Am povestit în primele episoade, la biscuiţi şi la trufe, cât de complicat a fost să ajung cu reţetele la capăt. Astăzi, despre bomboanele care m-au chinuit cel mai mult. Şi ele au fost în fruntea listei cu daruri dulci pentru nuntă pe principiul "astea le reuşesc şi cu ochii închişi, va fi floare la ureche să le fac surprinzătoare".
Când le-am făcut
pentru G. în varianta făr de zahăr m-am trezit cu ele
mucegăite în cutie la câteva zile după
meşterire. Mai am câteva cu mentă şi azi,
după 2 săptămâni în frigider, sunt ca-n prima clipă.
Nu mi le-am dorit perfecte, îmi place să se vadă de la zece poşte că nu-s făcute cu matriţe. Îmbrăcate în ciocolată mentolată şi cu interior asemeni sunt pentru mine cea mai gustoasă variantă de Bounty de până acum. Vreau să le încerc pentru Buna şi 91 ani cu şerbet de trandafiri. N-o rămas nimic din reţeta originală de batoane Bounty, dar continuu să le botez aşa ca să le găsesc în arhivă când le caut.
Pentru 40 de bomboane (tăiate cu decupatorul pătrat de 3,5 cm) ingredientele au fost:
- 85 grame şerbet de mentă + 1
linguriţă sirop de mentă – am scris despre ele la Cutia misterelor de iunie
aici
-
50 grame unt
-
2 plicuri zahăr vanilat
-
200 grame smântână pentru frişcă –
fu Pilos de la Lidl
-
150 grame fulgi de cocos
-
colorant natural verde mentă
+
ciocolată pentru îmbrăcare – am pierdut socoteala tabletelor consumate
+
pastă de marshmallows pentru decorare/ ciocolată albă colorată-n verde
1. Am pus pe baie de
aburi untul cu smântâna şi zahărul, când untul s-a topit şi înainte de primul
clocot am îndepărtat compoziţia de foc şi am adăugat şerbetul cu siropul de mentă,
colorantul, am amestecat bine şi la
final am pus fulgii de cocos, laptele praf.
2. Am turnat compoziţia răcită într-o tavă
17x25 cm acoperită cu folie de aluminiu în strat de 1.0 – 1.5 cm şi am nivelat.
3. Teoretic, după 15 minute de ţinut la frigider puteam să decupez bomboanele. Am reuşit cu mare greutate după vro două ore.
Decupatele
înfoliate le-am ţinut la frigider o noapte.
4. A doua zi, le-am tăvălit prin
ciocolată topită – din păcate la primele 20 de bomboane am stricat foarte multe
dintre ele, fulgii de cocos se desprindeau în ciocolata caldă. Când după mare trudă
am reuşit să îmbrac bomboanele în ciocolată, la desprinderea după hârtia de
copt unde le lăsasem la întărit li s-au rupt fundurile tuturora. Adică au rămas
lipite de hârtie.
Pentru două zile am renunţat să mă mai gândesc la ele. Le-am
dăruit pe toate ratatele, iară decupatele le-am păstrat în continuare la frigider, în casoletă.
- Maria, tare bune au fost bomboanele alea cu ochişori!
- Mama lu’ G., nu erau ochişori, cinci ceasuri am bibilit cinşpe perechi de verighete!
Le-am reluat cu
sfatul Anei de a le ţine 15 minute la congelator înainte de tăvălirea în
ciocolată.
Am început prin a topi doar ½ tabletă ciocolată neagră cu 1 pătrăţel
ciocolată cu mentă şi rezultatele au fost mult mai bune. După ce se termina ciocolata, iară o luam de la capăt cu topirea a 1/2 tabletă + 1 pătrăţel.
Le-am aşezat în hârtii de minibrioşe cărora T. le-o tăiat jumătate din înălţime |
- Maria, cine împlineşte opt ani?!
- Ale, nu-s opturi, îs verighete, cinci ceasuri am bibilit cinşpe perechi de verighete!
După ce le-am
îmbrăcat în ciocolată le-am lăsat pe hârtie de copt la uscat şi le-am
adăugat verighetele din marşmaloasă.
Câteva pentru care nu am mai avut fondant le-am decorat cu ciocolată albă topită şi colorată cu verde.
Din păcate să folosesc marşmaloasa la decorare fu una dintre cele mai
proaste decizii, exact ca la brioşe. Ţinute în frigider, decoraţiunile nu doar
că s-au înmuiat şi decolarat, erau pictate cu argintiu şi auriu, ci multe
dintre ele s-au topit integral.
Îmi trebeau de la piaţă frunze de mentă
proaspătă pentru poze. Cumpărasem vineri, dar nerăbdarea de a ajunge la T. cât mai repede c-o surpriză
năstruşnică, fu mai puternică decât şedinţa foto pentru blog.
Doamna de la care le cumpăr este o învăţătoare ieşită la pensie, în mintea
mea e o bunică ce trăieşte-n ii de poveste. La ea găsesc zmeură, siropuri, petale de
trandafir şi cele mai frumoase flori – vezi splendidul buchet pentru Ana.
Buchetul Anei |
Vineri văzusem nişte flori nemuritoare minunate “Douăzeci şi unu de lei! / Sunt prea scumpe pentru mine !”.
Luni, după muncă, am trecut în viteză pe lângă taraba ei, aveam
doar doi lei, am văzut că nu-i mentă, am privit iară cu regret florile cele
scumpe şi nu m-am oprit. M-am dus la
autobuz şi m-am răzgândit. “Şi florile
cele mov erau frumoase, ia să cumpăr de doi lei !”.
Când mă apropii de tarabă, o domniţă privea buchetul cel nemuritor şi
scump.
-
Dară nu-i de vânzare, e pentru
domnişoara ! zice bunica
şi arată spre mine.
- Nu-i pentru mine, n-am bani pentru el nici
azi şi mă bucur de-l vindeţi că nu-l mai văd zilnic cu inimă grea !
Nemuritoarele pleacă şi cer şi eu de doi lei
movulii toate nuanţele să fie !
-
Vi le dăruiesc pe toate şi insist ca de astă dată să nu mă mai
refuzaţi cum bine ştiţi să faceţi !
Când îmi
trebe trandafiri rozulii pentru poze doamna insistă să-mi dea şi galbeni, când
îmi trebe pentru tort coacăze roşii îmi dăruieşte negre, când vreau doar un
mănunchi de flori de câmp pentru buchetul miresei, îmi dă un braţ de crini şi
eu refuz şi galbeni şi negre şi mirositori desigur. Accept movuliile şi amuş
împachetez bomboanele să i le dărui
pentru zâmbetul născut într-o luni, după muncă.
Colecţia bountyană arhivată:
- făr de zahăr partea 1- ianuarie 2015
- un fel de variantă originală - 2014
Mie nu mise pare nici o varianta ratata, dimpotriva ♥♥♥
RăspundețiȘtergereSi cine ziceai ca implineste 8 ani? :D
Păi, pentru 25 de bomboane am muncit cel puţin 10 ore, restu' pân la 40 şi acuş le am la frigider neterminate:)))
ȘtergereCe colecție de bomboane !
RăspundețiȘtergereNu te asociezi cu nimeni ?! Bomboanele arata bine
chiar dacă mesajul de pe unele, n-a fost înțeles ��. Ana
Să mă asociez ca să împart din pierderi, Ana?:))
RăspundețiȘtergere