba engleză Iris-Manuela Anghel, editura Rao, 2019, 304 pagini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu