vineri, 15 aprilie 2016

Bomboane ciocolatoase din blat și cremă - rețetă de post



Pentru 3 aprilie îmi trebea un tort de post,  ĂSTA.   Am pregătit  4 blaturi și după ce le-am nivelat am rămas cu 300 grame, fix greutatea unuia. Și cum am vrut să testez crema, ca să nu mă trezesc în zi festivă cu ratări (nu că n-aș avea încredere în rețeta sursă, dimpotrivă, ci pentru că nu știam de mi-i ciocolata bună), m-am jucat cu bomboanele acestea.
Am avut la final 44 bucăți.



UMPLUTURA - 300 grame blat și 330 grame cremă
BLATUL  - 16 centimetri
- 105 grame făină
- 75 grame zahăr
- 10 grame cacao
- 2 grame bicarbonat
- 1 gram praf de copt
- un praf de sare
- 45 grame ulei
- 135 grame apă caldă
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- esență de rom, vanilie - în rețeta originală este extract de vanilie



1. Am dat foc cuptorului.
2. Am cernut cacao, praf de copt, bicarbonat, sare, făina.
3. Am amestecat pulberile cu zahărul.
4. Separat am combinat apa caldă, esențele, uleiul, zeama de lămâie.
5. Am turnat lichidele peste ingredientele uscate și le-am omogenizat ușor c-un tel pară.
6. Am copt blatul în tava acoperită cu hârtie de copt 30 minute. Atenție la blat, trebuie să rămână ușor umed, nu să se usuce!

CREMA
- 165 grame ciocolată neagră ( cu  60% și 75% cacao am avut )
- 165 grame lapte de cocos - doar partea solidă/ smântâna dintr-o conservă cu lapte de cocos păstrată două ceasuri în congelator
- zahăr pudră n-am mai pus
Am topit smântâna cu ciocolata pe baie de aburi. După răcire am ținut crema 1 oră la frigider, după care am mixat-o și amestecat-o cu blatul firimițat. Pentru că ziua cea festivă era peste 7 zile, am congelat umplutura aceasta. Nu i-o dăunat.


GLAZURAREA
- 300 grame ciocolată neagră - fu cu  50% și 60 %  cacao
- 3 linguri ulei
Am topit în tranșe de câte 100 de grame ciocolată cu o lingură de ulei.

DECORARE
-fondant alb Dr. Oetker
- colorant galben gel Wilton

FACEREA





1. Am uns cu ciocolată topită (cea despre care am scris la glazurare ) forma de popcakes și am lăsat-o 15 minute la frigider.
2. Am umplut apoi fiecare căsuță cu amestecul de cremă și blat. Am lăsat iară 15 minute forma la frigider, deși n-aș zice că mai era musai.
3. Apoi, am acoperit toate porțiunile cu ciocolată topită, tot cea de la glazurare.Am reintrodus tăvița la frigider pentru 30 de minute.
4. După această pauză am scos bomboanele. Data viitoare le șterg ușor cu ulei pentru luciu înainte de decorare.
5.  Și le-am decorat umezind fondantul cu apă.



Din păcate,  cea de a doua formă pe care am ales-o este dintr-un silicon mai dur și 60% dintre bomboane le-am scos deteriorate. Asta nu fu deloc o pagubă, doar au fost savurate făr de fondant.


Cu siguranță acesta este începutul unei noi iubiri. Deja visez cum m-aș mai putea juca în varianta bomboane umplute și decorate cu fondant.
Mie mi-au plăcut mai mult decât tortul. Deh, cantitate mai mare de ciocolată!


- ASTEA de post ?!
- DA, bre mamă, ÎNCĂ nu te-ai dumirit ce cofetăreasă grozavă sunt ?!
Mama sărmana sunt sigură că nu m-o crezut ci doar o considerat că-i păcatu mai mic de nu mă supără pe mine. DD, n-am mințit-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu