Nu încercasem pân acuş facerea trufelor albe. Cele negre de câte ori le-am testat au fost delicioase.
Sigur că nu puteau lipsi din lista celor 10 dulcegării pentru nuntă, erau
chiar la capitolul astea sigur nu-mi vor
da bătăi de cap.
Şi cum mă gândeam ce le-aş putea face ca să apară şi pe blog într-o versiune diferită, mi-o venit
ideea aceasta de două culori într-o singură bomboană, care-i una dintre cele mai grozave din toate timpurile zambetane.
Că-n practică m-am poticnit cumplit e făr de importanţă.
Pentru 25 de bomboane – 350 grame, 11 albe şi 14 negre, am pregătit separat
şi simultan 2 compoziţii:
Trufe negre
– 80 grame ciocolată neagră – fu Kandia 85% cacao
– 80 grame ciocolată neagră – fu Kandia 85% cacao
- 40 ml frişcă lichidă + 20 – am mai avut nevoie
să suplimentez, presupun că din cauza concentraţiei mărite de cacao
- 30
grame migdale măcinate
- esenţă de cafea şi rom
Trufe
albe
– 100 grame ciocolată albă – fu Milka – n-o recomand
– 100 grame ciocolată albă – fu Milka – n-o recomand
-
50 ml
frişcă lichidă
-
40 grame migdale măcinate – le-am opărit şi decojit căci aşa mi-au rămas
de la macarons
- esenţă de vanilie din care desigur
am pus cu ghiotura
Se
pregătesc la fel. Ciocolata cu frişca se pun pe baie de aburi pân la topire, când se adaugă migdalele şi esenţa. După răcire se mixează 5 minute, 5 se lasă
la frigider în 3 etape identice. Iar mixare doi, iar frigider, trei mixare 5
minute , trei frigider 2 ore. După cele 2 ceasuri de rece se modelează.
Nu
ştiu din ce motiv eu am avut probleme cu ambele. Alba nu s-o întărit nici a
doua zi, iar cea neagră mult mai târziu decât cele 2 ore.
Cea
albă se făcea lichidă în contact cu palmele calde şi sunt convinsă că vinovată
e Milka, mi-o mai stricat şi alte dulcegării, dar îmi place foarte mult gustul
şi încă nu renuţ la ea.
După
ce oarecum compoziţiile au fost întărite am făcut 11 bile albe la 5 grame, mult
prea mari şi 14 negre fie de 4 grame, fie de 3 - iniţial fură 15 dar trebui una s-o folosesc la îmbrăcat o albă. Le-am lăsat la frigider juma de
oră şi încă un sfert de oră la congelator înainte să le îmbrac în compoziţie de
culoare inversă, pe albe cu neagră şi pe negre cu albă. Câte o lingură întindeam în podul palmei, în mijloc aşezam
biluţa şi încercam s-o acopăr cât mai bine. Nu e greu, prin rotunjire, dacă are
suficientă compoziţie, se înveleşte integral.
Pentru
că-mi fu teamă de condens le-am tăvălit prin lapte praf +zahăr pudră pe cele
albe şi prin cacao pe cele negre în momentul livrării, la vro două zile de la
facere, timp în care le-am ţinut în frigider într-o casoletă.
Probabil
în condiţii de necaniculă aş fi reuşit mult mai uşor să le modelez.
Eu
una le ador.
Arată bine trufele tale.Ana
RăspundețiȘtergereOi, Ana de le vedeai ce leşinate erau în cutia de la cununia civilă...
ȘtergereNu m-as fi gandit niciodata sa fac trufele in doua culori :D Imi place mult cum sta praful pe ele ♥ Mie mi-a fost frica sa le pudraz asa si le-am imbracat in bombonele decor unele si altele in nuca macinata :D
RăspundețiȘtergereIo visez, când va fi multă vreme pentru bibilit, să le tăvălesc prin ciocolată şi apoi prin prafuri
Ștergere