Grozav îmi place să defilez cu torturi din anii
trecuţi pentru un acelaşi aniversat.
Din păcate, de astă dată, lista e scurtă,
e doar al treilea an.
Primul tort, cel din 2012, e în
premieră pe zambetania şi asta doar pentru că o fost atât de reuşit încât
l-am livrat în formă, altfel risca s-o ia la vale. Amu am aflat c-o
fost inedit, toată lumea s-o autoservit direct din cadrul în care fusese
asamblat.
Şi 2014, nu cel mai frumos, dar unul dintre cele mai gustoase.
N-am avut dispoziţia necesară pentru a duce la final decorarea pe care o
gândisem: crenguţe din zahăr ars pe care să lipesc floricele din coji de
portocale şi lămâie confiate.
Iniţial cererea fu de "identic
cu cel de anu trecut". Dar cum nu s-o găsit nuci de cocos pentru identic,
m-am jucat diferit cu laptele de soia.
Blat cu fulgi de cocos pentru tava mare a cuptorului de
aragaz:
-
250
gr făină
-
100
gr fulgi de cocos
-
150
gr zahăr pudră
-
100
ml ulei
-
300
ml lapte de soia
-
5 gr
praf de copt
-
un
praf de sare
Am mixat toate ingredientele într-o compoziţie omogenă, am turnat-o în tava
acoperită cu hârtie de copt. 15 minute o durat coacerea în cuptorul preîncins.
O ieşit un blat minunat, dens, pe care-l voi folosi şi la torturile de frupt.
Blat cu cacao:
-
150
gr făină
-
15 gr
cacao
-
250
gr zahăr – cred că voi folosi doar 150 la blatul următor – se caramelizează pe
fundul foii, este foarte bun la gust însă e un blat fragil şi tare greu de
manevrat – mă şi mir că anul trecut nu mi-am dat seama după 3 blaturi arse că
zahărul e vinovatul principal
-
130
ml ulei
-
5 gr
praf de copt
-
esenţă
de rom
-
150
ml apă minerală
-
un
praf de sare
Toate ingredientele cu excepţia apei minerale se amestecă
bine, se toarnă apa şi se mixează scurt la viteză mare până se omogenizează
compoziţia. Iară turnată în tava mare a aragazului, 20 de minute fură de
trebuinţă pentru coacere.
Blat cu nuci, amu l-am pregătit prima dată ca să nu-l repet
pe cel cu cacao, doar am înlocuit făină cu nuci măcinate:
-
100
gr făină
-
100
gr nuci măcinate
-
250
gr zahăr – am folosit 200 tocmai pentru că am văzut efectele la cel cu cacao,
dar un strat caramelizat tot fu , aşa că testez cu 150
-
130
ml ulei
-
5 gr
praf de copt
-
răzătură
de lămâie şi portocală
-
150
ml apă minerală
Amestecate toate făr de apă, adăugată apa şi mixate repede, coapte în tava
mare.
E o minune de blat, aromat datorită cojilor răzuite, mi-o amintit de
umplutura de la turtele de Crăciun. S-o-nsiropat atât de grozav încât nu l-am
mai putut desprinde de pe farfurie să-l livrez pe suport de tort cu fundă. L-am
expediat în farfurie, bine că nu fu în aia accidentata.
Crema cu lime – pentru un tort rotund cu diametrul de 26 cm:
-
400 ml lapte soia + 200 ml apă
-
50 gr zahăr pudră
-
50 gr fulgi de cocos
-
50 gr amidon
-
2 lime cu zeama şi coaja
Este crema cu fulgi de cocos de anu trecut
doar că-n timp ce mă gândeam că n-am la ea esenţialul, laptele de cocos, iară
ăsta de soia cumpărat e doar dulce şi atât, mi-am amintit că Tori m-o sfătuit
să-l încerc diferit. Aveam 2 lime, gata diferitu!
Laptele cu amidonul, cocosul şi zahărul la fiert, pe foc mic şi amestecând
continuu pân la îngroşare, apoi coaja şi zeama de lime.
Crema cu ciocolata:
-
2 plicuri praf budincă de ciocolată or 15 gr cacao+60 gr amidon
-
400
ml lapte de soia + 200 ml apă
-
50 gr
stafide
-
100
gr zahar
-
esenţă
de rom
Prafurile, zahărul şi laptele pe foc mic la îngroşat, apoi stafidele şi
romul.
Asamblare:
-
eu am făcut blaturile în tava mare şi le-am decupat – e
o metodă care-mi convine, nu fac un blat înalt pe care să nu-l pot tăia
orizontal ci foi subţiri câte am nevoie, nu tai margini şi rămân cu mai puţin
decât am nevoie, pot monta minitorturi ca să am habar ce am predat
-
prima fu foaia cu nuci
-
apoi crema alba
-
blatul cu cacao
-
jumătate din
crema cu cacao
-
2 banane trecute prin zeamă de lime
-
restul de la budinca cu ciocolată
-
blat alb
Eu am copt cele 3 blaturi, am
făcut prima cremă şi după o uşoară răcorire am turnat-o peste blaturi la
asamblare, am pregătit şi cea de a doua cremă şi iară turnată. Folosind crema
călduţă blaturile se autoînsiropează grozav. Ce nu mi-o plăcut la budincile
astea că se fac ca răciturile, ţapene, nu-s cremoase, drept pentru care le voi
drege cu margarină că n-o fi foc. Iară la blaturi se simţea uşor
praful de copt, drept pentru care le voi repeta cu bicarbonat.
Am tot ţinut postarea aceasta pe
loc pentru că mai e un tort de post în plan şi aş fi vrut să desăvârşesc reţeta. Cum Irina are nevoie amu de ea, amu i-o dau.
De nu mai apare vro urgenţă, mâine
defilez pentru Virtual Hug.
Nici eu nu ma prea omor dupa budinca, dar de cand cu dieta asta minunata, budinca a devenit indispensabila :D
RăspundețiȘtergereFoarte fain ti-a iesit postosul asta! ♥
Era tare gustos, altfel pentru mine era un esec. Nu-mi place deloc ciocolata asta neagra, e intunecata si far de luciu (dar am descoperit pentru ea o matrita prin casa de care habar n-aveam, pentru frunze si trandafiri)
ȘtergereDrept la fix :-) , asta cautam si mi-ai servit-o pe tava:-) . Un tort de post cu muuultaaa crema, de abia astept sa-l fac. Multumesc
RăspundețiȘtergereAbia aştept să-mi povesteşti ce grozăvie ai făcut. Spor la trebi!
Ștergere