joi, 25 iulie 2019

CHEC DIN ALBUȘURI, CU UNTURĂ

  • Alta era rețeta programată pentru ultima zi de lucru înainte de vacanță, dar nu-i vreme pentru ea căci are multe poze de editat. Mă voi strădui s-o gat pentru  mâine. 

Aveam câteva albușuri rămase de la o cremă de tort și pe când le dirijam spre oala câinilor mi-am zis că-i ocazia potrivită pentru testat din nou o rețetă dulce cu ce am prin casă. Am găsit sursa de inspirație într-un caiet vechi de rețete, ce-l păstrez ca pe un dar prețios de la o fostă soacră. Nu-s multe rețete în el, cândva sper să-l transfer tot pe Zambetania.


INGREDIENTE pentru un chec copt în tava 13 x 27 centimetri
  • 4 albușuri
  • 100 grame zahăr
  • 80 grame făină
  • 80 grame untură topită și răcită
  • un praf de sare
  • un praf de vanilină
  • zeama și coaja de la jumătate de lămâie
  • 100 grame nuci tocate
  • 100 grame ciocolată mărunțită


PREPARARE
  • Am bătut cu mixerul la viteză mare albușurile cu sarea. Când am obținut o spumă tare am adăugat zahărul, vanilina și am continuat baterea până spuma a devenit lucioasă, fermă. 
  • Am adăugat făina cernută, nucile și ciocolata tocate. Le-am încorporat cu ajutorul unei spatule, prin mișcări lejere, de sus în jos. De nu trebuia să fac poze la tot pasul, le-aș fi amestecat cu mâna. 
  • Am turnat untura topită și răcită în care pusesem zeama și coaja de lămâie. Am amestecat, tot cu spatula, tot cu mișcări ușoare, până la încorporarea întregii cantități de untură. 
  • În forma unsă cu ulei și tapetată cu făina am turnat și nivelat întreaga compoziție.  
  • În cuptorul încins am copt checul 30 de minute la 180 de grade până s-a aurit și a trecut testul scobitorii.
  • După 5 minute l-am scos din formă pe un grătar și am cernut zahăr pudră peste el.
  • L-am tăiat după ce s-a răcit complet. 



ALTE MENȚIUNI
  • Am modificat rețeta originală, pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, dar rezultatul este aproape desăvârșit.
  • Întâi că reținusem greșit pentru zahăr 80 de grame ca și la făină. Abia acum am văzut în poză că era nevoie de 150. Eu am folosit regula de la pandișpan, pentru un albuș, 25 grame zahăr. Oricum 150 n-aș fi pus în condiții de ciocolată.
  • Am înlocuit untul cu untură pentru că bani pentru unt o vreme n-am, dar și dintr-o mare curiozitate. Untura nu se simte cu aroma proprie, probabil untul ar fi dus gustul final spre alt rezultat, merită de verificat. Pentru azi doar zic că n-am avut porc în chec.
  • Am adăugat nucile și ciocolata pentru că nu-mi doream o secțiune simplă. Cel mai mult mi-ar fi plăcut să-l fac cu vișine și ciocolată (după rețeta unui blat minunat din laborator), dar n-am avut vișine. 
  • Din tot ce a ieșit mi-a plăcut grozav lămâia. Uitasem cât de interesante sunt checurile cu lămâie.
  • Mi-aș fi dorit un chec cu mai puține adaosuri pentru a identifica și altceva decât nuci, ciocolată, lămâie. Nici n-am idee de e un chec umed or pufos, al meu e dens pe motiv de umplutură din abundență
  • Marie Kondo, vezi , drăguțo,  de ce am păstrat forma când tu îmi ziceai să renunț la ea?! Am folosit-o prima dată în 9 ani. 
  • Oi, da, îl voi reface! Musai

2 comentarii:

  1. Noua ne-a placut la maxim ♥♥♥ Asteptam cu mare interes sa vii sa ne faci si noua vreo trei checuri din astea :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tre să-l gustați în varianta imediată, mi s-a părut 100% diferit ceea ce a ajuns la capătul drumului după 3 zile :)

      Ștergere