Dacă tot am trecut prin bucătărie pentru checul acesta, zic să-l și public înainte de-a nimeri dosarul Paștele Cailor.
Tot caut inspirație pentru a lichida și ultimele kilograme de scorușe din congelator. M-am oprit la rețeta ACEASTA a Olguței, convinsă fiind c-o voi strica înlocuind bananele dulci cu scorușele acrii. Pur și simplu nu-mi imaginam combinația scorușe - cacao. Mi-o plăcut mult ce-am obținut. Sunt nerăbdătoare să testez checul și în varianta originală, prea grozav fu modificat. De-aș fi avut inspirația să adaug nuci coapte, aș fi pregătit un chec desăvârșit. Presimt că e una dintre dulcegăriile cu nenumărate episoade. Pe lângă versiunea cu banane, cea cu pere pare savuroasă. Să mai zic piersici?
Pentru că forma de la sursă era 10 x 20 pentru cea de 10 x 29 centimetri am înmulțit toate cantitățile cu 1.5.
Uitasem cât de repede se pregătește/scrie un chec luată cu valul bibilelilor.
Ingrediente pentru forma 10 x 29 centimetri:
- 350 grame piure de scorușe (cu care am înlocuit 600 grame piure banane)
- - 135 grame unt topit (am avut 82% grăsime, la sursă nu se specifică tipul de unt)
- - 50 grame ulei
- - 2 ouă (erau 70 de grame în rețeta originală, cele 2 ouă au cântărit 120 grame)
- - 8 grame extract de vanilie, am adăugat și esență de rom
- - 125 grame zahăr brun
- - 125 grame zahăr tos (Olguța a folosit doar 200 grame zahăr brun, scorușele nefiind dulci, am mărit cantitatea)
- - 225 grame făină (am avut tip 650, sursa recomanda folosirea făinii 000)
- - 9 grame praf de copt
- - 3 grame bicarbonat de sodiu
- - 3 grame sare
- - 50 grame cacao (în combinația cu banane erau folosite 75 de grame)
Preparare chec cu scorușe
- Am aprins cuptorul la 175 de grade. Olguța la 160.
- Am tapetat tava de chec cu hârtie cerată.
- Într-un bol încăpător am amestecat ingredientele umede (scorușele, untul topit, uleiul, ouăle, aromele) folosind un tel pară.
- Am adăugat zahărul și am omogenizat.
- Toate ingredientele uscate (făina, praf de copt, bicarbonatul, sarea, cacao) le-am cernut împreună peste compoziția lichidă. Am amestecat scurt cu telul cât să le încorporez. Am obținut un amestec gros, dar curgător.
- Am mutat compoziția în forma de chec 10 x 29 centimetri.
- Am copt checul la 175 de grade 55 minute până a trecut testul scobitorii. La sursă checul a fost copt 40 - 45 minute la 160 de grade Celsius și a rămas umed. Eu n-am fost prea atentă la aspectul acesta, abia acum am văzut că apare și umed în descrierea Olguței.
- L-am scos din tavă la răcit pe un grătar. Pentru că fierbinte era foarte fragil, l-am lăsat la răcorit cu hârtia de copt.
Este un chec dens, sățios, aromat. Perechea lui potrivită este laptele. Pentru că l-am pregătit alături de alte dulcegării, o parte am congelat-o. Sunt curioasă cât se va păstra din arome, știu că înghețarea nu afectează textura, dar de cele mai multe ori aromele au cam dispărut la dezghețare.
________________________
Alte rețete de chec, peste 30, inclusiv alte variante de chec ciocolatos, se găsesc sub eticheta ACEASTA.
Aș zice că mâine-i ediție specială la Dulcegăria de vineri, dar mi-i teamă să promit. Ba zic, de ajung aduc gogoși. Cea mai rapidă rețetă de gogoși delicioase o aterizat deja de vreo 3 ori în burțile noastre. Nu rețeta, gogoșile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu