-
Maria, vreau şi eu prăjitura asta de pe
zambetania, dar nu cu banane, cu zmeură ! Poţi?!
-
Pot, Ale!
Kinder Banana Nesquick - ACI în arhiva lui 2011 |
Nu mai puteam, eram epuizată după
o săptămână de nuntisme în care bifasem toate erorile de erau posibile. Taman
în momentu’ ăla mă trăznise să aplic teoreia lu’ Yes Man, pe care o am în cap
de fiecare dată când pe gură arunc nu-uri.
-
Ana, crezi c-o să reuşesc tortul înainte să mă
prăbuşesc?!
-
Maria, de nu faci pe deşteapta, sigur
reuşeşti!*
* Ana, care e o doamnă, o zis de fapt “dacă respecţi
reţeta”, cum io nu-s, îmi
permit şi varianta cu deşteapta pământului.
Şi pentru că tot eram făr de niciun gram de energie, am zis să mă complic
maxim spre relaxare.
-
Ale, pot să nu fac strat blat, strat cremă
şi tot aşa ?!
-
Maria, am încredere deplină în fanteziile
tale !
Am mari probleme să-mi transform propriile reţete pentru forme şi tăvi de
alte dimensiuni decât cele ale variantei dintâi. Deşi Ana îmi trimite scheme cu
teorii d’ alde "pierpătrat"
tot tre să mă treacă năduşelile pentru fiecare oare îmi ajunge pentru blaturi
/ oare îmi mai trebuie cremă.
Am făcut un tort de 1,3 kg în forma rotundă de 16 – ăsta se ceru şi unul de
500 grame, montat într-un vas de 12 cm –
ăsta ca să am habar ce gusturi am livrat. Deşi am lucrat cu proporţia 3:1 tort mare în raport cu cel mic, secţiunile au ieşit foarte diferite, cred că-i mult mai reuşit cel mare.
1. Pentru foile de Kinder - două - pentru gusturile mele au fost mult prea
subţiri, de le mai refac măresc cantităţile cu 50%.
Le-am pregătit exact din doza originală, am cântărit compoziţia, am
împărţit-o la 3, am copt două foi în tava rotunda de 16 şi una în
dreptunghiulara de 23x16 din care ulterior am decupat 2 rotunde de 12 cm pentru
tortul cel foarte mic.
Şi pentru că era musai să încep c-o trăznaie, am folosit în loc de esenţă
de rom, fiola de migdale. M-am
dumirit repede după miros, dar am vrut să verific ce gust are copt cu migdale. Şi
pentru că nu m-am lămurit din prima, am mai copt o foaie, pentru ca apoi să am
ce arunca. Refăcute cu rom, răcite le-am înfoliat şi ţinut o noapte la
frigider.
2. Crema cu zmeură – am turnat-o spre întărire în două vase mai mici decât cele în care am
asamblat torturile finale - pentru cel
de 16 cm l-am folosit pe cel de 12 cu 75% din crema totală de 450 grame, pentru
cel de 12 un vas de 10 cm cu restul de 25% cremă.
Ingrediente :
-
150
grame zmeură congelată
-
90 gr
zahăr
-
6
grame gelatină granule
-
260
ml frişcă lichidă
Am acoperit gelatina cu zeamă rece strecurată de
la zmeura decongelată şi am lăsat-o 10 minute la înmuiat.
Am pus pe foc, în cratiţa cu fund gros,
fructele cu zahărul. Teoretic nu trebe lăsate să fiarbă, ci doar pân se-nmoaie şi
se topeşte zahărul. Io nu ştiu cu ce m-am luat căci clocotea de zor când mi-am
amintit că o am pe foc.
Am pus în blender zmeura astfel pregătită şi am
pasat-o, apoi strecurat-o. Pentru că era încă foarte caldă nu am mai încălzit-o
şi am amestecat-o bine cu gelatina şi lăsat-o la răcit.
Am mixat frişca lichidă cu două linguri de
zahăr pudră şi apoi amestecat-o uşor cu piureul de fructe răcit.
Am turnat-o în vase acoperite cu folie pe care
le-am ţinut la frigider până a doua zi când le-am aşezat pe câte o foaie Kinder
în formele în care am făcut asamblarea.
-
Ale, s-o prins cineva că era cu zmeură?!
-
Da, Maria, că le-am zis dinainte!
Crema de nesquick - este tot cea de la prăjitura avută model – am cântărit-o – 400 grame - şi am folosit 75% pentru cel de 16 cm, 25%
pentru 12 cm. Am turnat-o peste crema de zmeură. La cel mic a ajuns cât să o
acopere, la cel mare nu, drept pentru care am completat-o cu ciocolata albă.
