▼
vineri, 30 decembrie 2011
luni, 19 decembrie 2011
duminică, 11 decembrie 2011
Turte cu dovleac
Ziceam la grisine că un sfert din aluat l-am folosit pentru copt turte, aste turte!
De vro zece ori tot am scris despre aluatul cu borş, o fac şi a unşpea oară, adică:
- borş
- cantitate dublă de ulei/margarină/unt sau o cominaţie de-a lor
- drojdie proaspătă
- făină cât aluatul rezultat să nu rămână lipit de degete frământăcioase
- plus în cazul acesta piure de dovleac copt/ călit/ crud
Pentru vro 15 turte decupate cu paharul eu am folosit un sfert din aluatul obţinut din 100 ml borş+200 gr margarină topită. Le-am copt în teflonata făr de ulei, acolo unde le şi reîncălzesc de mai rămân pentru următoarea zi.
Zilele trecute cu mare uimire am privit cântarul ce-mi arăta vro 5 kile-n plus, păi sunt la post, dulciuri mănânc rar, de gătit tot aşa, care-o fi cauza?! TURTELE! Cel puţin de 3 ori pe săptămână am pregătit turte, jumătate dintre ele mâncate calde!
O să-mi cumpăr o moară de făină!
Mi-s linişte, altfel cu toate turtele din lume n-aş adăuga un gram!
Iubesc plăcintarul auriu, mi-i dragă casa-n care miroase a turte coapte în miez de noapte! Aştept troienele cu zăpadă să le întâmpin cu dovleac copt şi scorţişoară!
În programul viitor, tortul vidanjă!
De vro zece ori tot am scris despre aluatul cu borş, o fac şi a unşpea oară, adică:
- borş
- cantitate dublă de ulei/margarină/unt sau o cominaţie de-a lor
- drojdie proaspătă
- făină cât aluatul rezultat să nu rămână lipit de degete frământăcioase
- plus în cazul acesta piure de dovleac copt/ călit/ crud
Pentru vro 15 turte decupate cu paharul eu am folosit un sfert din aluatul obţinut din 100 ml borş+200 gr margarină topită. Le-am copt în teflonata făr de ulei, acolo unde le şi reîncălzesc de mai rămân pentru următoarea zi.
Zilele trecute cu mare uimire am privit cântarul ce-mi arăta vro 5 kile-n plus, păi sunt la post, dulciuri mănânc rar, de gătit tot aşa, care-o fi cauza?! TURTELE! Cel puţin de 3 ori pe săptămână am pregătit turte, jumătate dintre ele mâncate calde!
O să-mi cumpăr o moară de făină!
Mi-s linişte, altfel cu toate turtele din lume n-aş adăuga un gram!
Iubesc plăcintarul auriu, mi-i dragă casa-n care miroase a turte coapte în miez de noapte! Aştept troienele cu zăpadă să le întâmpin cu dovleac copt şi scorţişoară!
În programul viitor, tortul vidanjă!
vineri, 9 decembrie 2011
Grisine
Când am pregătit coşuleţele pentru salata de linte cu avocado le-am uitat în cuptor până a doua zi. S-au uscat foarte tare şi gându-mi fu de grisine.
Amu executat gând pofticios!
Aluatul este cel cu borş al fursecurilor fragede de post, am pierdut şirul reţetelor în care l-am abuzat!
Şi-n postarea următoare va fi tot domnia sa în rolul principal.
Deci, regula este borş, canitate dublă de ulei faţă de cea de borş, drojdie, făină cât cuprinde. În post am tot înlocuit uleiul cu margarină topită.
Din 100 ml borş + 200 gr margarină şi vro juma de kil de făină am avut 40 de grisine de +20 cm şi vro 10 turte de care ziceam că-s în programul viitor.
Am împărţit aluatul în patru:
- 2 sferturi le-am amestecat cu piure de dovleac copt, jumătate din astea pentru turtele tot amintite şi cealaltă jumătate pentru grisine cu chimen
- un al treilea sfert l-am combinat cu mac
- ultimul cu susan
- coapte câteva minute în cuptorul bine încins anterior cât să li se aurească fundul:)
- s-au cam încovoiat la copt, D. zice că din motiv că fură prea lungi,mă îndoiesc,dar voi încerca şi scurte
- cele cu mac avură mare trecere, adică alea de nu-mi plac mie!
Le-am copt pe rând şi după ce le-am terminat le-am împreunat şi lăsat în cuptorul cald peste noapte.
Spor la trebi ronţăicioase!
joi, 8 decembrie 2011
Turte
În una dintre dimineţile trecute am fost omenită cu turte d'astea calde. Cireaşa de pe ele fu mierea de albine, bogdaproste pentru masă!
Pentru doişpe turte, aşa cât podul palmei, fu nevoie de :
Chiar îs aproape de turtele bunicii de pe plită la foc cu viţă uscată. Le-o lipsit laptele bătut nesmântânit ce-l aveam direct din oalele de lut şi bunica-n pestelci făinoase şi obraji rumeni. Şi mirosul, şi căldura, şi hărmălaia, mă opresc de născut doruri, gata!
Pentru doişpe turte, aşa cât podul palmei, fu nevoie de :
* 500 gr făină, la mine de 480
* 250 ml apă călduţă
* 25 gr drojdie proaspătă
* o lingură margarină topită
* sare
Doamna ce-mi dădu lecţii zise că şi de face dintr-un kil juma de făină, tot atâta drojdie foloseşte. De-s de frupt adaugă smântână la frământat. De aluatul este foarte lipicios, el frământându-se mai moale, foloseşte puţin ulei. Eu l-am frământat cu făină pân nu s-o mai lipit. Fură pufoase, dar nu chiar ca ale doamnei din poveste. Un alt secret zise că-i ţinutul la crescut un sfert de ceas şi după ce se formează bucăţile ce vor fi coapte şi înţeparea acestora din loc în loc cu furculiţa.
Apoi, coapte fie pe o tavă mai groasă, fie într-o tigaie, eu în teflonata făr de ulei. Nu arse ca la mine, ci doar coapte!Chiar îs aproape de turtele bunicii de pe plită la foc cu viţă uscată. Le-o lipsit laptele bătut nesmântânit ce-l aveam direct din oalele de lut şi bunica-n pestelci făinoase şi obraji rumeni. Şi mirosul, şi căldura, şi hărmălaia, mă opresc de născut doruri, gata!
Îs bune, s-o priceput, da?!
luni, 5 decembrie 2011
Salată de linte cu avocado
Pentru că n-am fost atentă la ce cantităţi am folosit, doar voi enumera ingredientele:
- linte fiartă- să fi fost vro cană
- avocado făr de coajă- o bucată
- miez de nucă-
- susan
- ceapă călită - una
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
Toate astea le-am blendurit şi gata salata mi-nu-na-tă!
Am încercat o variantă de coşuleţe cu mac, făr să mă gândesc la publicare, dar au ieşit foarte bune, deci le voi repeta şi posta curând.
În restul de avocado
În champinioane crude
Cam astea sunt variantele cu care m-am jucat în post, au mai fost şi nişte turtiţe cu seminţe, dar revin când or fi şi poze cu ele.
Aduce foarte mult cu salata de vinete coapte, dar e mult mai blândă:)