luni, 13 ianuarie 2025

CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII PENTRU ADOLESCENȚI

Astăzi scriu despre o lectură din  2023. Atât de vechi mi-s restanțele. 


De ce astă carte

De-mi amintesc corect, am primit volumul de la prietena mea,  E. Nici nu mai știu când.  Parcă de un Crăciun. Pe fișa de lectură mi-am notat că am citit-o în perioada martie-septembrie 2023. Deși-s doar 150 de pagini (cu imagini) și fiul nostru este adolescent, nu m-o prea interesat lucrarea. Poate și pentru că citisem despre cele cinci limbaje ale iubirii neadolescenților și nimic nu mai fu nou. 

AICI am povestit în 2019 despre prima întâlnire,  una năucitoare, cu teoria lui Gary Chapman și  Cele cinci limbaje ale iubirii: cum să-i arăți partenerului că ești implicat trup și suflet în relație

Teoria a fost apoi extinsă de  specialist și la alte categorii: cele cinci limbaje de iubire pentru copii sau pentru bărbați,  pentru părinții copiilor cu dizabilități or familiile vitrege.  Interesant. 


**** Limbajele de bază ale iubirii

Conform teoriei lui Gary Chapman, cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți sunt aceleași ca și pentru adulți. Adaptate fiind pentru a reflecta nevoile și realitățile adolescenței. Acestea sunt:

1. Cuvintele de apreciere: Expresie verbală a iubirii, inclusiv urări, complimente și sprijin verbal. Cuvintele de apreciere sunt cuvinte sincere, rostite sau scrise de la o persoană la alta pentru a ridica moralul sau pentru a încuraja. Pentru a-l face pe cel care le primește să se simtă iubit. 

Cu toții vorbim aceeași limbă încă de când ne naștem: egoismul. De când suntem mici ne considerăm centrul universului. Ni se pare firesc să ne gândim doar la noi și să vorbim despre noi neîncetat. 

 

2. Serviciile: Acțiuni care fac viața partenerului mai ușoară, cum ar fi a face curățenie sau a ajuta cu sarcini. 

Pentru a obține rezultate optime, serviciile pe care le faci pentru ceilalți ar trebui îndeplinite cu entuziasm, cu o dorință de a face ceva semnificativ pentru cei dragi. Ar trebui să ai o atitudine optimistă (chiar și în cazul sarcinilor pe care de obicei le urăști) și modestă. Nu atrage atenția asupra ta și nu face mare caz după aceea. Încearcă să nu faci pe eroul sau pe martirul. Nu uita de ce faci asta și pentru cine. 


3. Timpul de calitate: Prezența și dedicarea timpului pentru a fi împreună. Timpul de calitate este intenționat, dedicat, petrecut cu o persoană apropiată pentru a o face să se simtă iubită. 

Timpul de calitate nu înseamnă să ne petrecem toată ziua privindu-ne în ochi sau făcând totul cu același prieten. Poate însemna să facem împreună un lucru care ne place. Activitatea în sine nu este foarte importantă, deoarece constituie doar un mijloc de a crea sentimentul că suntem împreună. 

 

4. Darurile: Cadouri sau gesturi simbolice care arată că te gândești la partener și îți dorești binele acestuia.


5. Atingerile: Contactul fizic, cum ar fi săruturile, atingerea mâinilor sau alte forme de afecțiune fizică.

Corpul uman este făcut pentru a fi atins. Dintre cele cinci simțuri, atingerea, spre deosebire de celelalte patru, nu este limitată la o anumită zonă a corpului. În tot corpul uman există receptori tactili. 


Aceste limbaje ajută la înțelegerea modului în care fiecare persoană preferă să primească și să exprime iubirea, ceea ce poate contribui la o relație mai sănătoasă și armonioasă.

Pentru a descoperi principalul limbaj de iubire este nevoie de: analizarea propriului comportament, a observa ce aștepți de la alții, atenție la nemulțumirile personale, a pune întrebări despre tine și despre ceilalți. În final, a răspunde chestionarului celor cinci limbaje ale iubirii. 

Volumul este scris într-un stil de comunicare simplu, cu foarte multe exemple practice pentru însușirea teoriei și îmbunătățirea relațiilor. La finalul antrenamentului  rezultatele pozitive se vor reflecta asupra: legăturilor mai strânse cu prietenii, o comunicare mai bună cu părinții, relații mai apropiate cu frații și surorile, relații romantice mai puțin dramatice și fără momente stânjenitoare, cândva o căsnicie sănătoasă, o perspectivă mai clară asupra dinamicii interpersonale și a motivației umane. 

M-am oprit doar asupra celor cinci limbaje pentru că ele sunt suficient de populare astăzi pentru a nu știrbi din ineditul cărții pentru cititorii la care va ajunge. Dar temele abordate de doctor Chapman sunt mult mai multe. Nu știu însă cât sunt ele de actualizate pe nevoile adolescenților telefon-internet și era digitală. 

Tonul este unul direct și prietenos, deloc pedagogic. Alte subiecte abordate lejer, făr de accente grave sunt: familia, furia și scuzele, iubire versus îndrăgostire, învață să asculți, despre iertare, fii tolerant, strategii pentru a nu te lăsa păcălit, atitudinea, diferențele dintre sexe, exprimarea afecțiunii, abuzul, atingerile și sexualitatea. Nu știu, zic iară,  câți adolescenți ar avea astăzi disponibilitate pentru acest material esențial. 


Despre steluțe

S-ar fi schimbat viața mea dacă în adolescență aș fi citit cartea aceasta? Da! Mult? Nu cred! Cu siguranță mi-ar fi fost de folos să identific care este limbajul meu de bază în iubire. Dar, cum principala mea grijă a fost, și mulți ani după adolescență, să fac doar ceea ce-și doresc ceilalți, nu văd cum acțiunile mele ar fi fost mult diferite. 

Pe de altă parte, mi-am făcut testul încercând să folosesc adevărurile de atunci, și rezultatul a fost că apreciam timpul de calitate și nu serviciile (limbajul meu de bază la maturitate). Posibil asta să explice și de ce eram atât de satisfăcută când puteam dărui timp și împlini nevoi. 

Deși eu am citit foarte greu cartea, 9 luni!, o recomand. Este o lectură fundamentală, de aceea nici nu am evaluat-o în raport cu experiența mea trudită.

Iubirea nu înseamnă doi îndrăgostiți cu capul în nori, atrași unul de celălalt ca de o forță magică și irezistibilă, în timp ce pe fundal se aude o melodie romantică. Iubirea nu este un sentiment, este o alegere. Iubirea nu înseamnă  să primești tot ce dorești și să te asiguri că ești mereu fericit. Iubirea înseamnă să alegi să împlinești nevoile altcuiva, să te sacrifici pentru celălalt, să vrei ce este mai bun pentru celălalt, chiar și când este greu. 


  • Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți: cum să te cunoști mai bine și să îți îmbunătățești relațiile de Gary Chapman, traducere din limba engleză de Mihaela Sofonea, editura Litera, 2019, 153 de pagini.


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*        cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****  scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-or plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.

➤ Celelalte  400 de volume  despre care am scris sunt adunate sub umbrela ACEASTA

➤ Indexarea titlurilor din  2022 - 2025 este AICI. 

 

_______________________
În 2025 am mai scris despre:

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu