marți, 14 decembrie 2021

FURSECURI CU DOVLEAC ȘI CIREȘE CONFIATE


14/31➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești (or mai puține) pentru 31 de zile

Aveam rătăcite câteva cireșe confiate și cum pregăteam biscuiții cu dovleac m-am gândit să experimentez combinația. Mi-o plăcut foarte mult rezultatul final. Mai am de vreo săptămână câteva fursecuri într-o caserolă și s-au păstrat proaspete, aromate, delicioase. Am folosit doar jumătate de cireașă la fursec, erau mult prea mari, așa că e deschisă calea pentru variante noi. 


Ingrediente pentru 35 bucăți, 800 grame fursecuri

  • 100 grame dovleac copt pasat
  • 100 grame unt cu min 80% grăsime la temperatura camerei
  • 65 grame  zahăr brun
  • 10 grame zahăr vanilat
  • 300 grame făină
  • 1 ou
  • 100 grame marțipan la temperatura camerei
  • 2 grame (un vârf de linguriță) bicarbonat
  • 2 grame (un praf) sare
  • 100 grame cireșe confiate
  • pentru decorat:  zahăr pudră

Preparare fursecuri cu dovleac și cireșe confiate
  • Am ras marțipanul prin ochiurile mici ale răzătorii.  Deși era moale, a mers foarte ușor.  
  • În bolul mixerului am pus untul moale tăiat cubulețe, zahărul brun și cel vanilinat, sarea, dovleacul, marțipanul și oul.  Le-am amestecat cu cârligul pentru aluaturi tari al robotului pân s-au omogenizat. 
  • Am încorporat treptat făina cernută cu bicarbonatul.
  • Am obținut un aluat moale, lipicios, pe care l-am transferat într-o pungă de plastic.
  • Aluatul trebuie să stea la frigider astfel înfoliat cel puțin 2 ore. Eu l-am lăsat peste noapte. 
  • A doua zi l-am împărțit  în bucăți de 20 grame, pe care le-am rotunjit între palme. Se lucrează direct cu aluatul de la frigider, care nu se întărește cât stă la rece. 
  • Am așezat bilele în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. Am păstrat ceva distanță  între ele căci se vor lăți la copt.
  • Cu ajutorul unei cozi de la o lingură de lemn am făcut câte o gaură în fiecare biluță.
  • Acolo am așezat câte o jumătate de cireașă confiată. Am presat-o ușor.
  • În cuptorul preîncins la 180 de grade le-am copt 15 - 20 minute. Se coc până se rumenesc, făr de a se arde. E musai a fi verificate pentru că din cauza marțipanului se vor arde foarte repede. 
  • Fierbinți le-am pudrat cu zahăr pudră. 
  • După răcire le-am păstrat într-o caserolă cu capac.  
  • Se frăgezesc pe zi ce trece și pot fi păstrate până la o săptămână. 



ALTE MENȚIUNI
  • Cireșele le găsesc într-o prăvălie de vinde condimente și tot felul de ingrediente ce nu se găsesc la magazinul de pe uliță, care-și aduce toată marfa de la supermarket. 
  • Dacă anul trecut am avut în grădină nici mai mult, nici mai puțin, exact 60 kilograme dovleac plăcintar, anul ăsta am adunat fix 5 bucăți. Pentru a-l coace repede la cuptor, îl tai în felii foarte subțiri. E gata aproape imediat. L-am pasat c-o furculiță. 

  • Cred c-ar fi fost grozave cu adaos de nucă. Eventual tăvăleam biluța înainte de a adăuga cireașa prin nucă tocată grosier. Oi vedea ce-o ieși, căci dovleac nu mai am, doar cireșe. 
  • Pe televizor am văzut ceva asemănător cu fistic în interior, dar n-am fost atentă ce se petrecu de interiorul fursecurilor era verde. 
  • Alte rețete de fursecuri (cică 30) se găsesc AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu