Deși n-am ținut evidența, aș cam paria că-n ultima lună încheiată am copt de cel puțin zece ori brioșele istea. Nu, nu doar pentru că toate pozele finale au ieșit făr de focalizare. Am pornit de la rețeta celui mai bun chec cu banane, ACESTA, ș-am adăugat mere pentru că-i musai să le lichidez pe cele conservate vara trecută.
Am ajuns astfel la o combinație foarte puțin dulce de-i lipsește topping-ul, pufoasă, ușor umedă. Și delicioase și să se prepare atât de rapid parcă n-am mai nimerit brioșe.
INGREDIENTE pentru 12 brioșe
- 2 ouă
- 25 grame ulei
- 25 grame apă (de cele mai multe ori am folosit apă minerală)
- extract de vanilie
- 100 grame zahăr
- 135 grame făină
- 5 grame praf de copt
- 150 grame banane pasate
- 150 grame mere rase sau tăiate cubulețe
- 1/2 linguriță sare (3 grame)
- opțional pentru topping: nuci caramelizate, chipsuri de banane, fulgi de ciocolată albă și neagră, porumb caramelizat
PREPARARE BRIOȘE CU BANANE ȘI MERE
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Se separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușurile păstrate în bolul mixerului presar sarea.
- Într-un vas mai mare (în care la final vor ajunge toate ingredientele) am amestecat cu telul gălbenușurile cu uleiul, apa, zahărul, vanilia, merele și piureul de banane.
- Am mixat spumă tare albușurile cu sarea.
- Peste compoziția gălbenușurilor am adăugat făina cernută cu praful de copt. Am mixat scurt cât să se omogenizeze.
- Cu mixerul la viteză mică încorporez treptat albușurile spumă. Nu insist prea mult cu mixerul, ci scurt cât să obțin un amestec omogen.
- În tava de brioșe acoperită cu hârtii speciale (chese) am repartizat compoziția. Pentru că nu vor crește foarte mult la copt, eu prefer să umplu chesele.
- Am adăugat peste fiecare brioșă din ingredientele pentru topping. Când știu că nu există degustători alergici la unul dintre ingrediente, atunci le amestec pentru ca fiecare brioșă să conțină din toate.
- Am băgat tava în cuptorul preîncins și am copt brioșele 20 - 25 de minute până au trecut testul scobitorii.
- Le-am lăsat să se răcorească 5 minute în forma în care au copt și le-am scos pe un grătar să se răcească.
- Când sunt calde se desprind mai greu de pe hârtie, dar când sunt complet răcite problema e rezolvată.
- Le păstrez în frigider.
ALTE MENȚIUNI
- Forma în care am copt brioșele are baza de 4.5 centimetri și aluatul obținut îmi ajunge pentru fix 12 bucăți, adică o tavă completă.
- Când nimeresc la magazin banane foarte coapte și la jumătate de preț le cumpăr și le congelez (uneori în coajă, alteori ba) câte două bucăți la caserolă/pungă. Sunt atentă cantitatea să nu depășească 200 de grame. N-o fi bai de s-o întâmpla, dar am folosit pân acum doar 150 - 200 grame la o tură de brioșe. Când știu că urmează ziua de brioșe, le las în frigider să se decongeleze. Dacă zeama de la banane adunată în urma decongelării este într-o cantitate mai mare, atunci nu mai adaug apă.
- Începusem prin a scrie că folosesc mere conservate. Avem un măr foarte mare în livadă, cam singurul pom care și rodește. Merele cad pe rând înainte de a fi coapte. Cam întotdeauna sunt lovite sau cu viermi, dar după ce stau câteva zile sunt foarte gustoase, ușor acrișoare. Anul trecut le-am adunat pe toate și le-am combinat cu dovlecei, dovleac plăcintar sau pere. Sper să și public rețeta ce-o am în așteptare încă de atunci.
- La ultimele faceri am folosit zahăr pudră (e și el pe lista ingredientelor musai de lichidat), dar cel mai mult mi-o plăcut varianta în care am folosit zahăr brun. Aroma zahărului brun n-o înlocuiește nimic
- Pot fi congelate coapte, acum zic de brioșe, se decongelează foarte repede la temperatura camerei și sunt aromate ca-n momentul facerii. Poate că nu vedeți rostul la a umple congelatorul și cu de astea, dar eu am învățat de la E. că-i minunat când n-ai nimic prin casă și se anunță vizite neașteptate să scoți de prin congelator două felii de chec înghețate în urmă cu două săptămâni, rulada dinaintea lor și brioșele de zilele trecute. N-am un sertar special pentru ele, dar încerc să nu le împreunez cu peștele pentru căței, ci doar cu fructele congelate pentru când o vrea Domnul să fie gata bucătăria gemurilor.
- Preferatele mele sunt cele cu ciocolată albă ca topping. Chiar dacă se rumenește la copt și-i greu de identificat vizual că există, în momentul gustării este delicioasă crusta formată.
- N-am prea observat diferențe la compoziția care așteaptă coacerea primei tăvi de brioșe. Cu toate acestea de am nevoie de o cantitate mai mare, prefer să pregătesc compoziția pe rând pentru fiecare 12 bucăți.
- Nu prea cresc la copt, dar sunt foarte pufoase. În funcție de banane, de cât sunt de coapte și de-s decongelate or proaspete, brioșele după coacere rămân umede. Acestea sunt preferatele tuturor. De când am văzut că oricum nu cresc, folosesc doar jumătate de plic praf de copt, deși începusem teste cu un plic întreg. N-am observat diferențe, or fi unele prea subtile pentru mine.
_________________
⧭ Alte rețete de brioșe, inclusiv cu banane, se găsesc în sertarul ACESTA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu