Macaronşii într-un
top personal al dulcegăriilor îs undeva pe la coadă, mult prea dulci oricare
le-ar fi crema. Într-unul al
deserturilor de bibilit îs pe primele locuri. Şi dacă din 4 încercări
ratez 3 jumătate, tot nu pricep de ce se vând atât de scump. Multe dintre
torturi îs mult mai costisitoare şi mult mai complicate decât macaroneala. Dacă
e să luăm în calcul priceperea mea, chiar şi unele brioşe îs mult mai trudibile.
Când am dăruit
cele 10 dulciuri pentru nuntă fură şi macaronşi galbeni cu ciocolată şi
scorţişoară. Fură toţi cu sfârcuri, ca şi cei de azi, dară cine îi mai reuşeşte
astfel?! Sfârcuiţi şi hexagonali după cum se observă în planşa alăturată (forma le-o dat-o duiul zimţat pentru făcut trandafiri pe care m-am găsit să-l folosesc).
Pentru cele 91 de
dulciuri pe băţ‚ ce le pregătisem pentru cei 91 de ani ai bunicii erau şi două
rânduri de macarons: unii galbeni cu ciocolată neagră şi scorţişoară, alţii
roz cu ciocolată albă şi cardamon. Când mi-o dat soră mea deşteptarea, adică ai grijă că-i post! macaronşii galbeni
erau gata, iară cei movulii erau la faza
de umplere. Când am primit stop joc, i-am congelat pe toţi. Între timp i-am decongelat
de vro 3 ori cu gând să-i dăruiesc, dară primitorii aveau interdicţie la zahăr
taman când mă apucase pe mine dărnicia. Prin asta nu vreu să spui decât că pot
fi congelaţi, dară mare grijă la cremă! Mai bine congelaţi neumpluţi. Ana o avut probleme la cei cu cremă de unt.
Reţeta este fix cea
de la prima reuşită, pân acuş singura.
Diferenţa e dată de colorantul adăugat în albuşul bezea înainte de amestecul
făina din migdale-zahăr pudră şi cocoţatu pe beţe. Coloranţii mei naturali se comportă tot mai
ciudat. Roşul zmeură mi-o dat iniţial compoziţie vineţie, am tot adăugat pân am
ajuns la movulie. De mai aveam jumătate de tub posibil să fi ajuns şi la
zmeură, adică jumătatea aia cu care mi-am vopsit pereţii şi podele cu altă
ocazie cofetăroasă.
Am avut 29 de bezele galbene şi 36 movulii, din două doze de:
-
37 grame
făină de migdale
-
30 grame
albuş de ou
-
57 grame
zahăr pudră
-
25 grame
zahăr tos
-
un praf de
sare
Cu vro două zile înainte mi-am făcut făina de
migdale. Am opărit migdalele în apă clocotită, apoi le-am
îndepărtat cu uşurinţă cojile. Uneori, e nevoie să stea câteva minute bune în apă fierbinte pentru a putea fi decojite. Le-am lăsat la uscat într-o tavă şi le-am
măcinat în râşniţa de seminţe pe cât de fin am putut. După măcinare şi cernere
prin sită fină le-am amestecat cu zahărul pudră şi iară le-am râşnit şi cernut
cu grija de a respecta identic cantităţile reţetei. Pentru mine este partea cea mai complicată a reţetei. Am o sită foarte fină şi-mi ia cel puţin un ceas să finalizez operaţiunea asta.
Tot înainte cu 2 zile am pus albuşurile într-un castronel acoperit cu folie găurită. Astă iarnă îl lăsam la temperatura camerei două ceasuri înainte de batere, acuş îmi fu teamă de salmonelle şi l-am mixat scos din frigider.
L-am mixat spumă tare şi apoi am adăugat
treptat zahărul tos. L-am bătut într-un vas de porţelan pe care l-am degresat cu zeamă de
lămâie. În bezeaua tare am adăugat colorantul şi apoi am încorporat făina de migdale ce deja era
amestecată cu zahărul pudră. Am amestecat făr de
milă migdalele în bezea c-o spatulă şi din când în când puneam compoziţie în
poş şi apoi testam cum cade pe hârtia de copt. De rămânea moţ, făr să se
niveleze, iară o luam la spatulă.
Pe hârtia de copt mi-am desenat cu creionul cercuri de 4
centimetri, am pus în tavă hârtia cu partea desenată în jos şi cu poşul am
încercat să torn compoziţie aşa încât să respect marginile desenate. După ce am turnat macaronşii, am lovit bine tava de pat, de-o ieşit bulele de aer şi compoziţia s-o aşezat netedă. Mă rog, cu excepţiile de rigoare.
Am lăsat bezelele astea la uscat. N-am fost atentă cât timp le-o trebuit să se usuce, dar foarte repede, până-ntr-un ceas. Trebe lăsate la uscat până când
deasupra se formează o pojghiţă subţire şi de sunt atinse cu degetul nu
se lipeşte compoziţie. Asta depinde de atât de mulţi factori, temperatură, apă
din albuş, încât nu există un timp standard.
Le-am copt fix 12 minute la foc mic, cel mai mic, pe ultima treaptă, în cuptorul preîncins bine.
Cremele acestea le găsesc minunate. Scorţişoroasa o
mai testasem în trecut, pentru prima dată fu cardamoasa. Aci reţeta care m-a
inspirat.
Pentru cei 14
macarons rezultaţi din reţeta de care ziceam am avut o cremă formată din:
-
50 grame ciocolată neagră
-
50 grame smântână pentru frişcă
-
2 grame scorţişoară pudră
Smântâna am încălzit-o pe baie de aburi, am lăsat în ea la topit ciocolata ruptă bucăţele, la final am adăugat scorţişoara şi am amestecat-o bine. Am pâstrat-o o noapte la frigider şi deşi la sursă nu scrie ce-o făcut cu ea, eu am mixat-o înainte de a umple macaronşii.
Smântâna am încălzit-o pe baie de aburi, am lăsat în ea la topit ciocolata ruptă bucăţele, la final am adăugat scorţişoara şi am amestecat-o bine. Am pâstrat-o o noapte la frigider şi deşi la sursă nu scrie ce-o făcut cu ea, eu am mixat-o înainte de a umple macaronşii.
Imediat după umplere am înfipt beţe de frigărui în cremă cu mare atenţie şi am lăsat macaronşii la frigider. Nu a existat niciun fel de pericol să cadă, s-au fixat minunat.
Pentru 14
perechi de macarons mov am folosit la glazurat:
-
50 grame ciocolată albă
- 50 grame
smântână pentru frişcă
- un vârf de linguriţă
cardamon măcinat
Am încălzit smântâna pe baie de aburi, am adăugat ciocolata şi după topirea acesteia am amestecat-o cu cardamonul şi lăsat-o în frigider.
Şi pentru că nu
eram io dacă nu pătimeam, iaca peripeţii movulii:
-
întâi de toate am avut una dintre
cele mai ratate ture de macarons, cei mai mulţi au crăpat la coacere după ce
pentru prima dată i-am avut pe primii cruzi plini cu aer
-
şi dacă tot scăpaseră vro câţiva
şi făr de sfârc şi netezi, taman pe ăia i-am călcat în picioare
-
amuzant e că cei supravieţuitori,
vro 5, au murit la pozat, le-o picat decoru în cap
-
cum crema mea de cardamon o şezut
vro 10 zile în frigider, adică după ce am terminat operaţiunea postul , nu s-o
întărit, aşa că nu am avut cum umple macaronşii, ci doar i-am glazurat cu ea.
Interesant este că acoperiţi cu ciocolată nu mai erau crăpaţi, niciunul!
-
pentru că-i vroiam musai pe băţ,
i-am lipit câte doi cu ciocolată albă topită pe baie de aburi. Fu o soluţie de criză,
ciocolata s-a întărit mult, în raport cu bezeaua n-o dat taman o combinaţie
fericită.
Şi după poza aceasta tremurată, musai cea mai frumoasă fotografie de pe zambetania:
Pozată de dom profesor |
Pe măsură ce termin dulcegăriile pe băţ, căci vacanţa mi-i prilej de mers la Buna, chiar de o trecut ziua cu 91, revin şi cu alte dulcegării beţoase. Pe lista cu musai nu-i decât Cutia misterelor.
Obsesia asta...
RăspundețiȘtergereAu iesit faine, deci te specializezi :D
Îmi place faţa lor mult! Am un dar pentru septembrie şi abia aştept să-i încerc iară!
Ștergere