duminică, 20 septembrie 2015

Prăjitură însiropată cu iaurt şi foi de plăcintă





 Desigur, reţeta aceasta e salvată de la Crisa de o mie de ani.  Acuş cu domnul concurs ce mă învrednicesc şi io să mai tai din restanţe. Când o publicat-o dintâi - aci,   m-am gândit la plăcinta cu iaurt, una dintre preferatele mele, n-am greşit prea tare atunci.
Am încercat doar jumătate din doza reţetei originale pentru că am priceput repede că-i mult prea dulce pentru gusturile mele. Am redus  din cantitatea de zahăr, dar tot fu mult prea, deh, prăjitură însiropată!




Ziceam c-am înjumătăţit cantităţile şi cum n-am avut nicio tavă potrivită pentru copt, am folosit forma de brioşe, ceea ce a fost o idee minunată!


Pentru 12 brioşe, am avut:
-         ½ pachet foi de plăcintă – 1 pachet scria la reţetă
-         100 grame zahăr – 1 cană era iniţial
-         1 plic zahăr vanilat
-         50 grame unt – o cană ulei era la Crisa
-         4 ouă – tot 4 erau şi dincolo, nu le-am redus
-         200 ml iaurt – o cană era la doza întreagă
-         esenţă de vanilie – era de rom dincolo
-         1 plic praf de copt şi o linguriţă zeamă de lămâie nu le-am folosit, dar  erau în reţeta de la care am pornit
-         50 grame zahăr + 200 ml apă pentru sirop – doza întreagă avea o cană zahăr + 2 căni apă

E una dintre reţetele acelea faine la care mai mult durează să o scriu şi să o public decât fură timpii facerii.




1. Foile de plăcintă decongelate le-am rupt pe cât de mărunt am putut.
2. Am bătut uşor cu telul ouăle, iaurtul, zahărul, vanilia.
3. Am turnat amestecul peste foi, am amestecat bine.
4. Am împărţit compoziţia în cele 12 cupe de brioşe acoperite cu hârtie.



5. Am copt 45 de minute în cuptorul preîncins la foc mediu până când li s-o bronzat marginile.
6. Am caramelizat zahărul de la sirop, i-am adăugat apa şi l-am lăsat pe foc pân la topirea integrală a acestuia.
7. Brioşele coapte le-am udat fierbinţi cu siropul de zahăr ars.
8. Crisa zice că e bine să stea la frigider vro 2 ceasuri, io jumătate le-am mâncat calde, mi s-o făcut rău, restu le-am dat cu bogdaproste, nu le ştiu gustu de reci.




9. O parte le-am pudrat cu lapte praf, aşa cum am învăţat tot de la doamna cu concursul.

De le refac şi le refac căci mai am jumătate dintre foile de plăcintă cresc cantitatea de iaurt şi o scad pe cea de zahăr.

Cu fotografia aceasta particip la concursul organizat de Cristina’s World şi adiogrăsime.ro.



Miercuri ruladă cu jeleu de roşii şi cremă de brânză, iară vineri tort ciocolatoso-zmeuros. Sâmbătă va fi un suport grozav din ipsos pentru brioşe, asta de se usucă.

2 comentarii:

  1. Cum am mai spus deja de vreo doua trei ori pana cum, dar prin alte colturi media, ideea de a le transforma in briose este geniala ♥♥♥
    Nu am facut placinta asta deloc anul acesta, deci ar fi cazul sa o strecor in meniul viitor :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi cele mai bune idei le am când îs nevoită să improvizez, n-aveam tavă mică:))

    RăspundețiȘtergere