vineri, 28 ianuarie 2022

PLĂCINTĂ CU MERE ȘI GEM


Dulcegăria de vineri se-ntoarce să-mi salveze un ianuarie lipsit de rețete. 

Astăzi am nimerit plăcinta aceasta și de n-o public parcă văz că ajunge în coșul restanțelor cu anii. Am pornit de la o rețetă de plăcintă cu mere, de AICI, și mi-am dorit folosind aluatul ei să fac biscuiți umpluți. Când am ajuns la făcăleț mi-am dat seama că-i prea multă trudă pentr-un moft. Pentru pofta ce-am poftit am decupat plăcinta rondele. 

Pentru tava 30 x 35 centimetri ingredientele au fost:

Aluat 

  • 600 grame făină
  • 100 grame unt rece (82% grăsime)
  • 90 grame untură rece
  • 75 grame zahăr
  • 25 grame zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • 1 plic praf de copt - 10 grame
  • 1 praf de sare - 3 grame
  • 1 linguriță bicarbonat - 3 grame
  • 200 grame smântână 20% grăsime


Umplutura 

  • 200 grame gem scorușe
  • 550 grame mere conservate 



PREPARARE PLĂCINTĂ CU MERE ȘI GEM

Am amestecat făina cu untura rece și untul tăiat cubulețe până am obținut o compoziție nisipoasă. În ea am adăugat restul ingredientelor și tot cu mâna am amestecat scurt până s-a omogenizat totul. Am cântărit aluatul astfel obținut și 700 grame le-am înfoliat pentru frigider, iară 500 pentru congelator pentru 30 de minute.


Aluatul de la frigider l-am întins cu sucitorul pe hârtie de copt într-un dreptunghi 30 x 35 centimetri. Am transferat hârtia cu aluat în tavă și am înțepat foaia de plăcintă. 


Am uns aluatul cu gem și apoi am întins merele în strat uniform. 



Peste mere am răzuit prin ochiurile mari ale răzătorii aluatul de la congelator. 


În cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius am copt plăcinta 30 de minute până s-a rumenit. Diana a avut nevoie de 45 minute tot la 180 de grade. Pentru că era și baza coaptă, aluatul răzuit se rumenise, eu după 30 de minute am scos tava de la cuptor. 



După 5 minute am presărat plăcinta caldă cu zahăr pudră. După răcire am decupat-o cu inelul metalic de 7.5 centimetri. De n-ar fi avut cine mânca toate marginile, nu-mi împlineam dablaua rondelelor. 



Alte mențiuni

  • În rețeta originală se recomandau fie 200 grame unt pentru aluat, fie 180 grame untură. Mie îmi place mult aroma untului în aluaturile coapte. Pentru că-i scump l-am folosit pe jumătate. Oricum untură am căpătată cu bogdaproste făr de număr. 
  • Am adăugat și în aluat zahăr vanilat căci pân la urmă am modificat toată rețeta. Se simte aroma faină, mai ales că stratul de umplutură este atât de subțire. Cumpăr zahăr vanilat la pungă de 500 grame, altfel n-aș folosi 10 pliculețe la 8 grame pentru o tavă cu plăcintă. 
  • La sursă bicarbonatul era stins cu o linguriță de oțet. 
  • Diana a folosit 2, 3 linguri de smântână. Pentru că aluatul meu era tot nisipos eu m-am oprit abia la 200 grame. A fost un aluat cam moale, dar s-a manevrat ușor. Data viitoare oi scade vreo 25 de grame din alea 200. 
  • În loc de gem, la sursă era presărat griș pe foaia de aluat. Eu am adăugat gemul pentru ca merele să nu-mi umezească aluatul și combinație mai potrivită n-am mai nimerit de multă vreme. Gemul de scorușe este acrișor și merele au fost. La 180 grame piure de scorușe am adăugat 20 grame zahăr. Cu atâta zahăr plăcinta este foarte puțin dulce. 
  • Pentru un strat mai înalt de umplutură în rețeta originală au fost călite 1.8 kilograme mere cu 4, 5 linguri de zahăr. Eu toamna 250 grame mere căzute în livadă le tai cubulețe, alte 250 le rad prin ochiurile mari, adaug 40 grame zahăr și 10 de zahăr vanilat. Cu astea umplu un borcan de 800 grame și-l sterilizez 25 de minute într-o cratiță cu apă. Dacă pentru rețeta de astăzi n-aș mai fi avut stocuri de mere conservate, aș fi ras/tăiat cubulețe 500 grame mere. Le amestecam cu cele 50 de grame zahăr și le întindeam pe blatul cu gem, făr de a le căli. 

  • Când plăcinta era caldă, blatul fu pufos. După răcire a devenit un aluat fraged tradițional, ușor crocant. 
  • Oi, Doamne, ce minune de rețetă! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu