Pân de Paşti oi termina cu restantele de post, ceea ce nu garantez că se va înfăptui cu decorarea ouălor, a biscuiţilor şi a tortului. Măcar rulada de spanac s-o public şi cele specific pascale or ajunge ele pe aci pân la Crăciun.
De multă vreme îmi doream un tort cu blat foietaj. Pentru că se aliniară planetele pentru ziua soră mii, iaca, am testat!
Cea mai grozavă reţetă cu foietaj de pe zambetania e cea a turnuleţelor cu vanilie şi fructe de pădure.
Pe ea am avut-o amu în cap, o ieşit o cu totul alta, altfel, desigur.
N-am cântărit, n-am idee câtă fu, posibil 1,5 kg, am montat în detaşabila de 26 cm + 3 turnuleţe de 7.5 cm.
Pentru cutiile cu capace:
- 800 gr aluat foietaj
Am decupat cu rotundul de 26 cm 2 bucăţi şi 6 cu cel de inox de 7.5 cm.
Cu o farfurie mică (18 cm) am mai decupat încă o dată una dintre foile de 26. Cu un inel de 5 cm am taiat 3 dintre rotundele de 7. Bine că am poze că nici io nu pricep din ce am scris amu cum se face.
Am uns cu apă marginile blaturilor mari, am lipit pe ele bine cercurile făr de interioare.
Am copt câte 10 minute.
Am greşit că le-am pregătit cu o zi înainte de asamblare. S-au uscat puţin.
Pentru crema cu cacao:
- 400 ml lapte de soia
- 1 plic praf budincă de cacao
- 50 gr zahăr
Aci pentru că nu mi s-o-ngroşat amestecul de praf şi lapte pus la foc mic am mai adăugat un plic. Care praf din al doilea plic nu s-o mai omogenizat, că nu avu lapte suficient, dară fură cocolaşe făr de număr.
Răcorită doar puţin am turnat-o în cutia de foietaj şi i-am aşezat capacul. Identic şi la minicutii.
Jeleul de lămâie:
- 1 lămâie galbenă mică
- 1 lime
- 150 gr zahăr
Exact când eu aveam în cap ce şi cum voi face îmi scrise Crisa de jeleul de lămâie de la tortul ei mustaţă. Cum ar zice G şi pentru că maimuţa imită pe om, hop şi io cu jeleu.
Pregătisem compoziţia să repet jeleurile de lămâie şi cu lime, cum dădeau semne că se întăresc, deci nimic ratat, le-am redirecţionat scopu.
Lămâia galbenă şi cea verde le-am clocotit pân s-o-nmuiat cea dintâi, verdea nu dădea semne că va face asta nici de-o ţiu pe foc pân la Sfântu Aşteaptă. Le-am tăiat, am scos sâmburii, am îndepărtat toată coaja de la lime, tare greu în comparaţie cu cea de portocală, şi jumătatea din cea galbenă. Îmi era tare teamă că nu se vor închega, dar semnele prevestitoare nu erau d' astea. Blendureala pusă la foc mic cu zahărul până îşi schimbă culoarea şi se îngroaşă, apoi turnată peste capacele de foietaj.
Pentru crema de vanilie:
- 400 ml lapte de soia
- 80 gr amidon
- 50 gr zahăr
- 100 gr margarină la pachet
- vanilină
Amidonul, laptele, zahărul le-am pus la foc mic pân s-o-ngroşat. Le-am lăsat olecuţă la răcorit, am adăugat margarina şi vanilina. O ieşit o cremă pufoasă, aerată, gustoasă. Mi-o plăcut mult. Bine, io nici n-am de gând să mor de la margarină, deci nu mi-o stat în gât. Foarte uşor am turnat-o călduţă în seringă şi am decorat pe lângă capac.
Ar fi meritat o altă decorare cu o culoare închisă, dar nu mai fu vreme de bibilit decât cu floricele din coajă de portocală şi de lămâie confiată. De repetat musai când s-o da dezlegare la unt.
Şi amu defilarea cu ce făcui în alţi ani:
Pentru S.31: unu de post
La 32: nu găsesc pe zambetania, nu-mi amintesc
La 33: ăl mai grozav e de anu trecut
La 34 Să-ţi împlineşti toate visele, sor'mio! Şi pentru că vei îndeplini misiunea asta înainte de termen, să o iei de la capăt cu unele la fel de grozave!
În programul viitor jeleuri de casă, episodu' doi, neratatu'.
Eu cu foietaj inca n-am facut tort, dar nu e timpul pierdut :D Am facut insa tort cu foi de placinta, deci... :D
RăspundețiȘtergereUnu de-al tau pe care-l am eu pe lista e cel ecler, pate-l reusesc pentru mama in iunie. Mai ale samu ca am o reteta grozava de la Tori pentru crema.
Ștergere