marți, 23 iulie 2019

BISCUIȚI CROCANȚI CU FULGI DE OVĂZ ȘI CIOCOLATĂ

 3 zile pân la vacanță, start!


Am pornit de la rețeta ACEASTA a Crisei pentru că-mi plac foarte mult biscuiții cu ovăz și mai ales pentru că aveam toate ingredientele. 



Ingrediente (pentru 900 grame de biscuiți):
  •  150 grame zahar brun (200 erau la sursă)
  •  100 grame zahar alb tos
  •  130 grame untură la temperatura camerei
  •  1 ou
  •  extract de vanilie
  • 150 grame fulgi de ovăz 
  • 200 grame făină 
  • 25 grame lapte
  • un praf de sare
  • 2 grame bicarbonat de sodiu
  • 100 grame ciocolată mărunțită


Preparare:
  • Am amestecat într-un vas cu telul untura, cele două tipuri de zahăr, vanilia, sarea, laptele. 
  • Am adăugat oul și l-am încorporat tot cu telul.
  • Am cernut făina peste compoziția cu ou, am adăugat bicarbonatul și fulgii de ovăz. Am amestecat ușor cu mâna cât să obțin un aluat omogen.
  • La sfârșit am pus și ciocolata tocată. 
  • După ce am încorporat și ciocolata am înfoliat aluatul moale și l-am lăsat 30 de minute la frigider.


  • Am așezat biscuiții în tava acoperită cu hârtie de copt cu ajutorul unui porționator de înghețată. În fiecare cupă au intrat 24 grame de aluat și am obținut 34 de biscuiți. 

  • În cuptorul preîncins la 180 de grade am copt biscuiții 15 minute până li s-au aurit ușor fundurile. 
  • După ce s-au răcit i-am păstrat în cutie cu capac.



ALTE MENȚIUNI
  • Crisa recomandă varianta originală, cea cu unt. Cele 130 grame de untură se înlocuiesc cu 200 grame unt 65% grăsime. De-o voi testa, revin cu poze. Prea curând nu se va întâmpla însă,  pentru că am interdicție la cumpărat ingrediente noi pentru dulciuri (procedura se numește post fiscal și presupune consumarea ingredientelor de pe stocul de acasă, nu din cel al magazinelor).
  • N-am avut picături de ciocolată, ci doar o tabletă cuvertură, ceva Hanul boieresc, deci marca Penny. Am tăiat fiecare pătrățică în 4 pe verticală și apoi încă 4 pe orizontală. 
  • Este nevoie de mare atenție la copt. Eu a doua tavă am lăsat-o mai mult cu 10 minute (m-o uitat Dumnezeu la poartă) și biscuiții au fost atât de tari (nu erau arși) încât n-au mai putut fi sparți. 
  • Îi voi reface cu și mai puțin zahăr (au fost extrem de dulci pentru gusturile mele) și să văz cu ce înlocuiesc ciocolata, doar nuci am acum. 
  • Mie îmi plac foarte mult biscuiții aceștia crocanți cu aroma specifică a zahărului brun. De regulă, mi-i cumpăram dintre produsele la vrac. Cum fulgii de ovăz mi-i achiziționez întotdeauna cu gândul că voi începe să mănânc sănătos dimineața și sfârșesc întotdeauna în fiertura cățeilor căci nu-mi plac cu iaurt, voi testa și alte combinații pornind de la rețeta aceasta, de bază.   


2 comentarii: