Ziceam la chifteluţele cu ton pentru concursul Cristinei că jumătate din compoziţie am păstrat-o pentru o ruladă cu cremă de brânză.
Reiau ingredientele pentru pasta cu ton:
- 2 conserve de ton în suc propriu
- o ceapă mică or 4 fire de ceapă verde
- 2 linguriţe de muştar, cu hrean am avut eu
- 2 linguri de smântână groasă or iaurt
- 100 gr unt moale
- mărar
- zeamă lămâie
- sare, piper -de asta vă e pofta
* Pentru crema de brânză:
- caş 100 gr
- caşcaval 50 gr
- iaurt 1 lingură
* Pentru tăvaleală ruladă:
- seminţe de mac
- mărar şi cozi de ceapă verde tocate mărunt
Pentru compoziţia cu ton:
- tonul scurs bine, foarte bine, se amestecă împreună cu untul moale, foarte moale (fie lăsat o vreme la temperatura camerei, fie dat pe răzătoare), muştarul, ceapa şi mărarul tocate mărunt, iaurtul şi zeama de lămâie;
- pasta asta se lasă peste noapte bine înfoliată la frigider, noapte în care de n-aş fi visat cât de frumos va fi cursul de modelaj jucării din pastă de zahăr, cu siguranţă aş fi visat premii la concursul culinar:)
- zic iară că eu am folosit doar jumătate pentru ruladă, dar cum crema de brânză fu prea multă, cred ca numa bine ajunge pentru două rulade din întreaga cantitate de ton.
Pentru crema de brânză:
- caşul şi caşcavalul trecute prin răzătoarea se împreunează cu iaurtul;
- se adaugă condimente or alte cele după gust, io gust d'ăsta n-am!
- se face înainte de pregătirea ruladei
A doua zi, pe coală de celofan or de folie alimentară/ hârtie de copt se montează rulada:
- pasta de ton
- crema de brânză peste ton
- mărar tocat presărat peste brânze
Se ruleaza strâns, se dă vro 5 ceasuri la frigider, de-i graba mare 50-60 de minute la congelator şi gata!
Eu am ales să tăvălesc fiecare felie de ruladă separat fie prin mac, fie prin mărar şi cozi de ceapă tocate şi nu întrega compoziţie la începutul montării ruladei.
Mi-ar fi plăcut să mă dumiresc mai repede că pasta de brânză este multă, s-ar fi evidenţiat mult mai clar fiecare strat în parte pe rulada finală.
▼
duminică, 28 octombrie 2012
sâmbătă, 27 octombrie 2012
Chifteluţe cu ton
Cristina are concurs. Nu, nu cu reţete de pe blogul ei deja încercate, ce fain ar fi fost, ce defilam eu cu ciorba falsă de burtă, truffele or Kinderu':))
Pentru o primă reţetă am ales chifteluţele din ton.
De planetele rămân în şir indian cât să-mi reuşească darurile de Sf Mihail şi cursul de modelaj, pân' la începutul postului m-am programat cu vro 5 reţete de la ea, acestea erau pe lista cu "musai de încercat" şi pe care de nu le testez pentru concurs mai trec vro 5 ani pân să le vină rându'.
Ingrediente
* Pentru pasta de ton:
- 2 conserve de ton în ulei, în suc propriu fură ale mele
- o ceapă mică, 4 fire de ceapă verde am folosit eu - amu văd că printre ingredientele ei nu este ceapa mică, nu ştiu din ce altă reţetă am luat-o, probabil de la flanul cu ton:))
- 2 linguriţe de muştar, cu hrean al meu
- 2 linguri de smântână groasă, am avut doar iaurt
- 100 gr unt moale
- mărar o linguriţă, eu într-un final tot gustînd şi adaugînd am ajuns la o mână de mărar tocat
- 2 linguriţe zeamă lămâie
- sare, piper - le-am sărit că le avea muştarul
* Pentru tăvalit chifteluţe:
- 50 gr de mac
- mărar şi cozi de ceapă verde
* Eu am folosit un morcov fiert tăiat rondele pentru interiorul chifteluţelor, asta cu riscul de a nu respecta principiul neprelucrării termice din reţeta originală. Mi-am dorit ouă de prepeliţă pentru asta, dar taman amu n-am găsit!
Ingineria
Eu am împărţit pasta de ton în două, jumătate pentru chifteluţe cu mac/mărar/cozi de ceapă şi restul pentru o ruladă cu cremă de brânză, pe care o voi posta în zilele ce vin.
Pentru compoziţia cu ton:
- tonul scurs bine, foarte bine, se amestecă împreună cu untul moale, foarte moale (fie lăsat o vreme la temperatura camerei, fie dat pe răzătoare), muştarul, ceapa şi mărarul tocate mărunt, iaurtul şi zeama de lămâie;
- pasta asta se lasă peste noapte bine înfoliată la frigider, noapte în care de n-aş fi visat cât de frumos va fi cursul de modelaj jucării din pastă de zahăr, cu siguranţă aş fi visat premii la concursul culinar:)
Pasta rezervată chifteluţelor am împărţit-o cu linguriţa în bucăţi, pentru 9 chifteluţe am tăiat rondele de morcov fiert şi le-am introdus în mijlocul gogoloaielor pe care le-am rotunjit între palmele umezite.
Le-am tăvălit prin mac.
După ce le-am pozat m-am gândit la cozi de ceapă verde şi mărar tocat, aşa că la jumătate am curăţat macul pentru o nouă tăvăleală verde:)
Se lasă la frigider 2 ceasuri or 15 minute la congelator.
De soarele e la post să însoţească şedinta foto e de bine, de nu, se eliberează cel de la întrerupătoare şi se imortalizează repede toate cele, asta desigur de există apucături pozoase, nu de alta dar deja pofticioşii leşină pe capete.
Pasta e bună pentru umplut legume, n-am în cap amu decât ardei, roşii, ciuperci, dovlecel, ultimele două pentru cei ce le iubesc crude sau chiar jumătăţi de lămâie scobită or de ouă fierte. Musai de testat!
Tre să-i găsesc un corespondent pentru zilele de post cu dezlegare la peşte, chiar e minunată reţeta!
Mulţumesc, Crisa!
Pentru o primă reţetă am ales chifteluţele din ton.
De planetele rămân în şir indian cât să-mi reuşească darurile de Sf Mihail şi cursul de modelaj, pân' la începutul postului m-am programat cu vro 5 reţete de la ea, acestea erau pe lista cu "musai de încercat" şi pe care de nu le testez pentru concurs mai trec vro 5 ani pân să le vină rându'.
Ingrediente
* Pentru pasta de ton:
- 2 conserve de ton în ulei, în suc propriu fură ale mele
- o ceapă mică, 4 fire de ceapă verde am folosit eu - amu văd că printre ingredientele ei nu este ceapa mică, nu ştiu din ce altă reţetă am luat-o, probabil de la flanul cu ton:))
- 2 linguriţe de muştar, cu hrean al meu
- 2 linguri de smântână groasă, am avut doar iaurt
- 100 gr unt moale
- mărar o linguriţă, eu într-un final tot gustînd şi adaugînd am ajuns la o mână de mărar tocat
- 2 linguriţe zeamă lămâie
- sare, piper - le-am sărit că le avea muştarul
* Pentru tăvalit chifteluţe:
- 50 gr de mac
- mărar şi cozi de ceapă verde
* Eu am folosit un morcov fiert tăiat rondele pentru interiorul chifteluţelor, asta cu riscul de a nu respecta principiul neprelucrării termice din reţeta originală. Mi-am dorit ouă de prepeliţă pentru asta, dar taman amu n-am găsit!
Ingineria
Eu am împărţit pasta de ton în două, jumătate pentru chifteluţe cu mac/mărar/cozi de ceapă şi restul pentru o ruladă cu cremă de brânză, pe care o voi posta în zilele ce vin.
Pentru compoziţia cu ton:
- tonul scurs bine, foarte bine, se amestecă împreună cu untul moale, foarte moale (fie lăsat o vreme la temperatura camerei, fie dat pe răzătoare), muştarul, ceapa şi mărarul tocate mărunt, iaurtul şi zeama de lămâie;
- pasta asta se lasă peste noapte bine înfoliată la frigider, noapte în care de n-aş fi visat cât de frumos va fi cursul de modelaj jucării din pastă de zahăr, cu siguranţă aş fi visat premii la concursul culinar:)
Le-am tăvălit prin mac.
Se lasă la frigider 2 ceasuri or 15 minute la congelator.
De soarele e la post să însoţească şedinta foto e de bine, de nu, se eliberează cel de la întrerupătoare şi se imortalizează repede toate cele, asta desigur de există apucături pozoase, nu de alta dar deja pofticioşii leşină pe capete.
Pasta e bună pentru umplut legume, n-am în cap amu decât ardei, roşii, ciuperci, dovlecel, ultimele două pentru cei ce le iubesc crude sau chiar jumătăţi de lămâie scobită or de ouă fierte. Musai de testat!
Tre să-i găsesc un corespondent pentru zilele de post cu dezlegare la peşte, chiar e minunată reţeta!
Mulţumesc, Crisa!
marți, 16 octombrie 2012
Prăjitură cu mac şi cartofi
Ingrediente:
Pentru blat/foaie:
* 250 gr făină
* 5 ouă
* 200 gr unt moale
* 100 gr mac
* 150 + 50 gr zahăr pudră
* esenţă de vanile/ vanilină
* ½ plic praf de copt
Pentru umplutură:
* 300 gr dulceaţă/gem, eu am avut dulceaţă de vişine, bună ar fi fost din capşuni
Pentru decor:
* ciocolată albă or zahăr pudră
Preparare:
1.Untul cu 150 gr zahăr se mixează spumă, se adaugă treptat gălbenuşurile
2.Albuşurile cu restul de 50 gr zahăr se bat spumă tare
3.Peste gălbenuşuri se încorporează albuşurile, apoi se adaugă cartofii, macul, făina + praful de copt şi se amestecă uşor. Eu le-am mixat la viteză mică.
4.În tava mare de aragaz tapetată cu hârtie de copt am turnat aluatul.
5.În cuptorul preîncălzit am copt-o 50 de minute la foc mic. Mergea scoasă şi mai repede, după 40-45 minute
6.După răcire am tăiat blatul în două şi l-am umplut cu gem ¾ dintr-un borcan mic
7.Fie se pudrează cu zahăr, fie se topeşte ciocolată, fie făr de niciunele se lasă la însiropat.
8.O oră la frigider de este răbdare, de nu foaia caldă tăiată se lipeşte cu gemul şi după răcire e gata.
Mi-nu-na-tă drogăciune!
Reţeta aceasta surprinzătoare este din numarul pe aprilie al revistei Click!Poftă bună!.
Legumele în desert mă uimesc, checul cu sfeclă zilele trecute, prăjitura aceasta cu cartofi şi eu care credeam că nimic nu poate fi comparat cu deserturile din morcov.
Un merit în succesul acestei reţete îl are vanilina, mulţumesc M. pentru darul acesta!
miercuri, 10 octombrie 2012
luni, 8 octombrie 2012
Chec cu sfeclă şi ciocolată
Dorinţa mea cea mai mare, aşa cum ar şopti Bebi la trecerea peste orice groapă or gură de canal, este să ajung în Bucureşti la cursurile de modelaj ale doamnei Viorica Dinu. Păi, cum voi face eu asta, făr a risca să rămân cu a mea chirie neplătită?! Voi participa la concursurile culinare cu premii în bani!!!
Bun, amu că zisei la ce-mi trebe reţeta aceasta, s-o înşir:
* 300 gr sfeclă roşie coaptă şi dată prin răzătoarea mare
* 200 gr cacao amară topită la bain-marie
* 4 ouă
* 180 gr zahăr pudră
* 25 gr cacao
* 85 gr făină
* 2 linguri ulei
* 1 linguriţă cafea solubilă adăugată peste 50 ml cafea tare
* 1/2 linguriţă praf de copt
1. Se mixează cele 4 ouă cu zahărul, apoi se adaugă uleiul şi ciocolata topită, după ele se toarnă cafeaua, făina, cacao şi praful de copt. Eu pân aci tot cu mixerul le-am zăpăcit. La final, se pune sfecla, aci am folosit lingura de lemn, n-aş zice că a contat. De vreţi un chec fin, treceţi prin ochiurile mici sfecla. Am turnat amestecul în forma de chec acoperită cu hârtie de copt.
2. Am copt 45 de minute în cuptorul încins. L-am lăsat la răcit şi apoi gata cu dânsu.
G. mă întreba cu ce ar putea înlocui sfecla, că se coace greu. Primul gând nerostit a fost: "cu dovleac!", tot cu multe minute la coacere, dar ştiu eu de la prăjitura cu plăcintar şi cafea, cât de minunată e combinaţia.
Mi-ar plăcea cu vişine, s-ar schimba prea mult gustul, cu gutui iară îi de copt mult, nu mi-a rămas decât s-o conving cât de uşor se coace sfecla:
- sfecla curăţată de coajă şi spălată se taie în 4 şi fiecare bucată se înveleşte în hârtie de copt, asta pentru cei care se tem de moartea din folia de aluminiu
- cât se coace sfecla în hârtie, nu mai mult de 30 minute, cu grija de a o întoarce din când în când, topim ciocolata fie la bain-marie în cuptor, fie chiar direct pe unul dintre grătarele pe care se coace sfecla
- cântărim toate cele ce trebe să treacă şi prin asta
- spargem ouăle şi le lăsăm cu un praf de sare în vasul în care vor fi mixate să se împrietenească cu temperaturile din afara frigiderului
- pregătim tava în care vom coace checul cu hârtie
- au trecut cele 30 de minute, sfecla e coaptă, o lăsăm să se răcească, o trecem prin răzătoare şi începem mixarea.
După răcire o pudrăm fie cu zahăr, fie cu cacao şi-i gata de ....concurs!
Bun, amu că zisei la ce-mi trebe reţeta aceasta, s-o înşir:
* 300 gr sfeclă roşie coaptă şi dată prin răzătoarea mare
* 200 gr cacao amară topită la bain-marie
* 4 ouă
* 180 gr zahăr pudră
* 25 gr cacao
* 85 gr făină
* 2 linguri ulei
* 1 linguriţă cafea solubilă adăugată peste 50 ml cafea tare
* 1/2 linguriţă praf de copt
1. Se mixează cele 4 ouă cu zahărul, apoi se adaugă uleiul şi ciocolata topită, după ele se toarnă cafeaua, făina, cacao şi praful de copt. Eu pân aci tot cu mixerul le-am zăpăcit. La final, se pune sfecla, aci am folosit lingura de lemn, n-aş zice că a contat. De vreţi un chec fin, treceţi prin ochiurile mici sfecla. Am turnat amestecul în forma de chec acoperită cu hârtie de copt.
2. Am copt 45 de minute în cuptorul încins. L-am lăsat la răcit şi apoi gata cu dânsu.
G. mă întreba cu ce ar putea înlocui sfecla, că se coace greu. Primul gând nerostit a fost: "cu dovleac!", tot cu multe minute la coacere, dar ştiu eu de la prăjitura cu plăcintar şi cafea, cât de minunată e combinaţia.
Mi-ar plăcea cu vişine, s-ar schimba prea mult gustul, cu gutui iară îi de copt mult, nu mi-a rămas decât s-o conving cât de uşor se coace sfecla:
- sfecla curăţată de coajă şi spălată se taie în 4 şi fiecare bucată se înveleşte în hârtie de copt, asta pentru cei care se tem de moartea din folia de aluminiu
- cât se coace sfecla în hârtie, nu mai mult de 30 minute, cu grija de a o întoarce din când în când, topim ciocolata fie la bain-marie în cuptor, fie chiar direct pe unul dintre grătarele pe care se coace sfecla
- cântărim toate cele ce trebe să treacă şi prin asta
- spargem ouăle şi le lăsăm cu un praf de sare în vasul în care vor fi mixate să se împrietenească cu temperaturile din afara frigiderului
- pregătim tava în care vom coace checul cu hârtie
- au trecut cele 30 de minute, sfecla e coaptă, o lăsăm să se răcească, o trecem prin răzătoare şi începem mixarea.
După răcire o pudrăm fie cu zahăr, fie cu cacao şi-i gata de ....concurs!