vineri, 12 iulie 2019

CHEC PUFOS CU RAHAT


Încă de pe când Costin Bărbutz era internul lui Adi Hădean, 2015 or 2016, îmi doresc să testez checul cu rahat. Cum la mine-n bucătărie s-o instalat un veșnic post financiar (gătesc doar cu ingredientele ce le găsesc prin casă), mai ales pentru dulciuri este valabilă interdicția, am căutat o variantă mai simplă de chec, făr de unt, lapte și tot ce nu am pe stoc. Am găsit-o pe blogul Laurei Adamache, ACI,  și-s încântată. Aveam rețeta perfectă de cozonac, acum am și rețeta perfectă de chec, să înceapă abuzul dară!



INGREDIENTE
  • 7 ouă
  • 200 grame zahăr
  • 200 grame făină
  • 135 grame ulei
  • un praf de sare
  • un praf de vanilină
  • 150 grame rahat tăiat cubulețe și tăvălit prin făină

PREPARARE
  • Se începe cu aprinderea cuptorului la 180 de grade Celsius.
  • Am separat cu atenție albușurile de gălbenușuri.
  • Într-un bol, cel al mixerului, am bătut spumă albușurile cu sarea.
  • Am adăugat în 3 tranșe zahărul și am continuat baterea până la obținerea unei bezele lucioase, ferme.

  • Într-un alt bol, am mixat gălbenușurile cu uleiul adăugat câte puțin. 
  • Peste albușurile spumă am turnat gălbenușurile amestecate cu uleiul. 
  • Le-am încorporat cu telul, prin mișcări ușoare, de sus în jos. 
  • În compoziția omogenă a ouălor am cernut făina cu vanilina și am amestecat ușor (ca la gălbenușuri). 
  • La final, am adăugat rahatul înfăinat și cernut de surplusul de făină, pe care asemeni celorlalte ingrediente l-am încorporat în compoziție prin mișcări lejere, scurte, de sus în jos.




  • Am turnat și nivelat compoziția în tava de chec acoperită cu hârtie de copt. (Pentru că am avut multă compoziție, am copt și 8 brioșe mici pe lângă chec)


    • Am copt checul 30 de minute,  până s-a copt uniform și a trecut testul scobitorii curate. 

    • L-am lăsat în tavă 10 minute să se răcorească, apoi l-am scos din formă și l-am pudrat cu zahăr.  Laura l-a pudrat pe toate părțile, eu doar deasupra. 


    ALTE MENȚIUNI
    • Laura a menționat la ingrediente 6 ouă mari, eu am folosit 7 medii.
    • Este checul pe care mi-l amintesc din copilărie: pufos, ușor înecăcios, moderat de dulce. 
    • Eu am adăugat odată cu făina și  1 gram de turmeric, îmi place foarte mult să fie exagerat de galben. Ăsta nu fu. 
    • Deși am publicat deja varianta cu cacao, AICI, întâi am testat checul original, cel de azi. Pentru checul negru am folosit, ca-n laborator, 4 grame de cacao la un ou și cantitatea de cacao (30 grame) am scăzut-o din cea de făină (170 grame). 
    • Sigur că este o rețetă pornită de la varianta atât de cunoscută a pandișpanului: 1 ou, o lingură de zahăr, una de făină și o alta de ulei. Doar că-i desăvârșită prin gramaje ajustate, exacte. De-aș avea și la ouă gramele, chiar n-aș mai avea emoții cu de alde oare data asta, când este atât de important,  îmi iese?!
    • Pentru că nu are praf de copt (și-i firesc) e nevoie de mare atenție la bătut albușurile și apoi la înglobat toate celelalte. Albușurile cu sarea se bat bine spumă și apoi se adaugă zahărul și se continuă mixarea până când nu se mai simt granule de zahăr și bezeaua formată este albă, lucioasă și de se-ntoarce bolul, nu cade. 
    • Dacă se lasă după coacere, e semn că nu a fost copt suficient. Al meu s-a lăsat puțin,  foarte puțin, deși scobitoarea a ieșit curată la probă. 
    • Deși din aceleași cantități (înlocuită o parte din făină cu cacao) am obținut un singur chec, aici am bătut mai bine ouăle căci am avut compoziție și pentru câteva brioșe mici. 
    • Cum povesteam, am copt un chec și 8 brioșe. Eram îngrozită de posibilitatea că voi ciopârți tot checul căutând secțiuni cu bucăți de rahat. Am tăiat primele 3 felii, toate au fost bogate. Și asemeni lor au fost toate celelalte. Nu știu dacă în 8 brioșe am găsit 5 cuburi de rahat laolaltă. Semn că am înglobat foarte bine rahatul, mai ales în compoziția de la fundul bolului! M-am lungit atât doar pentru  a spune că voi mări cantitatea de rahat la refacere. 
    • Acum e publicată și a doua variantă, a treia e în plan curând, deci voi tot reveni. 



    4 comentarii:

    1. Citind ingredientele chiar ma gandeam : "Asta este blatul meu de tort!" :D
      Tata facea un chec cand eram noi mici, acum nu-si mai aduce aminte de el. Batea ouale intregi si apoi turna ulei peste ele continuand mixarea. Ai facut ceva de genul asta?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Sunt multe checuri ce încep cu ouăle întregi, inclusiv rețeta ta cu iaurt. Doar făină și ulei n-am încercat însă. La fel de pufos nu văz cum ar putea ieși, dar de-s ouăle spumate corect, șă-și tripleze volumul, ar trebui să fie în regulă. Poate încerc eu zilele astea:)

        Ștergere
      2. Teoretic nu as strica multe ingrediente, doar ca ma tine in loc cantitatea necunoscuta de ulei ce trebuie adaugata peste ouale spumate. La 5 oua sa zicem, o cana de ulei (aprox 300 ml) o fi mult?

        Ștergere
      3. În laborator la blatul pandișpan aveam 10 grame de ulei la un ou. 300 ulei e enorm doar pentru făină și zahăr, poate jumătate sau puțin sub.

        Ștergere