- În seria Ce dulcegării să mai improvizez cu ce am prin casă, astăzi, o ruladă minunată.
Fulgii de migdale și vișinele le cumpărasem în iarnă pentru a reproduce o prăjitură grozavă din laboratorul de cofetărie. Se numea Royal și conținea mai multe foi cu migdale și vișine umplute cu cremă de unt. La mine-n casă, sunt singura care mai mănâncă zahăr și să trudesc pentru o tavă de prăjituri doar pentru mine, n-aveam chef. Am pregătit, în mai puțin de un ceas, una dintre cele mai faine rulade de până acum. Aveam pasta de fistic achiziționată pentru ciocolată Dubai, dar și acolo e prea multă migală.
Ingrediente (1 kilogram de ruladă)
Pentru foaia de ruladă
- 5 ouă
- un praf de sare
- 125 grame zahăr
- esență de vanilie
- 125 grame făină
- 150 grame vișine congelate tăiate în patru fiecare
- 75 grame fulgi de migdale
Pentru cremă
- 125 grame pastă de fistic
- 250 grame cremă de unt cu bezea italiană - rețeta AICI în arhivă
- un praf de sare
- PREPARARE FOAIE DE RULADĂ (32 x 35 centimetri)
- Primul pas fu să aprind cuptorul la 180 de grade Celsius și să acopăr tava de copt cu hârtie cerată.
- Am separat albușurile de gălbenușuri.
- Am mixat albușurile la viteză mare cu sarea, iar imediat ce am obținut spumă, am adăugat zahărul. Am continuat să mixez până zahărul s-a dizolvat și am obținut o bezea fermă, albă și lucioasă.
- Cu o spatulă de silicon, am încorporat gălbenușurile prin mișcări lejere, de sus în jos.
- Am cernut făina și am încorporat-o în compoziția de ouă.
- La final, am adăugat vișinele amestecând foarte ușor cu spatula.
- În tava de copt am turnat compoziția și am întins-o uniform.
- Am presărat pe întreaga suprafață a ruladei fulgii de migdale. I-am presat foarte ușor pentru o mai bună aderență.
- Am copt foaia până când s-a rumenit. Teoria zice 15 minute la 180 de grade, cam în 20 a fost gata.
- Am răsturnat foaia rumenită pe o coală curată și am îndepărtat-o cu atenție hârtia pe care s-a copt.
- Am rulat foaia strâns.
- Cât s-a răcit am pregătit crema.
PREPARARE CREMĂ DE FISTIC- În crema de unt, aflată la temperatura camerei, am încorporat cu ajutorul mixerului pasta de fistic și am mixat până când crema s-a omogenizat și a devenit aerată.
UMPLERE RULADĂ- Am desfăcut cu grijă sulul cu foaia de ruladă răcită.
- Am întins un strat uniform de cremă pe întreaga suprafață a foii.
- Am rulat strâns.
- Am înfoliat rulada obținută și am dat-o la frigider.
- PORȚIONARE RULADĂ
- Cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată, trecută prin apă caldă, am tăiat rulada în felii.
- Feliile se lasă câteva minute la temperatura camerei înainte de servire.
- Rulada poate fi păstrată la congelator.
- Este un desert minunat, cu o aromă subtilă de fistic, bucăți de vișine și textura specială a fulgilor de migdale - o combinație delicioasă. Mult mai ochioasă de aveam ouă de țară și o pastă de fistic mai colorată, dar nu mă plâng – o voi reface curând.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu