marți, 8 aprilie 2025

RULADĂ CU VIȘINE ȘI CREMĂ DE FISTIC

  • În seria Ce dulcegării să mai improvizez cu ce am prin casă, astăzi,  o ruladă minunată

Fulgii de migdale și vișinele le cumpărasem în iarnă pentru a reproduce o prăjitură grozavă din laboratorul de cofetărie. Se numea Royal și conținea mai multe foi cu migdale și vișine umplute cu cremă de unt. La mine-n casă,  sunt singura care mai mănâncă zahăr și să trudesc pentru o tavă de prăjituri doar pentru mine, n-aveam chef. Am pregătit,  în mai puțin de un ceas,  una dintre cele mai faine rulade de până acum. Aveam pasta de fistic achiziționată pentru ciocolată Dubai, dar și acolo e prea multă migală.


Ingrediente (1 kilogram de ruladă)

Pentru foaia de ruladă

- 5 ouă

- un praf de sare

- 125 grame zahăr

- esență de vanilie

- 125 grame făină

- 150 grame vișine congelate tăiate în patru fiecare

- 75 grame fulgi de migdale

  

Pentru cremă

- 125 grame pastă de fistic

- 250 grame cremă de unt cu bezea italiană - rețeta AICI în arhivă

- un praf de sare


  • PREPARARE FOAIE DE RULADĂ (32 x 35 centimetri)
    • Primul pas fu să aprind cuptorul la 180 de grade Celsius și să acopăr tava de copt cu hârtie cerată. 
    • Am separat albușurile de gălbenușuri. 
    • Am mixat albușurile la viteză mare cu sarea, iar imediat ce am obținut spumă,  am adăugat zahărul.  Am continuat să mixez până zahărul s-a dizolvat și am obținut o bezea fermă, albă și lucioasă.
    • Cu o spatulă de silicon, am încorporat gălbenușurile prin mișcări lejere, de sus în jos.
    • Am cernut făina și am încorporat-o în compoziția de ouă. 
    • La final, am adăugat vișinele amestecând foarte ușor cu spatula. 
    • În tava de copt am turnat compoziția și am întins-o uniform.
    • Am presărat pe întreaga suprafață a ruladei fulgii de migdale. I-am presat foarte  ușor pentru o mai bună aderență.
    • Am copt foaia până când s-a rumenit. Teoria zice 15 minute la 180 de grade, cam în 20 a fost gata. 
    • Am răsturnat foaia rumenită pe o coală curată  și am îndepărtat-o cu atenție  hârtia pe care s-a copt.
    • Am rulat foaia strâns. 
    • Cât s-a răcit am pregătit crema. 


    PREPARARE CREMĂ DE FISTIC
    • În crema de unt, aflată la temperatura camerei,  am încorporat cu ajutorul mixerului pasta de fistic și am mixat până când crema s-a omogenizat și a devenit aerată. 
       
    UMPLERE RULADĂ
    • Am desfăcut cu grijă sulul cu foaia de ruladă răcită.
    • Am întins un strat uniform de cremă pe întreaga suprafață a foii.  
    • Am rulat strâns. 
    • Am înfoliat rulada obținută și am dat-o la frigider. 



  • PORȚIONARE RULADĂ
    • Cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată, trecută prin apă caldă, am tăiat rulada în felii.  
    • Feliile se lasă câteva minute la temperatura camerei înainte de servire.
    • Rulada poate fi păstrată la congelator. 
    • Este un desert minunat, cu o aromă subtilă de fistic, bucăți de vișine și textura specială a fulgilor de migdale -  o combinație delicioasă. Mult mai ochioasă de aveam ouă de țară  și o pastă de fistic mai colorată, dar nu mă plâng –  o voi reface curând.

 ➤ Eticheta care adună celelalte variante de ruladă publicate până acum, aproape 30, dulci sau sărate este ACEASTA.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu