joi, 1 septembrie 2016

Cozonac cu mere, halva și prune uscate



Aveam combinația mere - halva  inspirată din căutările cititorilor pe blog.  Aveam  de la plăcintele  Paulei Gafiescu pofta mere - prune uscate. Aveam de la Mircea Banu ideea de cozonac cu mere. Așa s-o născut nu doar una dintre cele mai surprinzătoare umpluturi, ci unul din cei mai incredibili cozonaci pe care i-am făcut vrodată ( ș-am făcut mulți conform arhivei).

La prima-ncercare  am avut probleme cu pufoşenia. N-o crescut aluatul.  Dar tot o fost cel mai bun cozonac mȃncat în toate timpurile. A doua oară, la ziua soră-mii, nu fu vreme decât de poze adunătoare de lumină, a treia oară fu pentru Buna, deci desăvârșit! Apoi l-am tot refăcut în variantă de post or ba, modificându-l pe ici, pe colo, prin părțile esențiale în funcție de ce informații adunam pentru musai de testat și io asta. În șase luni l-am refăcut de cel puțin zece ori, uneori în fiecare sâmbătă.



ALUATUL pentru un cozonac copt în tava 25x11 centimetri, 800 grame aluat.

Este rețeta lui Mircea Banu, ASTA, doar am crescut puțin cantitatea de zahăr ș-am redus-o la jumate pe cea de lapte căci la prima-ncercare am obținut aluat de vafe, exact ca în plângerile din comentariile rețetei. Acolo la sursă cantitățile sunt pentru doi cozonaci în tava 25x10 centimetri.
- 20 grame drojdie proaspătă - când am uitat să cumpăr am folosit uscată, cozonacul nu a ieșit la fel de pufos. Drojdia uscată am pregătit-o conform celei proaspete, cu lichid
- 40 grame făină 480 - de la Mircea Banu am învățat să cumpăr făină cu 1 leu pentru cozonaci, nu de aia 000, acum o folosesc la toate prăjiturile pe 480
- 50 grame lapte ușor călduț
- 50 grame ouă - unu mare
- 15 grame gălbenuș - de la un ou mic de țară  fu
- 100 grame zahăr
- 3 grame praf de sare
- coajă de lămâie și portocală
- extract de vanilie
- 400 grame făină tip 480
- 100 grame lapte călduț, exact 200 erau la sursă
- 50 grame ulei
- 25 grame unt moale - am înlocuit 25 grame ulei cu 25 grame unt  pentru a testa un sfat despre care voi detalia la facere
+ gălbenuș pentru uns cozonacul înainte de coacere, l-am amestecat cu o lingură de lapte
+ miere pentru uns cozonacul copt, i-am pus apă și nu lucește uniform cum ar trebui



1. Am început cu maiaua, adică am amestecat 20 grame drojdie cu 40 de făină și 50 de lapte și cât am pregătit restul ingredientelor am lăsat-o la crescut în loc cald.




2. Am frecat oul cu gălbenușul, zahărul, laptele, sarea, coaja de citrice și vanilia.
3. Am cernut făina, cele 400 grame, am adăugat ouăle de la pasul 2, maiaua de la pasul 1 și am frământat 15 minute. Aluatul este ușor lipicios încă. Am încorporat și uleiul.




 Am acoperit vasul cu folie. Când aluatul a crescut ușor, după 15 minute, am întins foaie și l-am uns cu unt (exact cum se folosește crema pe corp, cantitate mică, mișcări ușoare).




Am împăturit aluatul aducând capetele spre interior și apoi rulat. Iară întins și masat cu unt. De vro 3 ori am făcut asta pân am terminat untul.





 
L-am așezat în vas rulat și acoperit cu folie l-am așteptat să-și dubleze volumul, timp în care am pregătit umplutura.



E sfatul pe care mi l-o dat pensătăreasa, ăsta al masajului cu unt pentru a se desprinde după coacere pale, pale. Prima dată l-am uns ca pe foietaj, cu greu am reușit să-l împletesc, dar gustos tot fu.



AȘA NU! Strat fin de unt musai

UMPLUTURA




- 200 grame mere tăiate cubulețe
- 100 grame halva - se găsește la Kaufland asta pe care scrie în rusește, 35 grame 90 bani, îmi place atât mult că adesea o prefer ciocolatei
- 20 grame zahăr - am pus vanilat făcut în casă
- 100 grame prune uscate - astea  Orlando sunt minunate, nu chiar ieftine, sunt parțial rehidratate, nu au sâmburi, 200 grame 7 lei la Auchan
- 25 grame unt
- scorțișoară, nucșoară
- 10 grame pesmet - în funcție de cât sirop are compoziția finală cantitatea de pesmet variază. Mircea o folosit pesmet din biscuiți și ou, e o umplutură care musai trebe testată în varianta aceea.Uneori folosesc și eu albuș spumă, dar ou întreg pân acum nu.



Am pus în tigaie merele cu untul,  zahărul și aromele. Când acestea s-au înmuiat ușor am oprit focul și am adăugat prunele tăiate bucățele și halvaua mărunțită cu mâna. Am amestecat bine și am lăsat-o la răcit. După răcorire am adăugat pesmet cât  să am o compoziție ușor de întins dar făr de lichid.

ÎMPLETIRE COZONAC
Aluatul crescut l-am împărțit în două, am întins din fiecare bucată dreptunghiuri pe care le-am acoperit cu câte jumătate din umplutură,  le-am rulat și împletit. Îmi place mai mult secțiunea cu împletitură în 3.





Am uns cozonacul astfel așezat în tava de copt acoperită cu hârtie, l-am uns începusem a scrie cu gălbenuș și l-am băgat la copt în cuptorul preîncins. Mircea zice 50 minute la 165 grade. Eu îl coc 45,  ținut la nivelul penultima treaptă 10 minute la foc mare, apoi la foc mediu 35 minute, iară cu 15 minute înainte de scoatere îl acopăr cu ziar. Tura asta s-o rumenit bine c-am uitat de acoperire. Înainte de coacere nu l-am mai lăsat la crescut după împletire că-mi fu teamă să nu curgă apoi din tavă la creșterea din cuptor. Mircea recomandă 15 minute și pentru asta.



L-am lăsat fierbinte 5 minute în tavă la răcit, apoi l-am scos pe grătar și l-am uns cu miere.

Desigur că Murphy nu doarme și cele mai urâte secțiuni le nimeresc la feliile pentru poze, dar vreau doar să rețineți umplutura asta pentru aluatul de cozonac pe care-l folosiți în mod curent. Eu pariez c-o să vă încânte.


Pozele sunt adunate de la facerile din cele 6 luni, nu-i un singur cozonac în toate.

Revin de luni cu tortul pentru 8 septembrie,  de-oi izbuti tort.

4 comentarii:

  1. Pai daca il lauzi asa tare, ia sa-l incerc si eu :)
    Tare as manca un cozonac facut de mine, mai ales ca pana acum nu m-am incumetat sa fac cozonaci adevarati. Aia de post nu se pun, daca asta vroiai sa-mi strigi :P
    Ia sa-ti dau eu tema de casa: lichiu (lipiu) cu gris si smantana. Incerci tu o reteta si-mi zici si mie? Sarut mana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba ăla de post a fost grozav cu umplutura asta, nu că altfel ar fi mai prejos :) Mi-o atras atentia un lichiu sarat, ia sa ma documentez despre care zici si-l testez pe Buna la sfarsitul lunii:))))

      Ștergere
    2. Lichiu sarat? Eu doar dulci stiu: cu smantana, cu gris, cu prune...

      Ștergere
    3. Da, cu ceapă, ca o tartă. M-am conformat, șefa! Săptămâna asta încerc. Am cumpărat vineri smântâna și prunele :))

      Ștergere