Cât fu vara de lungă, nu m-am învrednicit să-mi testez mașina de înghețată, care zace nefolosită de vreo doi ani, de când o fost căpătată. Amuș că plouă de două săptămâni în toate zilele și c-am făcut primele focuri în sobe, nu mă mai opresc din experimentat înghețată.
Am început cu înghețata cu lapte și cacao, ASTA, apoi mai e una nepovestită cu fructe de pădure și acuș asta, care-o sărit direct pe locul 1 în topul meu. Nu-s mare fan înghețată, însă mi-o plăcut foarte mult ce-o ieșit. Posibil și pentru că nuca de cocos în dulcegării e unul dintre ingredientele mele preferate.
Aveam frișcă rămasă de la un tort, mai era o conservă cu lapte de cocos de multă vreme în debara, în toate magazinele nucile de cocos sunt până-n 3 lei, așa am ajuns la rețeta de astăzi. Schimbarea de plan o apărut când ceea ce îmi aminteam că e o conservă de cocos se dovedi a fi o conservă de lapte condensat. Pam!
Ingrediente pentru 500 grame înghețată:
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 200 grame lapte condensat
- o nucă de cocos
- pentru decorare fulgi de ciocolată albă, granule de alune și migdale
Preparare înghețată
- Am început cu pregătirea fulgilor de cocos. Pentru aceasta am avut o nucă de cocos din care am scos apa. Am băut-o făr de a o folosi la înghețată. Am înțepat cele trei puncte cu o șurubelniță și am scurs lichidul (apa de cocos) într-un pahar. Se poate folosi pentru pasul acesta un tirbușon. Deși unul dintre puncte nu era intact, apa și nuca de cocos au fost bune.
- Am înfășurat nuca într-un prosop și am lovit-o la mijloc cu un ciocan. După trei lovituri era crăpată median și am putut-o desface ușor în două.
- Am decupat cu un cuțit un triunghi din miezul de nucă, apoi l-am scos foarte ușor și pe restul.
- Am îndepărtat cu un cuțit coaja subțire (închisă la culoare) și miezul alb l-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mari. Am obținut astfel 100 grame fulgi proaspeți de cocos.
- Am bătut frișca rece cu mixerul până am obținut creste tari. Am amestecat-o cu laptele de cocos și apoi cu fulgii de cocos, folosind o spatulă.
- Am turnat compoziția în vasul mașinii de înghețată păstrat anterior 24 de ore la congelator.
- Am pornit mașina și-n 10 - 15 minute am obținut o înghețată extrem de cremoasă. Dacă n-aș fi avut mașina de înghețata, aș fi turnat întreaga compoziție într-o cutie de plastic cu închidere etanș. Aș fi băgat cutia la congelator și la fiecare 30 de minute până la înghețarea completă aș fi scos-o s-o amestec pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață.
- Tot gustând și minunându-mă cât de grozavă o ieșit, am consumat jumate. Restul de înghețată l-am pus într-o caserolă de plastic cu capac și-l păstrez la congelator.
ALTE MENȚIUNI
- Înghețata este foarte puțin dulce. Are doar zahărul din laptele condensat.
- Cantitatea pregătită de mine va umple pe jumătate vasul de 1 litru al mașinii de înghețată.
- Mi-o plăcut mult textura cu fulgi de cocos mari, dar pentru o înghețată fină mă gândesc să-i mărunțesc data următoare.
- După ce am păstrat-o la congelator a înghețat bine. Înainte de a o servi am lăsat-o câteva minute la temperatura camerei să se dezghețe ușor și s-o pot porționa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu