Oi, după cinci ani de blog am ajuns la „performanţa” să public o singură reţetă pe lună, frumos îmi şade! De nu erau provocările, isprava ar fi fost şi mai mare, fix zero postări arhivate la aprilie 2015!
La Cerasela - aici - regulamentul |
Când Gina o publicat lista misterioaselor de aprilie: carne, organe, ceapă, usturoi, ciuperci, vin
şi ingredientul vedetă oul, m-am
gândit că va fi simplu să testez n variante pentru Paşti. Drept e că am copt
nişte ouă de prepeliţă în champignoane – în genul ăstora deja publicate, dar
habar n-am avut că am dezlegări la ciuperci, în capul meu era setat
doar oul., restu’, carne de care io nu mă ating pe zambetania.
De n-aş fi avut trecută
deja prin minte trăznaia nucilor aperitiv, tare mi-ar fi plăcut acuş să defilez
cu ele!
Primul gând fu să meşteresc choixuri cu ouă de
prepeliţă în interior. Din păcate o trebuit să le acopăr cu mult aluat, prin partea care era neacoperită după coacere ieşea oul şi am avut, pe cale de consecinţă, nişte gogoşi uriaşe în care oul fu liber
să danseze după pohte.
Cum nu mi-o trecut prin minte cu ce să le umplu şi să respect lista, era exclus să
folosesc un kil de maioneză, am făcut cremă de brânză cu mărar şi ceapă
verde şi le-am consumat festiv, de-aş mai fi avut somon....
Chiar sunt minunate!
Apoi, am copt bulete în forma pentru bomboane pe băţ din
compoziţia checului aperitiv. La câteva am adăugat câte un ou de prepeliţă fiert. Arătau diferit de toate celelalte variante în care am tot testat reţeta asta, aci
pe blog, dar nu erau ce-mi doream.
Aşa că am mers pe varianta lu’ G. Io-i
ziceam cum aş încerca să fac un ou dulce cu cremă galbenă şi blat alb în coajă
de pdz când ea, setată pe buletele mele, o avut gândul minigugulufilor.
Pentru că am umplut prea tare formele, o trebuit să retez părţile crescute bombat pentru ca gugulufii pitici să poată şedea |
Pentru 10
minigugulufi am folosit:
-
4 ouă
-
80 gr făină
-
4 linguri de ulei
-
câteva fire de mărar şi pătrunjel
– am pus câte 4 ca să nu uit până scriu reţeta
-
4 ciuperci champignion
-
4 fire de ceapă verde
-
un căţel de usturoi
-
câte un praf de sare, turmeric şi
piper
De n-ar fi fost
interdicţiile provocării aş mai fi poftit în compoziţie: fâşii de spanac, ardei roşu, legume mexicane or măsline. La fel cum aş fi utilizat praf de copt de n-ar fi fost Gina
destinatara îmbrăţişării virtuale. Cum ea propovăduieşte “credinţa ouălor bine
bătute cu efect garantat de creştere în înălţime” n-am îndrăznit. Glumesc, desigur ! Dar
adevărul adevărat este că tot citind asta la ea chiar nu l-am mai folosit nici
la chec, nici la blat.
Am separat
albuşurile de gălbenuşuri. Tot Gina recomandă pentru intensificarea culorii
amestecarea sării cu gălbenuşurile, io asta nu poci face, făr de zahăr or sare
nu-s în stare să obţin spumă tare din albuşuri. De aia folosesc turmeric când
n-am ouă de ţară.
Deci, albuşurile
mixate spumă tare cu sarea.
Gălbenuşurile
amestecate cu piperul, turmericul şi uleiul.
Verdeaţa,
ciupercile şi ceapa tăiate mărunt.
Usturoiul l-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Peste spuma de
albuşuri tot cu mixerul am încorporat gălbenuşurile şi apoi cu spatula făina.
La final am adăugat legumele. Am umplut formele de guguluf şi le-am copt 25 de
minute în cuptorul preîncins la foc mic.
Aci la Crisa regulamentul |
Urmăresc de foarte
puţină vreme blogul Ginei - Poftă bună! posibil de vro jumate de an în
comparaţie cu cele ce amuş ating 7 ani. Ca om ce mă lovesc de nerăspunsuri la
multe dintre întrebările ce le las pe blogurile tortuloase, disponibilitatea ei
de a răspunde nedumeririlor cititorilor săi mi-a tras atenţia din prima clipă. Eu
neştiind să gătesc am încercat de la ea doar reţete de supe, ciorbe, mâncărici. Mă amuz să descopăr răspunsuri la orice “ia să văz cum face găluştele”/
„oare are despre aluatul cu untură”/ „ce secrete enumeră la plăcintă”. Chiar
reţetele pe care ştiu că nu le voi încerca niciodată le citesc cu mare plăcere
tocmai pentru toate sfaturile pe care le conţin, de exemplu cum se face o
afumătoare şi întregul serial al preparatelor de casă din carne e printre preferatele mele. Încă n-am testat niciun dulce, dar am salvate
şi cornuri şi torturi.
Pentru că pot doar
să-mi imaginez câtă muncă se ascunde în spatele fiecarei reţete publicate şi
cât timp presupune a răspunde fiecărui cititor nedumerit în parte, luna aceasta
episodul de Virtual hug, găzduit de Laura, îl dedic doamnei Gina Bradea.
Revin după vacanţa lu' unu maiu c-un tort minunat, şi dacă scriu minunat, scriu Ana şi dacă scriu Ana, abia aştept să povestesc!
Revin după vacanţa lu' unu maiu c-un tort minunat, şi dacă scriu minunat, scriu Ana şi dacă scriu Ana, abia aştept să povestesc!
D'aia nu-i rabdare si perseverenta pe pamant-cand te-ai nascut sa oprit toata la tine.De Inaltare voi face drobul asa si voi vopsi oua de prepelita.Bravo, ideea e minunata.
RăspundețiȘtergereSa-ti faci zile frumoase in minivacanta ! Ana
He, he, he, Ana, de-aş fi căpătat la naştere virtuţile astea de le zici, ce-aş mai fi învăţat de la oamenii lumină ce-mi sunt daţi să mă crească?:)
RăspundețiȘtergereAbia aştept să te citesc pe miercuri-joi când voi isprăvi a scrie povestea supraetajatului, n-are decât şaişpe centimetri pân la capătu ăl înăltos:))))