Vă spui drept că
nu prea citesc etichetele. Întâi că fructele şi legumele ce le cumpăr nu-s
etichetate-n piaţă, pe tarabă. Apoi, că restul de le cumpăr zahăr, ulei, lapte
îs cam aceeaşi marcă, posibil s-o fi citit cândva de m-am lipit de produsele
alea şi oricum îs tot un drac. În rest, mă trezesc cu diverse produse pe cale
de expirare or ca-n lecţia de azi cu ingrediente ce nici prin cap nu mi-ar trece că-s de bază.
La noi se bea
foarte mult ceai. Zilnic oala de 2 litri e pe foc. Regula e să folosim ghimbir
proaspăt, batoane de scorţişoară, cătină uscată or buruieni căpătate de pe la
ţară.
Când regula se
încalcă înseamnă că iară mi-o aterizat în coş ceaiuri de pe la rafturi, pe
principiul d’ăsta sigur n-am!
Cum io nu citesc
etichetele, şi la ceai chiar nu mi-ar fi trecut prin gând că-s alte năzbâtii
decât leacurile trecute în titlu, e foarte probabil descoperirea s-o fi făcut
Dănuţ.
Pe locuri, fiţi
gata, start! Începem defilarea:
-
Ceai de cătină (Belin – ceai cu fructe din plin) – deci, atenţie, vin ingredientele:
mere, ceai roşu african, coji de
măceşe, flori de hibiscus, coacăze negre, coji de portocale, acid citric,
arome, fructe de cătină min. 5%!
-
Ceai sunătoare (produs pentru Carrefour) – măceşe, căpşuni, sunătoare
30%. Prin treizeci la sută ăsta în
raport cu cinciu de la cătină, deja pare pur
-
Ceai aromat fructe de pădure (produs pentru Carrefour) – măceşe, aronia,
mere, flori de hibiscus, arome, zmeură
0,1%, coacăze 0,1%, afine 0,1%. Şi io care ziceam că la cătină e dezastru,
păi fructele de pădure mai aveau olecuţă şi erau sub limita care le obligă să
fie trecute pe cutie
-
Ceai muşeţel (produs pentru Carrefour) – fructe de măceş, coada
şoricelului, muşeţel 60% -
mulţumescu-ţi Ţie Doamne!
-
Ceai tei
(produs pentru
Carrefour) – măceşe, căpşuni, flori de
tei 10%
-
Ceai mentă (produs pentru Carrefour) – măceşe, căpşuni, mentă 30%
-
Ceai gălbenele (Fares pentru
Carrefour) – fructe de măceş, sunătoare, flori de gălbenele 80%. Oi, mamă, să mai verific o dată! E 80, chiar 80!!
Io atâtea mai am
pe stoc, desigur că-s mult mai multe. În medie e 75 lei kilogramu’ de minuni d’astea. Cât muşeţel iau din piaţă de
la bătrâna cu pestelcă şi palme roase de banii ăştia?! În cel mai rău caz, le-o fi udat vrun câine, da’
ceai rece nepreparat oricum nu beau!
Concluzia mea
este, nici un ceai făr de măceşe!
Mâine mă duc după
o cutie cu ceai de măceşe să văd acolo care-i este ingredientu’ principal. Mă-ndoiesc c-o mai rămas măceşe
pentr-un astfel de ceai. Scuze, regula e cât de puţin, deci tot ce-i posibil.
În programul
viitor despre o carte, prima pe anu’ ăsta.
La ceaiul de macese ingredientul principal sunt florile de hibiscus :)) Eu nici nu stiam ca se face ceai din florile astea, dar apar in majoritatea ceaiurilor din comert :P
RăspundețiȘtergereRevelatia asta neplacuta eu am avut-o cu ceva vreme in urma si de atunci m-am invatat minte si nu mai cumpar ceai fara sa citesc lista de ingrediente. Vezi ca se mai gasesc si ceaiuri cu un singur ingredient, ala de-i da titlul ceaiului, dar nu stiu pana cand :D
Abia astept sa citesc de carte :D
Amu mi-am insusit si io lectia asta sa le citesc ingredientele.
Ștergere