joi, 9 mai 2013

Biscuiţi umpluţi decoraţi




        Încă o reţetă întârziată, alta nu mai am!
Am îmbinat biscuiţii umpluţi cu marţipan ai doamnei Laura Laurenţiu cu tehnicile Ritei pentru decorat turta dulce. Şi atât!



Am ales aceşti biscuiţi pentru că-i mai pregătisem de Crăciun, când n-o mai ajuns pe zambetania c-au dispărut înainte să-i încep a decora. Erau testaţi şi aveau marele avantaj că puteau fi pregătiţi cu 2 săptămâni înainte. I-am decorat c-o zi înainte de a-i dărui.



Pentru 18 30 biscuiţi de mărimea unui ou fu nevoie de:
* 540 gr făină
* 1 linguriţă praf de copt + 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
* 170 gr miere
* 150 gr zahăr
* 1 ou
* 110 gr unt 80% grăsime
* 200 gr marţipan
* sare
* arome n-am pus

 Pregătire aluat:
- mierea, untul şi zaharul se pun la topit pe foc mic până la dizolvarea completă a zahărului. Din teamă să nu le fierb am oprit înainte de topirea zahărului focul şi am avut biscuiţi pistruiaţi cu granule de zahăr. Compoziţia se lasă la răcit.
-  făina se amestecă cu bicarbonatul şi praful de copt
- peste făină se adaugă untul, zahărul şi mierea topite şi răcorite, apoi oul. Se amestecă până se obţine un aluat uşor moale dar nelipicios.
- aluatul împărţit în două bucăţi egale se înfoliază şi se dă la frigider un ceas.

Modelare biscuiţi:
- după o oră de frigider,  aluatul se întinde cât mai subţire şi se decupează cu forma - de ou am avut
- marţipanul se decupează şi el cu o formă mai mică - am folosit un decupator floare cu 3 petale
- peste fiecare bucată decupată de aluat şi înţepată cu furculiţa/scobitoarea se aşează câte una de marţipan
- marginile aluatului se umezesc,  marţipanul se acoperă cu o altă decupată de aluat şi se înţepă
* am uitat la prima tavă partea cu înţepatu'

Se aşează în tava acoperită cu hârtie de copt şi se coc pe rând,  în cuptorul preîncins, 15 minute la foc mediu până se auresc. După ce se răcesc,  doamna Laura spune că închişi bine-n cutii pot şedea şi câteva săptămâni.

După vro 10 zile i-am decorat şi dăruit. Pe blogul comorilor delicioase ale Ritei sunt toţi paşii decorării în   modele minunate. La mine fură atâtea emoţii că nici prin cap nu-mi trecu pozatu. Oi, m-am contaminat şi cu asta, deja visez cum o să îmbin royalul cu pasta de zahăr, exact ca la ouă.


- pentru ca n-am mai avut martipan vrac, am folosit o tableta de 150 gr de la Dr Oetker
- din teama de a nu ramane iara cu granule de zahar de asta data am topit untul cu zaharul pe foc si apoi am adaugat mierea in compozitia calda
- i-am decorat cu fondant



4 comentarii:

  1. Ti-am trimis uni-mail dar nu stiu daca l-ai primit.TORINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le am doar pe cele doua cu urari din prima zi pascala:(

      Ștergere
  2. Martipan??? Nu am lucrat cu martipan pana acum! Si ale mele aveau martipan??? sa mor daca mi-am dat seama!
    Deci tiparim reteta si o dam la bucatarul sef :D O sa cam strambe din nas, ca nici el nu cunoaste martipanul :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se lucreaza ca pasta de zahar, Crisa:))) Se intinde ca orice aluat, nu-i nimic complicat. Io zic ca martipanul e secretul, de tu zici ca nici nu l-ai identificat, sari peste el :) Paul, iti tin pumnii!

      Ștergere