Bun, amu că zisei la ce-mi trebe reţeta aceasta, s-o înşir:
* 300 gr sfeclă roşie coaptă şi dată prin răzătoarea mare
* 200 gr cacao amară topită la bain-marie
* 4 ouă
* 180 gr zahăr pudră
* 25 gr cacao
* 85 gr făină
* 2 linguri ulei
* 1 linguriţă cafea solubilă adăugată peste 50 ml cafea tare
* 1/2 linguriţă praf de copt
1. Se mixează cele 4 ouă cu zahărul, apoi se adaugă uleiul şi ciocolata topită, după ele se toarnă cafeaua, făina, cacao şi praful de copt. Eu pân aci tot cu mixerul le-am zăpăcit. La final, se pune sfecla, aci am folosit lingura de lemn, n-aş zice că a contat. De vreţi un chec fin, treceţi prin ochiurile mici sfecla. Am turnat amestecul în forma de chec acoperită cu hârtie de copt.
2. Am copt 45 de minute în cuptorul încins. L-am lăsat la răcit şi apoi gata cu dânsu.
G. mă întreba cu ce ar putea înlocui sfecla, că se coace greu. Primul gând nerostit a fost: "cu dovleac!", tot cu multe minute la coacere, dar ştiu eu de la prăjitura cu plăcintar şi cafea, cât de minunată e combinaţia.
Mi-ar plăcea cu vişine, s-ar schimba prea mult gustul, cu gutui iară îi de copt mult, nu mi-a rămas decât s-o conving cât de uşor se coace sfecla:
- sfecla curăţată de coajă şi spălată se taie în 4 şi fiecare bucată se înveleşte în hârtie de copt, asta pentru cei care se tem de moartea din folia de aluminiu
- cât se coace sfecla în hârtie, nu mai mult de 30 minute, cu grija de a o întoarce din când în când, topim ciocolata fie la bain-marie în cuptor, fie chiar direct pe unul dintre grătarele pe care se coace sfecla
- cântărim toate cele ce trebe să treacă şi prin asta
- spargem ouăle şi le lăsăm cu un praf de sare în vasul în care vor fi mixate să se împrietenească cu temperaturile din afara frigiderului
- pregătim tava în care vom coace checul cu hârtie
- au trecut cele 30 de minute, sfecla e coaptă, o lăsăm să se răcească, o trecem prin răzătoare şi începem mixarea.
După răcire o pudrăm fie cu zahăr, fie cu cacao şi-i gata de ....concurs!
N-am auzit niciodata de aceasta combinatie, dar iubesc si sfecla rosie si ciocolata. Cred c-o voi incerca chiar zilele astea.
RăspundețiȘtergereBine că mi-ai amintit să-l refac. O să-ți placă, este o combinație grozavă!
Ștergere