-
Ale, s-o prins cineva că era cu nesquick?!
-
Nu, Maria, că nu le-am zis!
Crema 1 cu ciocolată albă
- 50 ml frişcă lichidă
-
125 grame ciocolată alba
-
150 ml de frişcă lichidă bătută
- 5 grame gelatină
Am acoperit
gelatina cu apă şi am lăsat-o la înmuiat.
Am topit pe baie de
aburi ciocolata cu frişca lichidă – o folosesc pe cea de la Lidl când nu am Dorna. Am lăsat-o pe aburi cât o început să se
topească pe margini, apoi 5 minute pe
ochiul închis şi după am amestecat pân
la topirea integrala a ciocolatei. Am adăugat gelatina şi am aşteptat să se
răcească. Răcită am amestecat-o cu frişca bătută şi iară 75% + 25% peste cele
două creme cu nesquick. Am acoperit-o cu cea de a doua foaie Kinder. După 5 ore
de stat la rece am răsturnat torturile din forme astfel încât partea de sus am aşezat-o
pe platouri.
Crema de ciocolată cu lapte pentru îmbrăcat torturile - am pregătit-o
simultan cu cele de ciocolată albă -
pentru trandafiri şi cea pentru umplut tortul - căci trebuie să stea la
frigider câteva ore.
Aici am mai făcut iar
o încurcătură – din neatenţie am adăugat
2 pătrăţele de ciocolată cu mentă – ceea ce mi-a dominat fireşte toate
celelalte arome.
- 150 grame
ciocolată cu lapte
- 120 ml frişcă
lichidă
Am topit ciocolata
cu frişca pe aburi şi le-am lăsat după omogenizare şi răcire 6 ceasuri în
frigider. Apoi, le-am mixat spumă şi 75% am folosit pentru îmbrăcat tortul mai
mare. Restul, pentru cel mic.
12 centimetri - 500 de grame |
Glazura – modelul de
îmbrăcare şi decorare sunt de aci – eu sunt departe de reuşita fetelor, dar voi
mai repeta.
-
100 ciocolată cu lapte
-
50 ml frişcă lichidă
-
25 gr unt
Puse
pe baie de aburi şi ţinute pân la punctul de fierbere. Mi-o fost teamă să torn
glazura caldă şi nu o curs cum ar fi trebuit.
Crema 2 cu ciocolată albă pentru trandafiri
- 200 grame ciocolată albă
- 140 ml frişcă
lichidă
- colorant natural
roşu zmeură
Exact ca la crema
pentru îmbrăcat tortul. După mixare 60% din cremă am încercat s-o colorez. Am
scăpat sticluţa din mână şi am reuşit să colorez perfect faţa de masă, pernele
de la scaune şi gresia. Cu trandafirii nu prea am avut acelaşi succes. Sunt
obişnuită cu gelul Wilton unde un vârf
de scobitoare poate fi prea mult, aici am folosit vro juma de linguriţă şi nu
s-o colorat.
Ştiu că am scris
mult şi pare complicat neavând decât poze tremurate de la pregătire (ce nu le-am putut publica),
dar nu e deloc greu şi e unul dintre cele mai gustoase torturi zambetane, era
musai să nu pierd reţeta.
Revin vineri cu
trufele de la nuntă.
Deci sectiunea asta este foarte frumoasa ♥♥♥ Eu tot nu m-am lamurit cu ai reusit-o, dar poate ca daca recitesc mai cu atentie, imi dau seama :D
RăspundețiȘtergereNa, vezi ca nu ai parte doar de ratari? :D
Am facut 2 blaturi de 16 cm. Crema cu zmeura am pus-o intr-un inel de 12 cm si dupa ce s-o intarit pe unul dintre blaturi. In capul celei cu zmeura am turnat-o pe cea cu nesquick, care fireste ca s-o dus pe lateralele care erau goale. Peste asta am pus-o pe cea alba, care iara o umplut jumatatile goale ale lateralelor si pe cea cu zmeura. Am asezat ultima foaie de Kinder si dupa o noapte l-am rasturnat asa incat ordinea in sectiune sa fie inversa asamblarii. Nu-i greu, dar far de poze pare complicat stiu.
ȘtergereȘi tortul și secțiunile sunt foarte frumoase. E aceeași Marie cu altă pălărie ?!
RăspundețiȘtergereObserv că lucrezi foarte bine în condiții de stres. Ana
O fost delicios chiar dacă la secţiune mai pot îmbunătăţi:) Ai dreptate cu stresul în senul de contratimp. De exemplu, lucrez de luni la tortul pentru Cutia misterelor, doar mâine, vineri, să-l am gata:)))
Ștergere