➤ Dacă-n toate vinerile de ianuarie am publicat rețete de tort, pentru februarie-mi doresc să defilez cu fursecuri.
Pentru că-n curând fugim de acasă pentru trei zile, am ales cea mai simplă dintre rețetele restante. Am pregătit aceste fursecuri prima dată pentru Crăciun, la repezeală căci nu fu vreme de complicații. Apoi le-am repetat pentru 15 ianuarie și cele 40 de zile de când C. o murit.
Am pornit de la rețeta fursecurilor marocane Ghoriba, ACEASTA. Am sucit-o spre noua mea veche obsesie: perechea cocos - lămâie.
Ingrediente pentru 50 de fursecuri (750 grame):
- 50 grame unt
- 45 grame ulei
- 2 ouă
- 150 grame zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 300 grame făină
- 100 grame fulgi de cocos
- coajă de lămâie
- 5 grame praf de copt
- un praf de sare
- 25 grame zahăr pudră cu aromă de citrice pentru tăvălit fursecurile înainte de coacere
1. Am topit untul împreună cu uleiul. Le-am lăsat la răcit.
2. Am mixat la viteză mare ouăle cu zahărul, 5 minute până și-au triplat volumul.
3. Am încorporat și uleiul cu untul.
4. Am cernut făina împreună cu praful de copt, am pus și coaja de lămâie, fulgii de cocos. Am folosit mixerul pentru omogenizare.
5. Am obținut un aluat moale, lipicios pe care l-am înfoliat și l-am lăsat un ceas la frigider.
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius și am tapetat tava cu hârtie de copt.
6. Am împărțit aluatul în bucăți de 15 grame, pe care apoi le-am rotunjit.
7. Le-am tăvălit pe jumătate prin zahăr pudră. Se pot acoperi integral cu zahăr ca-n rețeta originală. La mine se cam arde zahărul de dedesubt și nici nu-mi plac foarte dulci.
7. Am așezat fursecurile în tava de copt. Deși se lățesc la copt, nu este nevoie de distanțe mari între ele.
8. 12 - 13 minute am copt fursecurile, la 180 de grade Celsius, cât să înceapă să li se rumenească marginile. Este nevoie de atenție, un timp mai mare le usucă.
9. Le-am lăsat la răcit în tavă.
10. Le-am păstrat în cutii cu capac. Chiar dacă își mai pierd din prospețime, după o săptămână încă sunt foarte aromate și moi.
Sunt delicioase! Unt, cocos, lămâie, sfânta treime-i gata!
ALTE MENȚIUNI
- Am folosit unt 65% grăsime.
- Am scăzut față de rețeta originală zahărul de la 200 de grame la 150. Pentru fursecuri dulci se respectă cantitatea inițială.
- Prima tavă am lăsat-o în cuptor până s-au rumenit fursecurile, vreo 20 minute. S-au uscat și au avut o textură foarte diferită de cea a fursecurilor coapte 13 minute.
- Am căpătat făină de cocos, dar fursecurile testate într-o variantă de cum m-o dus minte n-au fost comestibile.
- Celelalte 40 rețete de fursecuri sunt adunate în arhivă AICI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu