vineri, 16 noiembrie 2012

Cupcakes Rigo Jancsi

După pricomigdalatele cele din urmă, astăzi,  Rigo Jancsi cu biluţe din brânză. N-am făcut nicio obsesie, încă, pentru brânzoasele astea rotunde, s-a întâmplat doar ca, atunci când eu pregăteam reţeta pentru concursul Cristinei, să mi se nască dorul pricomigdalos despre care am şi scris.


Deci, am văzut la Cristina reţeta  anu' trecut pe vremea asta, mi-am trecut-o pe lista cu dulciuri pentru sărbători, o trecut vro două rânduri de festive de atunci şi io n-am mai înfăptuit-o. Concursul a fost ocazia perfectă pentru testat. Cum prăjitura finală era în cantitate prea mare pentru mine, m-am gândit s-o brioşesc. Iniţial, vroiam să-i scobesc interiorul pentru umplutură cremoasă şi acoperiş  glazurat, apoi am vrut musai să încerc şi reţeta biluţelor cu brânză, le-am combinat pe toate şi nu ştiu cât o mai rămas din original, cu excepţia numelui:))



Pentru 12 brioşe eu am folosit o treime din blatul Cristinei şi câte o pătrime de la cremă şi glazură, la care s-au adăugat biluţele din brânză folosite şi la pricomigdale.

 Biluţele din brânză


  • 100 gr brânză dulce, eu am luat iniţial urdă,  nu mi-a plăcut
  • 25 gr zahăr
  • 25 gr fulgi de cocos
  • 1 gălbenuş
  • o lingură rasă amidon/făină
  • 12 alune de  pădure

Toate acestea se amestecă, se împarte compoziţia  cu o linguriţă, i se adaugă câte o alună şi se rotunjeşte  între palme.


Blatul
  • 2 ouă
  • 35 gr făină
  • 20 gr cacao
  • 15 gr alune de pădure măcinate, eu am obţinut pulbere  la râşniţă
  • 70 gr zahăr
  • 25 ml lapte, am mai adăugat 25
  •  5 gr praf de copt
  • zahăr vanilat
N-am respectat procedura cu albuşuri separat, gălbenuşuri separat, unite astea  şi apoi adăugat restul, pentru că-mi place aceea de la prăjitura Kinder, pe care pornind de la pozele Cristinei l-am încercat prima dată.
Adică, albuşurile se mixează separat cu zahărul, iară gălbenuşurile se omogenizează cu restul ingredientelor,  pentru că era o compoziţie prea groasă am suplimentat laptele.Apoi, peste albuşuri se încorporează uşor  gălbenuşurile şi-i gata. Îmi este  mai uşor aşa, habar n-am de-i justificat or ba!


Eu am umplut pe un sfert hârtiile de brioşe cu blat, am aşezat peste câte  o biluţă din brânză şi am adăugat iară compoziţie pân spre trei sferturi din formă. Am copt 30 de minute la foc mic în cuptorul preîncălzit.


Pentru cremă


  • 250  gr frişcă
  • 125 gr ciocolată
  • Ciocolata se topeşte în apă caldă cu 50 ml frişcă, se amestecă după topire cu restul de frişcă şi se lasă juma de ceas la frigider,  după care se mixează.
    Am acoperit blatul.


     Pentru glazură:


  • 25  gr unt
  • 40 gr ciocolată
  • esenţă de rom


  • Topite tot într-un vas cu apă caldă şi folosită glazura peste cremă. Eu am presărat peste glazură alune de pădure pralinate şi măcinate.


    Mi-a plăcut foarte tare blatul pufos, crema e cea de la truffe, deci e şi ea minunată. Crisa,  tre să mai zic?!:)


    Acestea au fost darurile pregătite pentru Mihailii şi Gavrilii mei. Să-mi trăiţi!

     

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu