▼
miercuri, 29 decembrie 2010
Cozonac cu ciocolată pentru diabetici
Cozonacul acesta este vinovat (împreună cu fratele său cu zahăr, pe care-l mai menajez câteva postări) pentru bradul meu neîmpodobit, deci şi pentru nevenirea Moşului. Amu’ că l-am acuzat în public, să subliniez că a fost unul dintre cei mai buni cozonaci făcuţi vr’odată în toată viaţa mea de cozonocăreasă, adică al doilea cu zaharină şi vr’o şase cu zahăr!
Reţeta este aceeaşi cu cea a cozonacului floare cu prune, doar zaharina înlocuieşte zahărul.
Ingredientele(la temperatura camerei) pentru un cozonac:
# pentru aluat– 500 gr făină
– 3 gălbenuşuri
– 2 albuşuri
– 15 ml zaharină lichidă
– 100 gr unt
– 1 lingură ulei
– 200 ml lapte
– esenţă de rom, coaja de lămâie+ portocală
– 25 gr drojdie
– sare
# pentru cremă
- 1 ciocolată (Milka Diat am folosit eu )
- 100 gr unt
- 100 gr vişine
- scorţişoară
# un gălbenuş de ou cu două linguri de lapte pentru uns cozonacul crud
# o lingură de miere cu două linguri de lapte pentru uns cozonacul copt
Pregătire :
1. MAIAUA
– înmoi drojdia in lapte călduţ şi câteva picături de zaharină
– opăresc 1 lingură făină în lapte clocotit şi las la răcit compoziţia
– amestec drojdia cu făina răcită, presar făină deasupra si las la crescut
2. ALUATUL
- 3 gălbenuşuri se freacă bine cu sare şi zaharină, se adaugă romul, coaja, uleiul
- 2 albusuri se bat spumă
- peste maiaua crescută se adaugă făina, gălbenuşurile, albuşurile, laptele călduţ, untul(eu îl pun la topit în laptele cald)
- se frământă bine 15 minute până aluatul se desprinde de pereţii vasului şi nu se mai lipeşte
- se lasă la crescut
3. CREMA
- untul se freacă spumă
- albuşurile se bat spumă cu câteva picături de zaharină
- ciocolata se mărunţeşte pe răzătoarea mică
- vişinele se scurg pe hârtie absorbantă
- se omogenizează bine untul, spuma de albuşuri şi ciocolata
4. ÎMPLETIRE COZONAC
- aluatul crescut se divide în 3 părţi egale
- crema se împarte la 3
- fiecare parte de aluat de întinde foaie, se adaugă crema şi vişine- evitând capetele,se presară scortişoară, se rulează strâns- pentru ca la final cozonacul să nu aibă goluri între cocă şi cremă
- cele 3 rulouri se împletesc
- se pune împletitura in tavă şi se lasă la crescut
5.– se unge cu gălbenuş bătut cu lapte
– se coace până nu se mai prinde de scobitoare aluat crud- 50 de minute la foc mediu la cuptorul meu
6. – se unge fierbinte cu sirop de miere si lapte
7. Teoretic nu-i greu, practic e şi mai uşor, jumătate de oră pregătire aluat- cremă, apoi o oră- două doar se priveşte cum creşte, iară juma’ de ceas pregătire pentru tavă, lăsat la hodină până ajunge cât tava şi copt.
Toată casa colindată cu miros de cozonac cald cu scortişoară merită acest efort, apoi bucuria celor de-l gustă iară naşte emoţii şi anulează eforturi ! S-apoi pân’ la Paşte, când e iară vreme de cozonocit, se nasc multe doruri !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu